用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^
樓主: 仙姐
go

09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^ [複製鏈接]

原帖由 HIN2003 於 10-11-3 10:18 發表

星期四-星期二無返, 剛剛是測驗的四天.
今天已無紅點, 不過鼻哥有一個淡淡的印, 但又身體上又從無出水卜點. 星期日已退曬燒, 我囝囝又好想返學, 所以今天返左學. ...

冇事就好啦 ... 我個仔舊年都試過燒極都唔退, 食左抗生素都唔退燒喎, 跟住就出疹, 我最初頭以為出疹後就會退燒, 點知醫生話佢唔係出玫瑰疹個 d, 揾左好耐都揾唔到原因, 係醫院足足住左三個星期, 係屋企又抖左一個星期, 所以舊年佢成個月都冇返學 .... 學少左好多野

原帖由 JonMum 於 10-11-3 10:52 發表

冇事就好啦 ... 我個仔舊年都試過燒極都唔退, 食左抗生素都唔退燒喎, 跟住就出疹, 我最初頭以為出疹後就會退燒, 點知醫生話佢唔係出玫瑰疹個 d, 揾左好耐都揾唔到原因, 係醫院足足住左三個星期, 係屋企又抖左一個星 ...

而家d菌真係 .
好在囝囝食左一日抗生素就退燒. 你囝囝攪左一個月, 有無瘦曬呀?
所以我成日想自己返學, 唔搭校車(來回無左兩個鐘), 爭取多d時間休息, 抵抗力都會好d.

串字佢ok過以前好多...但始終要時間去温...試黙等等!!

囝囝冇事就好囉!!

原帖由 HIN2003 於 10-11-3 10:24 發表

如果串生字有問題, 真係要想辦法解決, 學ge生字會愈來愈多. 到時就頭痛.
珍惜眼前人[/url]

原帖由 HIN2003 於 10-11-3 11:04 發表

而家d菌真係 .
好在囝囝食左一日抗生素就退燒. 你囝囝攪左一個月, 有無瘦曬呀?
所以我成日想自己返學, 唔搭校車(來回無左兩個鐘), 爭取多d時間休息, 抵抗力都會好d. ...

哎, 佢不嬲都好瘦, 抵抗力麻麻, 至從舊年病完個次之後, 而家個個月都會病一次, 都係發燒, 咳, 我已經朝朝帶佢返學, 等佢瞓多 d, 但係都係冇乜用

原帖由 仙姐 於 10-11-3 10:12 發表
我放鬆左架啦...冇日日問住佢派卷未...冇打番佢問佢幾多分...只係返到屋企有得有咪睇囉...尋日派左兩科(中及數)測驗卷返黎...心情跌路谷底...唔敢想像英文有幾多分...唉!!

英文得兩日對佢黎講唔夠時間架...唔温仲死 ...
亞仔今次數學都差咗好多,加數做咗減數,文字題段古全部錯晒比佢激死!A班其他科未派

原帖由 仙姐 於 10-11-3 10:12 發表
我放鬆左架啦...冇日日問住佢派卷未...冇打番佢問佢幾多分...只係返到屋企有得有咪睇囉...尋日派左兩科(中及數)測驗卷返黎...心情跌路谷底...唔敢想像英文有幾多分...唉!!

英文得兩日對佢黎講唔夠時間架...唔温仲死 ...

終於派哂4科la!我都有些失望!但試卷好像深了!老公己經俾哂壓力,話要我開始準備考試!加多些中、英文Writing!好辛苦、、、

原帖由 仙姐 於 10-11-3 14:26 發表
串字佢ok過以前好多...但始終要時間去温...試黙等等!!

囝囝冇事就好囉!!

仙姐,
係咪默story 3 (lizard) 呀?

原帖由 WATHT 於 10-11-4 00:31 發表

終於派哂4科la!我都有些失望!但試卷好像深了!老公己經俾哂壓力,話要我開始準備考試!加多些中、英文Writing!好辛苦、、、

咁快準備考試?

