用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 保良局唐乃勤初中書院交流區
樓主: Mandy23
go

保良局唐乃勤初中書院交流區   [複製鏈接]

回覆:yan98 的帖子

唔好意思!各位家長,此校是收band 1C & band2A, 會有收band2B嗎?我囝現band 2B(小四), 對此校有興趣,希望他成績會有進步,現階段留意此校。Thx!

回覆:NurseSally 的帖子

努力爭取上返B1C,機會就大好多。因為B2A,B,C機會一樣,所以頭尾機會相等!加油!

回覆:ycc05 的帖子

其實,如果小朋友好多科吾合格,可能代表佢讀英中有壓力,所以老師叫他考慮轉校,亦是可能幫到個小朋友。
如果教學語言吾岩小朋友,勉強讀6年,只會害了個小朋友。
而且,唐中係升學配套做得好足,開學至今已有3次升學及㨂科講座,譲不同情況既學生都可以知道自己可以楝自己既路!

想請問中三講座有冇提及中四選修科每科有幾多位?
如 Physics, Chem, Bio, Econ ,係咪要考全級頭二三十才楝到? 中四是否有校外生報名而成積較好?
另小兒對數 M2 有興趣, 但學校好似只有M1,
學校有冇收集F.3同學選科意願排行?
Thank You!

引用:想請問中三講座有冇提及中四選修科每科有幾

原帖由 MMChan 於 14-04-24 發表
如 Physics, Chem, Bio, Econ ,係咪要考全級頭二三十才楝 ...
以我所認知,莊預會以每年選修科同學的意願盡量調配資源及調配開班數目,盡量令大部份同學讀到自己心意的科目。第一次講座,莊預老師講話好大部分同學都入到自己想選既科目!
當然,如果係熱門科目,一定會以成績做指標為入讀的優先次序吧!
至於M2,印象中好以冇依一科,你可以再入莊預學校網頁睇下!

霖霖B媽咪 發表於 14-4-25 08:25
以我所認知,莊預會以每年選修科同學的意願盡量調配資源及調配開班數目,盡量令大部份同學讀到自己心意的科 ...
Thank You 霖霖B媽咪!

請問24/5/14與校長真情對話會討論甚麼?

MMChan 發表於 14-4-24 21:12
如 Physics, Chem, Bio, Econ ,係咪要考全級頭二三十才楝 ...

其實M1,M2是什麼???
我以前讀書只有Maths & A Maths.

MariaTsui 發表於 14-4-25 13:44
其實M1,M2是什麼???
我以前讀書只有Maths & A Maths.
M1是讀Statistics, M2是讀微積分

MariaTsui  THS  發表於 14-4-27 10:38

醒目開學勳章

請問這所中學屬於band幾?

Good idea!

whl 發表於 14-4-28 12:32
請問這所中學屬於band幾?
小兒是band 2頭, 不過Maths, IS, Geog, History, computer課本用英文

請問4月test的成績表派了未呢?

ling71 發表於 14-5-11 12:52
請問4月test的成績表派了未呢?
未呀 ! 不過舊年係五月三日派

回覆 shekchungyuk 的帖子

不行是比較之前的老師質素嗎? 以前預科書院收的全是尖子,學生自動波, 老師基本只是針對入大學而施教及操卷便可,但如果現在老師仍然沿用以前教尖子的手法去教現在接龍的學生, 學生又是否接受到呢? 聽我囡囡說現在老師的質素也不差, 只要學生唔明肯問老師一定會幫, 有些老師甚至會放學後留低讓上堂不明白的同學補習.  自從升上莊預後,我囡囡私人英文補習老師都讚她有很明顯的進步. 如果單看入大學人數, 大家可能歸咎於教學質素下降,但當我選這校時就只想著一間好學校只能教出A級成績的學生並不是最好的學校, 相反一間學校能想方法令不同成績的學生都有增值才是我要的好學校.

希望大家明白, 來到高中教學, 老師不能再用高壓手段, 高中學生大都已經步入反叛期, 老師都要因應他們的素質施教,勉強只會令學生討厭.

引用:Quote:ling71+發表於+14-5-11+12:52+請問4

原帖由 MMChan 於 14-05-11 發表
未呀 ! 不過舊年係五月三日派
亞囡話星期三派!

回覆 shekchungyuk 的帖子

我個囡話佢上堂有很多不明,自願留低幫佢地比較差學生補習的老師就是教化學。

‹ 上一主題|下一主題