用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-5-24 16:52
係囉!又唔同你傾,佢真係特別有我心
你兩個唔該唔好响EK講核突嘢, 教壞細路。唔該。

yovin 發表於 18-5-24 16:04
佢特別鐘意同你「吹水」,點出你的問題。5OO年回眸一笑,修左好多年啦。

真係羨慕你

原來係鬥氣怨家,真係鬼馬   

ar_mak 發表於 18-5-24 17:58
呢度D人已經全部痴哂線~

唔係痴線,係緣份。。。

三千年開花,三千年結果,果D。。。

IloveJJ 發表於 18-5-24 14:18
FYI
https://www3.ha.org.hk/dic/gn_04_03.html
膽 固 醇 是 脂 肪 的 一 種 , 來 自 所 有 肉 類 、 魚  ...

呢個係近年理論,話膽固醇食出來既只有約四分之一。

而家最大壞蛋係反式脂肪。

想當年, 孖芝蓮是時尚健康之選。

shadeslayer 發表於 18-5-21 11:10
Y君的近幾個回應有很多問題,我當你舒發感情好了。

分咗三日, 斬件出。

這是<最後>的一件:

在於歧視 、男女平等 的問題上。 大家都明白你的出發點 。你可能唔同意? 個人意見 : 我覺得 <你>是極端分子。

你用的手法, 不單 未能為女性發聲, 甚至可能會出現 <幫倒忙>的現象, 只要你想想 為何 這麼多 網上的 朋友, 會去維護JJ , 而不是一面倒去支持你, 你應該好好的反思。(有時) 激進的手段或言論, 只會帶來其他 負面的影響。

推行公義、道德 是有很多明智手法的。 希望你 毋忘初心 ,繼續用更好的手法去推行公義、 平等和其他道德理想。

yovin 發表於 18-5-25 19:53

分咗三日, 斬件出。

在巴基斯坦,大部分人(包括女性)認為女孩唔使讀書,Malala 幸得父親開明,支持 Malala。多數巴基斯坦人也認為 Malala 父親「激進」。佢唔激進,Malala 恐怕己童婚為三子之母,仲有機會讀牛津?當然你又可以話佢害 Malala 捱了粒子彈。

幾個人在論壇反對我,我便質疑自己,我就唔係 shadeslayer 啦。

我唔係唔會認錯,晤係唔會改變意見,但唔會係因為有幾個網友反對。

我唔再講男女平等,原因唔係有幾位網友夾攻,舊網友會知道我經常一打十,面不改容。

我唔再講男女平等,原因係香港/EK有更重要的問題,例如兒童安全,男女平等顯得好遙遠。

shadeslayer 發表於 18-5-25 22:27

在巴基斯坦,大部分人(包括女性)認為女孩唔使讀書,Mal ...

一:你舉的例是在巴基斯坦 ,不是香港。 巴基斯坦重男輕女, 香港女尊男卑 。 例子不合適不能相提並論。

二: 你舉的例子, 係叫女仔唔讀書, 針對我987定義下的第一種叻 。 JJ 勸包攬型女人唔好咁叻, 不是你所指的第一種叻。 例子不合適不能相提並論。

舉例要合適正確的例子, 唔係夾硬嚟 (舉出全宇宙支持) , 卻不相關的道理 ⇒就自己大條道理, 話人哋唔啱。

乳糜不耐症 75個%情況, 我明白。 但男女平等討論上,你的論點不是站在對的25%, 也不在100%內,因為你離題。要知道EK 父母多為 「知識型新人類」, 這個論壇的父母見解廣, 你言之成理、立論正確定必得到廣泛知識新人類支持。…

在巴基斯坦,大部分人(包括女性)認為女孩唔使讀書,Mal ...

續……

你要為兒童發聲,十分好。

但請你必須 用理智的方法、 合適的例子、 正確的邏輯去論述己見。 也請你不要過度 <極端> 去幫倒忙。

討論OR辯論 最主要:
討論前命題必須釐定清楚 , 任何不清楚下要有定義, 定義必須清晰及權威⇒ 口同鼻拗、 蘋果同橙比較, 不是好的開始, 也難有好結果。

yovin 發表於 18-5-25 23:23
一:你舉的例是在巴基斯坦 ,不是香港。 巴基斯坦重男輕女, 香港女尊男卑 。 例子不合適不能相提並論。

...

你完全唔明我舉例為乜,無氣了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

yovin 發表於 18-5-25 23:23

...

EK網友見多識廣?我在EK十多年,可以講十年前係。

我無興趣繼續。

「激進」是1% VS 99%時⇒ 為「對」而作出的終極手段。

可惜你不是「對」呢!

呢道唔係得你一個讀過書,你咪當其他人係土包子,去麻木自命凊高。你令我想起 ⇒城市論壇嗰個龍心?

以一打十?你以為自己係葉問?
對手係乜先?

閆芳夠用隔山打牛 以 一打十 ,到現在遇到記者,一樣無興趣繼續。

你無呀?我又有興趣喎?等我修多一千年,二千年……哈哈。我最有耐性一追一的。你咁趣緻

IloveJJ 發表於 18-5-24 09:41
睇嚟大家都要做下運動。我可能做開運動,所以教咁耐,無血壓高同爆血管  
不過我呢兩日都恐嚇我啲 ...

唉。昨天收到消息,一個相熟無啦啦患上頑疾。平時見佢無事無干,最近體檢先之大鑊野。

大家注意健康。

IloveJJ 發表於 18-5-26 15:12
我諗可能係大家做得父母,都有返咁上下年紀,咁識既人有頑疾,真係唔出奇,我估一定係越來越多既。我之前對 ...

我講既CASE,因為例檢發現到,現況算係發現得很早。一般而言,果個位置,發現時已太遲。

‹ 上一主題|下一主題