原帖由 HIN2003 於 10-11-3 11:04 發表

而家d菌真係 .
所以我成日想自己返學, 唔搭校車(來回無左兩個鐘), 爭取多d時間休息, 抵抗力都會好d. ...

哎, 我個仔又病左啦, 感冒, 而家有少少微燒, 尋晚直頭發燒, 倦到佢飯到冇食就要瞓 ... 諗住佢今朝會好 d 啦, 都重係有微燒, 所以唔返學

原帖由 ponysee 於 10-11-3 21:35 發表
亞仔今次數學都差咗好多,加數做咗減數,文字題段古全部錯晒比佢激死!A班其他科未派

係呀, 好深呀, 因呀仔病左, 所以中文同數學都冇考到, 尋晚見佢本手冊有中文測簽呢一項, 咁你個仔又考得點呢 ??  係係其他兩科都未派

原帖由 WATHT 於 10-11-4 00:31 發表

深左呀 ... 咁點算呀 .... 我個仔成日病, 好難追嫁喎 ...

原帖由 JonMum 於 10-11-4 10:35 發表

哎, 我個仔又病左啦, 感冒, 而家有少少微燒, 尋晚直頭發燒, 倦到佢飯到冇食就要瞓 ... 諗住佢今朝會好 d 啦, 都重係有微燒, 所以唔返學

好返后, 試吓飲康鈣c, 我個仔讀k1前經常飲, 讀幼稚園時, 都好少感冒.

D班都派晒卷啦...我極度失望添啦...連平時穩守既中文科都得番7字頭(衰成日寫錯字...抄都抄錯....好唔抵呀!!!!)...數學加數變減數...減數變加數...淨係頭一版都扣左1x分...英文雖然係低分...但佢答得比我想像中好(比以前進步左少少少少少少咁多)...我個晚心情係極度低落...

但我比hoyuyu你好彩...老公知道後係比壓力囝囝唔係比我

原帖由 HIN2003 於 10-11-4 11:09 發表

好返后, 試吓飲康鈣c, 我個仔讀k1前經常飲, 讀幼稚園時, 都好少感冒.
珍惜眼前人[/url]

除左試飲康鈣c之外...試下學swimming呀...幾好架!!

囝囝至從學左swimming之後都病少左...以前好例牌三個月要見一見醫生...now半年到先可能見一次!!

原帖由 JonMum 於 10-11-4 10:41 發表

深左呀 ... 咁點算呀 .... 我個仔成日病, 好難追嫁喎 ...
珍惜眼前人[/url]

係呀

原帖由 HIN2003 於 10-11-4 09:34 發表

仙姐,
係咪默story 3 (lizard) 呀?
珍惜眼前人[/url]

原帖由 仙姐 於 10-11-4 13:49 發表
係呀

仙姐,

你囝囝而家好似坐係我個仔后面.

原帖由 HIN2003 於 10-11-4 11:09 發表

哎, 我 d 家人係崇尚自然既 ... 佢地覺得飲得多都對身體唔好, 因為吸收過量 vitamin c 會有腎石 ma

原帖由 仙姐 於 10-11-4 13:15 發表
除左試飲康鈣c之外...試下學swimming呀...幾好架!!

囝囝至從學左swimming之後都病少左...以前好例牌三個月要見一見醫生...now半年到先可能見一次!!

哈哈 ... 我個仔係學緊游水嫁啦 ... 佢又踩單車, 佢好似做極運動都係咁孱

原帖由 JonMum 於 10-11-4 14:24 發表

哎, 我 d 家人係崇尚自然既 ... 佢地覺得飲得多都對身體唔好, 因為吸收過量 vitamin c 會有腎石 ma

其實我都唔鍾意食化學野, 不過無法啦! 而家我連燕窩都唔敢食.
咁不如食多D橙 & 奇異果啦 !
‹ 上一主題|下一主題