用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續
樓主: Felicia726
go

07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續 [複製鏈接]

回覆alisoncheung

Thanks for gave me some useful information.

原文章由 alisoncheung 於 08-4-25 12:40 發表
Hi 咁多位,

另外, 昨日個紅字的"糹"都幾難叫個k2小朋 ...

絕對同意! 之前果板的"說話"兩個字就寫得幾好, 可能個字四四正正, 較為容易寫得靚.

仲有, 呢排問仔仔小息有無出去玩?  佢都話無喎.  問佢點解, 佢就答: 老師話呢排流感, 所以只可留在課室玩.

Hi Poonhui,

Henry is totally correct.  No 小息, no電腦, no theme corner.  Only study, study and study.  我覺得佢地幾慘, 日間响學校冇得玩, 放學回家做功課又慢, 呢排我有時等佢一路做功課一邊餵飯, 咁可以俾佢有小小時間玩, 因為就快考琴, 又唔敢俾佢唔日日練.  10:30分開始迫佢上床, 結果晚晚都要11:30 - 12:00 先肯入腄, 我重慘過佢.  好攰.  聽有d家長話因為冇曬活動有d小朋友唔肯返學結果要考師做心理輔道.  所以在家都係要平衡一吓.
Trevor Mama

回覆 #6 alisoncheung 的文章

Hi Alison
因搬左去九龍塘,所以姐姐帶mavis返學, 另一個姐姐就照顧妹妹 

上星期派咗test paper, 大家有無覺得有D太深呢? 似乎吾係咁容易攞100分了, 我仔今次只得English 100分, 其他都係98, 99 分, 都係錯D careless mistake, 我有些少內疚, 因我係完全無同佢溫過書. 好彩今次assessment 成績吾會落report , 不過下次測驗會落2nd term report, 我一定要的起心肝同佢溫習.

Hi Adrian_mom,
98, 99 are very high scores already. You are not satisfied? As you had said, those test papers were quite difficult. Your son performed very well to get 98, 99 and 100 without further revision with you.
By the way, is it really that the scores of these tests will not reflect in the report card?

原文章由 Adrian_mom 於 08-4-28 11:16 發表
上星期派咗test paper, 大家有無覺得有D太深呢? 似乎吾係咁容易攞100分了, 我仔今次只得English 100分, 其他都係98, 99 分, 都係錯D careless mistake, 我有些少內疚, 因我係完全無同佢溫過書. 好彩今次assessment  ...

原文章由 Felicia726 於 08-4-28 13:46 發表
98, 99 are very high scores already. You are not satisfied? As you had said, those test papers were quite difficult. Your son performed very well to get 98, 99 and 100 without further r ...

You're right, I should be satisfied already and should not put much pressure on him. Thanks for your comment.

Yes, the teacher had once told me that only the 2nd & 4th assessment result will be recorded in report.

Hi Alison,

您囝囝幾時考琴?Carmen剛於上星期五考完,真的考完試之後,大人和小朋友都鬆一口氣。

本來,Carmen之前有學公文英文,但因為考琴,都停了四月份,昨天,再問Carmen,要不要再繼續讀公文,她又說不想再上堂。我說:之前,明明妳都說喜歡,為何事隔一個月,又變了?

她的答案,都是說不想日子過得咁「忙」,因公文都是要天天做練習,雖然不算難,但要天天做,有時仲要做重覆的習作,真的很令人累。

你小朋友好叻呀  
唉...我果個...學術課係無9字頭出現架

Hi Moooon,

Trevor13號上午9:55考, 咁早,真係有d擔心.

我本來都有想過要Trevor學公民英文, 不過一想起要日日做就放棄, 唔通KV d功課重做唔夠咩.  放棄罷了.  自從呢個月頭考完LCM後, 我連小王子個英文班都冇上啦.  星期六自己教, 輕鬆好多, 又多d時間同佢一齊.都唔錯嫁.

我個囝都冇100分, 全部都9 字頭.  錯的全是大意, 中文做漏一題都唔知, 常識明明上面個字是"和" 配詞"和暖", 佢居然寫"秋暖", numbers 明明寫緊雙數, 無情情寫個"13"落去.  又唔係唔識, 你話係唔係好嬲呀.  咁唔小心, 點算.
Trevor Mama

有個藝人(森x)佢個仔都係讀緊根德園K2

[ 本文章最後由 mymavis 於 08-4-29 14:03 編輯 ]

Hi Alison,

考琴試那天,我的心情都很緊張,Carmen考的時間是中午12:00,考之前可以在家溫一溫。

原來考琴試,不用十五分鐘便考完,Carmen說:考的題目都很淺(指sight-reading and aural test那方面),您可以放心。

她考完試,我的心情,真的很似放下了一舊大石,回想起,都有點好笑 -- 做父母的壓力「在這個年代」不知何時變得咁重。

回覆 #1171 mymavis 的文章

佢個仔讀kv嗎?不知那一班呢?哈哈

佢讀la salle,不過不知是否小學都係,但係佢好似係基督徒,非天主教.  噢,我好八添.
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

Hi all,

昨晚Keefe講老師已為畢業表演挑選學生, 要5個男仔和5個女仔.  要說話好大聲才可以, 所以他無舉手參加.  因他說"我會害羞架" ~ 哈哈...

吾知其它班開始了沒有呢? 另5月2日已替Keefe請了假, 因校車老師說我們的校車線會因傳聖火改路, 所以估計會有塞車之問題建議可以隨意選擇上學與否.  其實KV都一樣好flexible為小朋友著想架 - GOOD!

今次examin result是否不會放在school report架?  如果係下一次一定要比多d時間Keefe溫書至得呢! 大家加油呀!

[ 本文章最後由 FungMm 於 08-4-30 16:04 編輯 ]

FungMm
不用請假呀.

各kv家長
頭先送小朋友返學,老師話週五由於有機會塞車,所以那天家長可選擇返/不返.若不返,不會計缺席.

不會教書,功課今日派,不用週五交,當日會傾下計,看tv,玩下咁.
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

Hi ec822,

Many thanks! 不過我已寫了手冊替Keefe請假tim....

原文章由 ec822 於 08-4-30 14:21 發表
FungMm
不用請假呀.

各kv家長
頭先送小朋友返學,老師話週五由於有機會塞車,所以那天家長可選擇返/不返.若不返,不會計缺席.

不會教書,功課今日派,不用週五交,當日會傾下計,看tv,玩下咁. ...

但通告說:Teachers will conduct relevant learning activities that day to promote Olympic spirit.

咁應該不至於只是玩玩下吧。

Carmen說:那天每個同學都會扮火炬手,傳下聖火咁o家。

hi all,
我個女話老師叫佢戴帽,什麼顏色都得,不過紅色好d。唔知係唔係轉火炬?

我覺得係根德讀書,小朋友可以學到好多野。而我覺得在課外我會比較想幫佢補補英文說話。不過時間真的不多,課外若果仍要佢做很多練習,真係佢辛苦,我又辛苦。

Alison, 小王子的lcm course 有幫助嗎?

想問大家返學嗎?

沒有, 昨天去了海洋公園兒童王國玩了一個鐘, 夜晚訓覺連續咳了2個鍾 , 可能玩得太顛又出得太多汗, 所以決定今日唔比佢返學.

但早一兩日亞仔都話要返學玩, 佢話返去傳聖火.

希望佢休息好d, ready 明天去同學仔 birthday party.

原文章由 ec822 於 08-5-2 11:47 發表
想問大家返學嗎?

[ 本文章最後由 BMW0305 於 08-5-2 14:07 編輯 ]
:wave: :wave:
‹ 上一主題|下一主題