用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't
樓主: BBWarmm
go

2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't [複製鏈接]

Cherry_Wong,

港同我就唔清楚.蒑蒑個鄰居讀優才,讀得幾開心.

原帖由 Cherry_Wong 於 09-6-10 18:30 發表
Hi !
尋日去咗優才Second in ,今日就話取錄,仲要明天註冊。想問吓大家對優才有咩comment?港同和優才邊間好D呢?Thanks!!

pangpuiyee,

希望唔會停課啦,佢地仲有一個月SC校園生活.me too,我都好唔捨得.
Sugar入左你心儀個間係咪?你上黎講比我地知呀!

原帖由 pangpuiyee 於 09-6-10 22:58 發表
請問有邊幾日唔洗返學?

我好唔舍得sc, 第日返小學d老師實好惡.

原帖由 fyeung 於 09-6-11 09:19 發表
pangpuiyee,

希望唔會停課啦,佢地仲有一個月SC校園生活.me too,我都好唔捨得.
Sugar入左你心儀個間係咪?你上黎講比我地知呀!

係啦......我都好驚停課!

各位,

A. 海星海岸濕地 : 大埔海星海螺紅樹林泥灘生態 ─ 摸摸蜆仔 ; 探探 "海星、招潮蟹、石蠔、紅樹林、濕地植物之生活環境" ; 部分海岸被定為「具特別生態價值」
B. 香港十大名樹之一『百年古樟樹』5呎空心大洞,為香港樹冠之王 (42米) 及香港樹胸徑粗之王 (4.2米),樹高有28米;最新公布的樹齡 是4百年。此樹在約2米地方分成2個分枝(其中一分枝下有一大洞,樹皮剝落),樹葉茂盛,成為樹冠之王。在香港有4百年樹齡的本地樹木只有2棵,另一棵也是樟樹,在大嶼山沙螺灣村。

包團价:HK$110 (60人), HK$120 (48人), HK$155 (25人) 戶外任食BBQ燒烤

大家決定成點??畢業旅行  

日期: July 26 星期日,大家係咪ok??!!

03年小朋友同父母真係經歷很多.

2003: Sars

2009: 仲有一個月的幼稚園生活又可能會停課

Keep my fingers crossed!!

fyeung,

Sorry, 我無留心聽書...

係 either A or B or both??  

Whole day activity?

原帖由 fyeung 於 09-6-11 09:38 發表
各位,

A. 海星海岸濕地 : 大埔海星海螺紅樹林泥灘生態 ─ 摸摸蜆仔 ; 探探 "海星、招潮蟹、石蠔、紅樹林、濕地植物之生活環境" ; 部分海岸被定為「具特別生態價值」
B. 香港十大名樹之一『百年古樟樹』5呎空心大洞, ...

各位,

我地join呀!

原帖由 vhunghk 於 09-6-11 10:05 發表
fyeung,

Sorry, 我無留心聽書...

係 either A or B or both??  

Whole day activity?

both, whole day

還有 2008 流感停課兩星期
I told my kid about this potential arrangement, she is very unhappy..  Only 4 more weeks to the end of kindergarten and now only 2!!!
原帖由 vhunghk 於 09-6-11 09:53 發表

[quote]原帖由 mmak 於 09-6-10 22:21 發表
Karen8888,  

見大家恭喜你, 我早2日見到你一家, 都唔識問吓你派咗邊間啫??

mmak:

Cherie好彩, 派到St Mary.

fyeung:

你有冇幫蒑蒑叩門, good luck to you and Cheers
26/7 畢業旅行我OK報定名先, 又要麻煩你做organisation, 真係唔該晒, 送個大kiss給你

唉...在大家擔心緊H1N1的時侯, 我們不如諗下開學事宜,做定 D shopping sin la.

我發現有一個開學購物清單...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1053903&extra=page%3D181&page=3

唔知大家仲有冇野加或留意...

下面既資料由BK 會員 Teresa 之前提供,我save.

