用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

引用:Quote:701003+發表於+13-1-2+01:53+band+1

原帖由 winnie_sh 於 13-01-08 發表
點算呢?我真係無咩主意報邊間,呀女唔想讀band1,但係又無咩心水讀邊間好,我本身係信義讀,全英文學得好 ...
基朗、羅桂祥、鄧佩琼、翁佑、循道

醒目開學勳章

呀仔讀天水圉李宗德小學,上學期派咗成績表,除咗中作,music, PE攞 B ,其他佢所有科目連 操行都係 A,但佢哋今次冇排名,而分 A1,A2,A3,B1,B2,B3,C1,C2,C3,呀仔係 A2,而老師話 A2 呢個分係上次呈分同今次呈分嘅平均分,應該全級二十名內,僅次 A1。成績表上嘅分係今次嘅呈分。問老師佢話唔太熟邊間中學適合呀仔,所以頭都大埋,我心儀嘅有白約翰,基元,信義,趙中。但知比較難,唔知點揀,或者重有冇其他 chioce。我哋住元朗。P.S. 佢哋全級 140人。萬分感謝。但信義好似中四會叫人轉校,請各位幫忙。

引用:呀仔讀天水圉李宗德小學,上學期派咗成績表

原帖由 kinglongma 於 13-01-09 發表
呀仔讀天水圉李宗德小學,上學期派咗成績表,除咗中作,music, PE攞 B ,其他佢所有科目連 操行都係 A,但 ...
自行可試 1.崇德 2.信義/趙中/基元

kinglongma 發表於 13-1-9 23:36
呀仔讀天水圉李宗德小學,上學期派咗成績表,除咗中作,music, PE攞 B ,其他佢所有科目連 操行都係 A,但 ...
白約翰,基元,信義,趙中都切合你小朋友的成績,自行切忌選一些吾多想入,只是容易入少人爭,分分鐘收了你而你之後才後悔。

我地而家住元朗, 小朋友在九龍直資英文小學讀書, 如果中學考元朗band 1中學, 會唔會有d優勢呢? (不過兩年後先到我)
有冇邊間推介呀? 因為我係元朗區"新移民", 唔係好認識d學校。多多指教!

kilykilyk  我諗BAND1英中首要會以成績+校外獎行+操行收生,因為普通中文小學有不小學生入名校或BAND 1A英中,讀邊間小學係次要啩??  發表於 13-1-10 20:57

醒目開學勳章

想問趙中表格是否網上沒有可以 download,thx!

kilykilyk  我諗BAND1英中首要會以成績+校外獎行+操行收生,因為普通中文小學有不小學生入名校或BAND 1A英中,讀邊間小學係次要啩??  發表於 2 小時前

我仔目前成績應係BAND 1中左右啦, 不過冇咩特異功能, 操行B果D普通平凡男仔一名咋。

醒目開學勳章

hkangel89 發表於 13-1-4 23:22
升本港大學率          升本港大專率

鄉中          59.00                         25.00

hkangel89,

想請教你.....屯門四大....你有咩意見呢? 如排名呀, 成績呀, 校風呀等!

若同林護比, 會唔會差唔多呢?  

我已諗到頭都大啦, 麻煩係幫下忙啦!

引用:Quote:hkangel89+發表於+13-1-4+23:22+升本

原帖由 ho_mama 於 13-01-11 發表
hkangel89,

想請教你.....屯門四大....你有咩意見呢? 如排名呀, 成績呀, 校風呀等!
元朗屯門跨出葵青in林護,恐怕會降半至一個banding三思而行呀!

葵青不會好過屯門。不要以為兩間仁立程度會高過保記同順記的成績好多。百周同梁銶鋸的pre S1成績是不會低過林護同荃官。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+ho_mama+於+13-01-11+發表hka

原帖由 701003 於 13-01-11 發表
元朗屯門跨出葵青in林護,恐怕會降半至一個banding三思而行呀!
係?咁真係要再諗!

醒目開學勳章

引用:葵青不會好過屯門。不要以為兩間仁立程度會

原帖由 mirage 於 13-01-11 發表
葵青不會好過屯門。不要以為兩間仁立程度會高過保記同順記的成績好多。百周同梁銶鋸的pre S1成績是不會低過 ...
真?我成日以為我地屯門,叻極都不及出面嘛!

ho_mama 發表於 13-1-11 16:59
hkangel89,

升本港大學率     升本港大專率

董中                    71                         25

陳瑞芝                72

梁銶琚                71                         19  

百週年                75

其實四間相差不是太多,校風好的學校。反而值得留意,去年申請自行人數中,梁銶琚 是349人,而董中是400人,陳瑞芝更是499人,相對來說,梁銶琚申請的人較少。但這四間中學,都是谷成績的,要有心理準備,董中好一點,學界運動成績較佳。你住屯門哪一區,也要考慮,另外,如果是順聯會的小學,當然選梁銶琚  ,但是保良的,董中及百週年,這點相信很明確。今年屯門升中人數少了很多,如果是B1學生,大抽獎理應能入回B1學校。

醒目開學勳章

引用:Quote:ho_mama+發表於+13-1-11+16:59+hkang

原帖由 hkangel89 於 13-01-11 發表
升本港大學率     升本港大專率

董中                    71                        ...
哦!唔該唒'

但自行考百周嘅人數呢?

回復 ho_mama 的帖子

百週年我手頭的數據很少,但如果你住大興附近,不妨考慮一下,校長很有心,而如果你的小朋友在保良局屬下小學,大抽獎更勝一籌。如果你信數據,林護入U率也是75%,相差不遠,冇必要出去讀。

引用:Quote:原帖由+mirage+於+13-01-11+發表葵青

原帖由 ho_mama 於 13-01-11 發表
真?我成日以為我地屯門,叻極都不及出面嘛!
自行首選 可考慮 陳瑞芝

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+hkangel89+於+13-1-11+22:48+

原帖由 hkangel89 於 13-01-11 發表

回復 ho_mama 的帖子
其實我都心儀百周,但因我仔唔係保小,即使全級頭五名,我怕也難入百周囉!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+ho_mama+於+13-01-11+發表真

原帖由 elbar 於 13-01-11 發表
自行首選 可考慮 陳瑞芝
陳瑞之我也喜歡,但憑數據又好似百周好d嘛!

ho_mama 發表於 13-1-12 04:22
其實我都心儀百周,但因我仔唔係保小,即使全級頭五名,我怕也難入百周囉!

...
根據以上資訊, 自行首選 陳瑞芝 機會較高

醒目開學勳章

請各位提供意見:

基元與盧中比較:
1)學術
2)校風
3)學校本身教育著重點
4)讀書壓力
Thanks
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節
‹ 上一主題|下一主題