用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

icic
唔好
經一事, 長一智
學校生活就係甘架啦

上星期, 呀仔比校長話佢個髮型"標奇立異"
到我震
我已經諗定晒台詞同校長駁火
點知呀仔話: 無所謂呀
仲懶得戚甘tim
既然呀仔無唔開心, 甘我就當堂熄晒火

原來; 我最在意既, 係小朋友點諗/感受
你同呀仔傾吓, 希望佢唔會太唔開心啦

原帖由 M&A Mom 於 09-12-7 16:48 發表

又將被記缺點 我零願佢切切實實禁曳而被罰,好過家下C 得禁無姑!

事原:佢返學掛住打乒乓球而未及時放 phone入 locker,就放書包等小息先放回 locker,又唔知點整著左個 phone 又唔知。失驚無神又有無聊信息 send  ...

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 09-12-7 22:10 發表
icic
唔好
經一事, 長一智
學校生活就係甘架啦

到我震
仲懶得戚甘tim
既然呀仔無唔開心, 甘我就當堂熄晒 ...

我最激心係佢點解禁唔小心,真係有 C得唔抵o既感覺!係米官校就禁死古古?呢間學校比我感覺係,唔理你自衛殺人、誤殺定謀殺,總知你就係殺左人,冇得講!
諗住出年成績好就幫佢轉校,家下渺茫

多謝你聽我呻,我屈係個心度好辛苦,無定呻!又想聽下大家見解,我不停為佢開脫,只要佢健健康康、快快樂樂,又或者塞翁失馬、焉知非福....唉!失眠左兩日
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

喂喂喂, 放鬆d呀!!!
其實睇返轉頭, 都係好少事o者
唔好唔開心啦

唔洗灰心既
只要成績好, 有"射"自然香
又或者, 學期尾時佢又唔想轉呢

我地學校都古板架
你話齋, 官校呱

原帖由 M&A Mom 於 09-12-7 22:36 發表

我最激心係佢點解禁唔小心,真係有 C得唔抵o既感覺!係米官校就禁死古古?呢間學校比我感覺係,唔理你自衛殺人、誤殺定謀殺,總知你就係殺左人,冇得講!

多謝你聽我呻,我屈係個心度好辛 ...

M&A Mom:
唔好激心啦!我地好明白你的心情,不過細佬仔係成長中難免會有錯,你知道佢唔係"衰"大獲便ok啦!有時唔係學校查唔查的問題,而係響電話真係無得查有心定無意,如果唔罰重d又好難可以杜絕學生唔響電話,我朋友教書的,他說處理學生響電話,上課時sms等問題是一日十宗八宗,他們除了處罰,仲要沒收電話一星期(初犯),見家長等嚴政,但係d學生仍然照犯,而日常生活中在戲院或聽talk時,都不時有電話響,大人大姐都係甘,而且唔止一個,所以正如hhma話,經一日,長一智,其實反過來想,好好利用這些機會,我地的小朋友才會聽得入耳,所以既然罰巳經罰左,現在最重要是教他從錯誤中學習!還有可以問問老師有無功過相抵的政策,或者可以做番d服務抵消呢!

原帖由 M&A Mom 於 09-12-7 22:36 發表

多謝你聽我呻,我屈係個心度好辛 ...

M&A Mon
係lor!唔好咁激心lar!我女間中學何嘗不是,所以我女真係好緊張個電話,時時都set去震機ga!我都覺得中學比小學嚴好多,阿女有時投訴老師無理取鬧,例如自己早到,就鬧準時但遲過佢入來的同學。我話你地唔可以解釋ga咩,她就扮到好驚咁話:想死快d咩!
雖然個心覺得怪怪地,但唯有同阿女話這個世界乜人都有,學校是縮影,這就是為什麼不在家自學,要去學校過群體生活。叫她醒定d,做好本份就唔駛驚。

Touchwood, 話說上次測驗阿女唔俾我理,結果成績都有8字頭,中學來說,我收貨lar!重點係唔駛我俾野佢做。不過,這不是全科測驗,也佔20%only,所以應該簡單很多。現在正在考試,我又放手唔理,希望都過到骨,咁我就安樂哂!

te]原帖由 M&A Mom 於 09-12-7 22:36 發表

多謝你聽我呻,我屈係個心度好辛 ... [/quote]

係呀!中學是嚴過小學,不過也是應該的,細個時又話細個唔識,現在中學唔比多些管束,以後就"無王管"了,昨天阿仔話星期四放學後會約幾個同學做project,所以會遲d返,我估唔到佢會預先同我講囉,但係心裡面都好高興佢會甘生性!(係唔係我要求太低呀?) (甘容易就感動!)

