用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德福事務所
樓主: onon328
go

德福事務所 [複製鏈接]

今朝我都目擊到一小片段,當下覺得校方係大輸家,唔理整件事的真正原因,已經令好多家長不安,其實校方是否可以處理得好一些,可以先安撫個家長,因為無論如何佢都係受害者,我們都是父母,都好理解佢的心情,或是校方真係有難處啦? 我都唔想評論,只係希望個小朋友無事.

以根據你所講,我都不大相信係學校所做成的,因為太多瘀痕,唔通有人鎖個小朋友入房打,唔成立呀, 不過一切由警方去查. 只係我有個朋友,三年前佢個小朋友都有類似的情況,突然成身出現4,50個瘀痕,好似俾人毒打,於是立即睇醫生同立即入咗急症室,原來係葯物敏感,不過都搞咗好耐先好返.所以隨咗打或跌撞會引起瘀痕,都仲有好多原因,都係希望小朋友快些好番.

亦希望校方可以好好處理,加強危機處理,保障每一位小朋友的安全. 並且學校的愛心真係比任何課程,教學理念來得重要. 

原帖由 fostermak 於 08-9-25 12:52 發表
littledada :
我今朝送妹妹上學都見到成班家長企左響露天操場簷篷位,我都望左一陣,睇下係乜野事,因為都好勞嘈...

原來有全日制n班家長投訴佢個囡囡響星期四同五連續兩日放學後有多處瘀傷,校方冇通知家長,家長要求校 ...

我個囡係讀N1上午班, 我個工人湊完佢返學之後都打電話比我, 說學校有事發生, 個小朋友媽咪比D相其他人看, 我覺得應該老師唔會咁殘忍傷害小朋友, 有可能係外面遊樂場撞瘀? 但老師應該第一時間向家長了解.  校長, 主任及老師處理手法好唔正確, 我記得開家長會時個校長強調德福成立咗27年, 但係咁樣處理真係好唔掂喎.

原帖由 heiyiumama 於 08-9-25 16:48 發表
我個囡係讀N1上午班, 我個工人湊完佢返學之後都打電話比我, 說學校有事發生, 個小朋友媽咪比D相其他人看, 我覺得應該老師唔會咁殘忍傷害小朋友, 有可能係外面遊樂場撞瘀? 但老師應該第一時間向家長了解.  校長, 主任 ...

其實我都不明白......以前阿仔讀 n 班時, 老師都會很關心學生, 有2次阿仔跌瘀了面時(因食了藥, 腳浮浮, 自己撞傷), 老師及主任都會問我發生咩事? 她們很緊張的, 慌死我虐待兒童!

點解今次事件會咁誇張?

News

以下是東方日報新聞:

九龍灣發生女童離奇受傷案。一名兩歲零四個月大女童,上周在幼兒園放學時,被發現身體有多處不明瘀傷,經醫生檢驗認為傷勢不尋常,家人報警處理,警方列懷疑襲擊受傷案處理,秀茂坪警區重案組接手調查。
女童姓朱,與家人同住德福花園。朱女歲半時,由家人安排於區內一間幼稚園暨幼兒園暫託照顧,至今年五月滿兩歲轉讀BB班。 上周三,阿姨接朱女放學時,見她右前臂有紅印,曾詢問她發生何事,但她不懂回答。翌日,阿姨再發現朱童腰及左腳有多處瘀傷,遂告知朱母,並懷疑傷痕是幼兒園學習期間造成,朱母於是寫信給幼稚園要求解釋。 阿姨又稱,校方向家人解釋,表示朱女的傷痕是玩一組有底座的圓柱體玩具引致,當時在場的主任同時強調她身上的傷有新有舊,不要將受傷責任全歸咎於校方或老師,雙方發生爭論,結果不歡而散。 醫生認為傷勢不尋常
其後,家人帶朱童到私家診所驗傷,醫生認為傷勢不尋常,並轉介女童到聯合醫院再作檢查,醫生亦指不尋常,家人遂到秀茂坪警署報案。 昨晨八時,朱女家長帶同朱女到幼兒園辦理退學手續,並向其他家長查問他們的子女有否同樣情況時,校方認為她滋擾家長,要求她離開,最後驚動警員到場調停。 警方消息稱,女童透露在幼稚園廁所「跌跌」,案件相信並不涉及虐兒,但仍需待醫學報告及其他口供作調查。幼兒園楊姓校長稱,因警方正調查案件,故不便評論。

校方真係有必要澄清,原來小朋友的傷勢並不如家長們猜測,小朋友亦已出院(根據東方報導).希望校方可以令家長們安心,我們都唔想學校名譽受影響.始終我們都係同學校一齊成長. 
原帖由 littledada 於 08-9-25 20:51 發表

其實我都不明白......以前阿仔讀 n 班時, 老師都會很關心學生, 有2次阿仔跌瘀了面時(因食了藥, 腳浮浮, 自己撞傷), 老師及主任都會問我發生咩事? 她們很緊張的, 慌死我虐待兒童!

點解今次事件會咁誇張? ...

可憐天下父母心!

心樂由2個月大, 返德福返到依家, 呢件事未知真相, 都唔想評論住.....

