用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016 沙田升中家長交流😊
樓主: elain141519
go

2016 沙田升中家長交流😊   [複製鏈接]

引用:Quote:myzoe222+發表於+16-4-30+15:41+係㗎

原帖由 YmOra 於 16-04-30 發表
培英乙二都有機咩?
有些人咁講,目的是想減少競爭對手啫。

引用:Quote:原帖由+YmOra+於+16-04-30+發表培英

原帖由 pcy307 於 16-04-30 發表
有些人咁講,目的是想減少競爭對手啫。
以計3322成績,培英遜於曾肇添,沙呂及沙崇。但培英近年多家長熱捧。

利申:有子女升中,但無報讀培英。

引用:Quote:原帖由+pcy307+於+16-04-30+發表有些

原帖由 myzoe222 於 16-05-02 發表
以計3322成績,培英遜於曾肇添,沙呂及沙崇。但培英近年多家長熱捧。

只是開下玩笑,我無心針對任何人,請勿見怪。但按呢兩年情況,曾呂崇培四間唔填乙一是無機會的。

pcy307 發表於 16-5-2 07:26
只是開下玩笑,我無心針對任何人,請勿見怪。但按呢兩年情況,曾呂崇培四間唔填乙一是無機會的。

...

培英係B1B之中近年多家長熱捧嘅學校
B1A學校有人趨之若鶩, 有人驚跟唔上而避開.
一百個人可能有一個不同選擇, 最重要係揀間適合自己子女嘅學校.

myzoe222 發表於 16-5-2 03:13

沙崇有公佈過3322率咩?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-3 13:29
沙崇有公佈過3322率咩?

沙祟Annual report只公佈HKDSE達二級或以上及達四級或以上的資料.
我只從坊間資料得知沙祟3322比率略高於培英. 強調只作參考.

其實, 兩間學校成績都起緊, 屬B1B好學校.

myzoe222 發表於 16-5-3 14:01
沙祟Annual report只公佈HKDSE達二級或以上及達四級或以上的資料.
我只從坊間資料得知沙祟3322比率略高於 ...

坊間資料不宜盡信.....

培英過去兩屆DSE成績既人均4比例都高過沙崇, 整體升讀degree學生比例(本地+海外)亦高過沙崇, 所以沙崇係咪一定出色過培英呢?

當然, 兩間都係好學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-3 14:09

培英過去屆DSE成績既人均4比例都高過沙崇, 整體升讀degree學生比例(本地+海外)亦 ...

好多謝你更正 ! !
兩間都係好學校.

hkpapa852 發表於 16-5-3 14:09

培英過去兩屆DSE成績既人均4比例都高過沙崇, 整體升讀degree學生比例(本地+海外) ...
雖然沙崇對學業放咁多時間我覺得唔太適合自己屋企同小朋友,但我幾欣賞佢地黎緊分六班更小班制呢個模式
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-5-3+14:09+坊間

原帖由 MASAYA 於 16-05-03 發表
雖然沙崇對學業放咁多時間我覺得唔太適合自己屋企同小朋友,但我幾欣賞佢地黎緊分六班更小班制呢個模式 ...
同意揀間合適嘅學校比小朋友先係最重要,之前我都有考慮選崇,但了解多左覺得學校對成績要求有太大壓迫感,唔太適合小兒性格,所以最終都冇揀到。

有些學校給人的感覺會比較「谷」,這可以由另角度去理解。
這些學校由S1已經教得快,S4分科之後教得仲快,到S5有些班在下學期基本上已教晒書。
其實S6真係冇咩時間架!1月尾已經要考不同的mock 試,3月開始考DSE,4月是考試高峰期,5月考完。所以S6的幾個月主要是操卷和做總結,總之就是要考好DSE依個試。S6越多時間做考試準備,DSE 的成績就越有把握。
但有些學校就教得比較鬆,到S6仲教緊書,所以學生未到最佳狀態就要考DSE,成績往往比較難掌握。
究竟是先苦後甜,抑或先甜後苦,就是個人的選擇。想hea其實入了大學之後,機會有很多呢。
或者有些人已經準備好,如果本地U吳得,就送仔女出國讀書。對選擇什麼學校,這些人就不用想太多了~
我小朋友就是在所謂谷的學校讀,的確由S1到S5一直很忙;但到最後S6臨開考的階段,整個人很放鬆,壓力也不大,因為已經準備好。反正已經知道自己是什麼水平,期望的是在考試時有些科有超水準表現而已。
整個中學除讀書和考試外,也有很多經歷,還有一班曾經並肩作戰的師長和同學,都很值得珍惜呢

chesswin  我諗given, .......『你個仔要有能力追得到較快的水平』, 先谷得起, 否則, 只能轉校或一沉不起了   發表於 16-5-5 14:29
jackjackwin    發表於 16-5-5 14:20

pineapple0983 發表於 16-5-5 14:16
這些學校由S1已經教得快,S4分科之後教得仲快, ...