《上學必須品》
黑鞋
白色運動鞋
校服(2/ 3套)
體育衫(1套)
冷氣外套
白襪
手帕
食物盒(裝小息時既食物)
保暖水壼 (冬天用)
書包
手挽袋
雨具 (雨衣︰記住要買件唔好咁焗 & 可以遮埋個書包雨褸呀,水鞋,雨傘,書包cover)
輕便雨衣(長期放一包在書包)
名字labels (自己印或者出面比$20)
穿校服的證件相一打

《午膳用品》
"
"餐塾 (午餐用) 我見過Sanriofoldable檯墊,$19.9
小盒裝紙巾
小盒裝濕紙巾
羹匙+叉(不建議用筷子,因容易從上丟下)
飯盒袋(如自己帶飯)
飯盒(如自己帶飯)

《文具》- 基本文具及木顏色,所有文具要貼名
筆盒(避免鐵筆盒)
鉛筆2盒(雷榮超介紹用施德樓HB鉛筆,跌落地都唔意斷)
擦膠半打(因很容易遺失)
原子筆
間尺(數把)
木顏色
粉彩
Carl Angel-5
手攪鉛筆刨(刨鉛筆用)
小鉛筆刨(刨木顏色用)
F4
透明folder (小學測驗卷是用F4)
A4
透明folder (通告多數用A4)
超輕包書膠(日本城有售$10一卷)
練習簿簿套(一包五個/十個)
掛頸八達通套(放八達通及學生證)
白膠漿/膠水

- 家課套,即透明公文袋型file,裝功課及家課冊用,老師suggest要買,唔使d功課周圍搵 (唔好用單邊開的folder,小一生會成日跌野唔見野)
-
透明File (最好印名在File)Clear Holder 1個入通告 (自己在家keep reference)、織布名字牌釘在外套、頸布、手巾仔等上。
- 我以過來人身份提提︰尤其係男仔,擦膠同間尺,係要一打一打咁買既,信不信由你!

Hi

I dont want 停課 !!  It's only 4 weeks left and want her to have more happy memories rather staying at home nothing to do....

Karen8888,

Congradulation !!!

Fyeung,

I opt for NO. 1 and 26 Jul is fine.  Thanks again for your arrangement !!

各位,

Hi vhunghk,

2003 - got Noklam and it had Sars
2009 - expecting another baby and it has H1N1

I was teased by friends, you better not to have more babies la.  Dont know what happen next... :cry:

原帖由 vhunghk 於 09-6-11 09:53 發表

聽日停課喇, Kylie好唔開心

Just told my daughter and she even cheers me up " 唔緊要啦, 十四日好快過之嗎".....
原帖由 CCW 於 09-6-11 12:46 發表
聽日停課喇, Kylie好唔開心

Very long list.....
My friend said she even tied up the ruler and eraser in the pencil case, her son lost more than a dozen in a month time....
原帖由 vhunghk 於 09-6-11 10:52 發表
唉...在大家擔心緊H1N1的時侯, 我們不如諗下開學事宜,做定 D shopping sin la.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1053903&extra=page%3D181&page=3

唔知大家仲有冇 ...

fyeung,

I am interested to join the trip but have to confirm the no. of persons later.  Thanks a lot for the arrangement!

有咗0203Ma的經驗, 妳快積極d去叩門啦!

mom1118,

原來你真係有咗bb, 我老公果次見倒你都唔敢問, 佢話怕你只係肥咗咋!
恭喜恭喜呀! 知道係囡定囝未?
你會唔會搬番過嚟住?

我想比阿囡試吓帶飯, 有冇邊隻飯壺推介?

原帖由 vhunghk 於 09-6-11 10:52 發表

唔知大家仲有冇 ...

mom1118

thx and congratulations to you too,
幾時預產期?琳琳會讀邊間?

mermaidmom & Karen8888,

隨緣啦!而家我反而擔心上小學,考試有排名,我諗蒑蒑唔會知咩事,若果到時追唔上我就頭痕.暫時都未諗到要搵補習,唔知自己跟唔跟得掂呢.

原帖由 mermaidmom 於 09-6-11 13:19 發表
fyeung,

I am interested to join the trip but have to confirm the no. of persons later.  Thanks a lot for the arrangement!

有咗0203Ma的經驗, 妳快積極d去叩門啦!

mom1118,

原來你真係有咗bb, ...
‹ 上一主題|下一主題