原帖由 Eva 於 09-12-9 00:19 發表
M&A Mon
係lor!唔好咁激心lar!我女間中學何嘗不是,所以我女真係好緊張個電話,時時都set去震機ga!我都覺得中學比小學嚴好多,阿女有時投訴老師無理取鬧,例如自己早到,就鬧準時但遲過佢入來的同學。我話你地唔可以解釋ga咩,她就 ...

醒目開學勳章

家陣拜讀梗『港孩』,你地有冇睇
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

M&A Mom:
我係唔敢睇囉!封面寫著是老師和家長的噩夢!

原帖由 M&A Mom 於 09-12-9 13:17 發表
家陣拜讀梗『港孩』,你地有冇睇

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 09-12-9 13:49 發表
M&A Mom:

唔係禁驚嚇播 起碼作者比我地更清楚小朋友上課所面對o既自身問題!
係米小朋友唔識就補習,禁就可以解決?若果小朋友唔識吸收,補左都浪費!
睇左我可以反醒自己教仔方法o岩唔o岩
我睇完一定要 matthew 睇,等佢知自己禁o既行為/做法係唔 work,希望佢能醍醐灌頂,自己諗下點幫自己行條o岩路

大家好
等我都要去買本睇下先
日日同佢鬥智鬥力...

原帖由 mayc 於 09-12-9 13:49 發表
M&A Mom:

咩黎架?

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 09-12-9 16:35 發表
咩黎架?

http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789888026623

阿囝都記了1個缺點,重收部電話成個星期,我好緊張咁打比學校問,好彩佢話有機會洗底,亦唔會記錄在成績表,我先安心D。
原帖由 M&A Mom 於 09-12-7 16:48 發表

又將被記缺點 我零願佢切切實實禁曳而被罰,好過家下C 得禁無姑!

事原:佢返學掛住打乒乓球而未及時放 phone入 locker,就放書包等小息先放回 locker,又唔知點整著左個 phone 又唔知。失驚無神又有無聊信息 send  ...

hhma

你仔set 左個咩髮型呀
post 張相過來睇睇

原帖由 hhma 於 09-12-7 22:10 發表
icic
唔好
經一事, 長一智
學校生活就係甘架啦

到我震
仲懶得戚甘tim
既然呀仔無唔開心, 甘我就當堂熄晒 ...
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

M&A

講開帶電話
我仔有位同學試過上堂時響 "set 左d morning call 之類"
嚇到佢死死下
你知啦, 我地校係唔比帶電話
一係就要申請, 同埋要keep 係office
有次我仔要遲放所以偷帶電話
我見佢出門口前將舊電拎出來
因為佢怕部機響...因為set remind call 係會自動開機
佢怕死, 話用至放舊電入去
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

咪一直都係個個
你係FB都見到架
我仔無GEL頭, 無吹頭, 都比人鬧
激死我

原帖由 jazzmama 於 09-12-10 13:48 發表
hhma

你仔set 左個咩髮型呀
post 張相過來睇睇

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 09-12-10 13:52 發表
M&A

講開帶電話
我仔有位同學試過上堂時響 "set 左d morning call 之類"
嚇到佢死死下
你知啦, 我地校係唔比帶電話
一係就要申請, 同埋要keep 係office
有次我仔要遲放所以偷帶電話
我見佢出門口前將舊電拎出來
因 ...

禁米叻仔囉
我仔既不識死,但亦十分怕死!事實自己係一隻論盡豬,但又唔承認自己係懵豬,仲仲下下去扮醒目仔

hahaha
係咪即係"crocodile head, 老襯底"呀?

原帖由 M&A Mom 於 09-12-10 15:30 發表

禁米叻仔囉
我仔既不識死,但亦十分怕死!事實自己係一隻論盡豬,但又唔承認自己係懵豬,仲仲下下去扮醒目仔

各位靚太:
早晨!阿囝今日last day了,昨天叫佢清左個locker的書回來溫書,佢足足拾了個旅行袋回來,不過個傻仔連本聖經、學校圖書和畫簿都帶番來,今天仲要帶番學校!

放完假便要考試,數數吓都無"mud"時間溫書,佢地老師派了幾份去年的試卷當功課給他們做,我打算叫佢做完便當溫書了!

原帖由 hhma 於 09-12-10 16:11 發表
hahaha
係咪即係"crocodile head, 老襯底"呀?

我仔今日都last day啦
星期一, 二都唔洗上堂

所謂xmas假期, 都唔知夠時間溫幾多

原帖由 mayc 於 09-12-18 09:24 發表
各位靚太:
早晨!阿囝今日last day了,昨天叫佢清左個locker的書回來溫書,佢足足拾了個旅行袋回來,不過個傻仔連本聖經、學校圖書和畫簿都帶番來,今天仲要帶番學校!

放完假便要考試,數數吓都無"mud"時間溫書 ...
‹ 上一主題|下一主題