只係覺得尋朝嘅情形, 好影響其他人, 令好多人不安, 而且仲嚇親不少小朋友, 果度全部係2歲多既學生, 眼見好多都喊到咩咁..... 就連心樂都嚇到呆左, 我見到就即刻抱佢入去課室.....

我唸佢地d 父母見到子女喊成咁, 都好擔心.... 因我返到公司都係.....      

原帖由 Tarama 於 08-9-26 11:17 發表
校方真係有必要澄清,原來小朋友的傷勢並不如家長們猜測,小朋友亦已出院(根據東方報導).希望校方可以令家長們安心,我們都唔想學校名譽受影響.始終我們都係同學校一齊成長.  ...

希望快些清楚真相, 作出合適處理, 始終咁多小朋友係度, 唔想有第二個case出現!
原帖由 ritaloklok 於 08-9-26 11:52 發表
可憐天下父母心!

心樂由2個月大, 返德福返到依家, 呢件事未知真相, 都唔想評論住.....

只係覺得尋朝嘅情形, 好影響其他人, 令好多人不安, 而且仲嚇親不少小朋友, 果度全部係2歲多既學生, 眼見好多都喊到咩咁.....  ...

各位媽咪,

唔好意思呀,想問下你地個時報名讀上午班,係咪要好早去排隊交表架?謝謝!

我不是親自交表, 是郵寄的。我個囡今年讀上午N班, 我記的係大約07年9月寄表, 12月初面試。

妳地好呀!我小朋友上年都係德福讀N1, 老師好好.小朋友病無返學,班主任落堂後都打電話問侯我仔仔.會講吓仔仔係學校口既情況.有時我都會問好多問題,但老師都好耐心詳細回答.而且,返學放學都係自己接送,有時會早D到學校睇吓仔仔做乜架!!

聽到德福咁大件事,希望快D平息!同埋快D查吓係乜野事啦! 咁對家長,在讀學生同老師都好D.

今年有沒有人參加學校旅行?

我報咗名, 本來對午膳餐單有問題, 不過我問過校務處, 佢話雖然泰國菜, 但煮法同味道會適合朋友食.

我都報咗名啦~

我又係唔多鐘意個午膳餐單, 我唸我會帶定d 麵包, 到時如果真係唔啱食, 都可以有野食麻~

原帖由 維尼熊pooh 於 08-10-4 22:38 發表
我報咗名, 本來對午膳餐單有問題, 不過我問過校務處, 佢話雖然泰國菜, 但煮法同味道會適合朋友食.

心樂mami,

我都報左名呀!
上星期接揚揚放學, 心樂同我傾計, 佢比以前講多左好多野, 又識好多野, 好叻仔.

揚揚mami

Hi, 揚揚mami,
係呀..... 心樂自從識講野之後, 好鬼死多野講, 有時真係覺得佢好煩架.....

唉..... 佢識d friend 都升晒上 k, 開學果時, 佢都唔 happy 架, 可能冇左揚揚係隔離瞓覺.....

其實我都想佢升埋上 k 架, 可能個個媽咪都心急, 希望自己個囝囝早d 同快d 學野啦~

原帖由 katrina918 於 08-10-6 17:51 發表
心樂mami,

我都報左名呀!
上星期接揚揚放學, 心樂同我傾計, 佢比以前講多左好多野, 又識好多野, 好叻仔.

揚揚mami

心樂mami,

揚揚又係好多野講, 有時真係幾煩架. he...he...
揚揚話而家都係訓番之前個位, 心樂訓係隔離喎, 同埋放學 4:30 後又可以一齊玩啦.

揚揚mami

原帖由 ritaloklok 於 08-10-8 10:13 發表
Hi, 揚揚mami,
係呀..... 心樂自從識講野之後, 好鬼死多野講, 有時真係覺得佢好煩架.....

唉..... 佢識d friend 都升晒上 k, 開學果時, 佢都唔 happy 架, 可能冇左揚揚係隔離瞓覺.....

其實我都 ...

揚揚mami,

又好似係聽過老師話, k班係落黎瞓既,      
揚揚就乖啦, 咩都識得同你講, 樂樂就咩都唔肯講.....

原帖由 katrina918 於 08-10-8 11:44 發表
心樂mami,

揚揚又係好多野講, 有時真係幾煩架. he...he...
揚揚話而家都係訓番之前個位, 心樂訓係隔離喎, 同埋放學 4:30 後又可以一齊玩啦.

揚揚mami

...

有無k1中英班媽咪會買學校的英文書 new Welcome the English 的錄音帶/CD/VCD, 我唔知買唔買好?

THANKS

請問有無德福媽咪的小朋友是讀國際班?國際班課程是否可以銜接小學?因我知道有些小學巳開始用普通話教學,所以在想是否需要轉讀英普班.謝謝!

原帖由 MrsJCLee 於 08-10-20 15:25 發表
請問有無德福媽咪的小朋友是讀國際班?國際班課程是否可以銜接小學?因我知道有些小學巳開始用普通話教學,所以在想是否需要轉讀英普班.謝謝! ...

其實英普班同主流班內容大致相同,好像多了些英文故事書, 全用英文/普通話來教, 增加多些語文環境.  IK1的鄭老師教普通話十分好, Ik2 Miss Esther教英文亦很好很活潑,黃老師教普通話都不錯.
‹ 上一主題|下一主題