其實, 好睇子女係咪屬於谷得.
如果谷得又自發性高, 先苦後甜, 換來充足準備, 當然比較好.
但唔谷得, 就會適得其反, 失去學習興趣.
揀咩學校, 真係好睇夾唔夾. 對A可能係補品, 但對B可能係毒藥.

pineapple0983 發表於 16-5-5 14:16
這些學校由S1已經教得快,S4分科之後教得仲快, ...
我唔係覺得谷校辛苦,中學要有成績就當然要勤力,我只係覺得學生間互相影響去努力較適合自己屋企,由學校推動只係唔適合我地,各取所需啫
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:myzoe222 的帖子

沙崇好好呀,點解個個話佢谷,好多係誤解!佢程度係深d, 同學仔好多好叻,係好容易被比下去,但所有band 1都係咁架。學校有放好多資源係補底,只有協助冇放棄學生,小班就係其一。我仔一星期4日放學練波,好多同學都忙於參加不同課外活動,並唔係死讀書喎! 我仔今年DSE了,尚欠oral未考,老師都安排考之前同佢再練幾次,我覺得老師真係好好,太多講唔哂。

回覆:2016 沙田升中家長交流

個人覺得唔一定要死谷/要超前學深啲/跑快啲才能讀好書,只要遇到良師,孩子揾啱自己讀書方法,一樣可以事半功倍,可以學得出息。
B1C/B2A學生一樣有人入大學,同樣1A生亦有人入唔倒,所以找合適嘅學校給孩子係相當重要,不應跟風只追住名校二字而影響孩子學習與自信,對他們成長影響將會頗深遠。

引用:個人覺得唔一定要死谷/要超前學深啲/跑快啲

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-06 發表
個人覺得唔一定要死谷/要超前學深啲/跑快啲才能讀好書,只要遇到良師,孩子揾啱自己讀書方法,一樣可以事半 ...
都係有d誤解。程度深唔代表超前學深d,同死谷。沙崇並冇超前,全部係用同課本,中一就用中一課本,教中一課程,並冇超前。深嘅一般指英文,呢個唔識講,英文好講底子,中一學生就算係band 1都好參差。例如沙崇From 1用The Magic Fingers做reader, ㄧ般初小都睇過,其實一d都唔深,但如果好少睇英文故事,都唔習慣。
至於死谷,究竟係點意思呢!我兩個仔讀沙祟,冇比人谷過。讀書靠自己,邊個得閒谷你。好似我仔作文差,老師叫佢額外作,幫佢改,但你唔交就算,呢d唔算谷掛!

回覆:hong2002 的帖子

仲有,讀書唔係淨係為入大學,整個人培養,發展,成長先係最重要,選校時多加留意成績以外的校政。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-05-06+發表

原帖由 hong2002 於 16-05-06 發表
都係有d誤解。程度深唔代表超前學深d,同死谷。沙崇並冇超前,全部係用同課本,中一就用中一課本,教中一課 ...
家長無須太大反應,我從沒指沙崇唔好,佢係好學校,我亦欣賞佢小班,成績上升,老師功勞亦不少,只係教學方式未必所有家長都喜歡啫,可能你小朋友適合,但未必其他人都合適,大家只係討論下啫。
我個人唔想小朋友太多功課,測考太深方式去激發小朋友鬥志。如果小朋友係遇強越強性格,相信沙崇係唔錯選擇。正如鄧顯個個都知成績好,但學校理念就未必個個家長都認同。

從申沒說過沙崇唔好,亦冇意爭論,唔再回應啦。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-6 09:11
家長無須太大反應,我從沒指沙崇唔好,佢係好學校,我亦欣賞佢小班,成績上升,老師功勞亦不少,只係教學方 ...
我認同和支持你。

引用:Quote:原帖由+hong2002+於+16-05-06+發表都

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-06 發表
家長無須太大反應,我從沒指沙崇唔好,佢係好學校,我亦欣賞佢小班,成績上升,老師功勞亦不少,只係教學方 ...
我只係回應,並冇大反應,亦冇覺得你說沙崇不好,也冇意推銷此學校,請你不要誤會。我回應只係涉及ㄧ些我不認同的論點,以用家身份解釋一下,不針對人,不批評其他學校,都是我的原則。孩子都大哂,已經好少上EK , 只係咁啱路過, ,多多得罪,請見諒! 我先告辭大家繼續交流。

洋蔥頭媽咪    發表於 16-5-6 13:03
‹ 上一主題|下一主題