用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

你到時call我哋啦!!!

原帖由 boygirl 於 08-12-5 10:08 發表
哇!你地今次好齊人呀!好可惜我地黎唔到! 你地大概會玩到幾時,睇下哥哥學校的活動完左後仲可唔可以join你地呀?

v.lo,

你忙完未呀?你會否去Dec 14gathering? Pls confirm headcount.

12月1日舉行的「心連心 — 同遊文化博物館」,為兩地小朋友架起了互相交流的友誼橋樑;此外,香港文化博物館以關懷、愛念為題材而構思的布偶「先鋒1號」及代表周大福的吉祥物「平安寶寶」,將連同《先鋒1號與平安寶寶漫遊記》畫冊製成禮物包贈送給災區兒童。

在將踏入新的一年,聯合國兒童基金會將舉辦《中國兒童周》2009「小畫家大夢想繪畫比賽」,以健康、快樂、平安等信息為題,讓小朋友以畫筆表達對生命的熱愛,藉此培養「兒童幫助兒童」的精神。

小先鋒,我們誠邀你參與是次繪畫比賽,用色彩發揮想像,讓藝術燃亮你對有需要兒童的關愛。比賽詳情如下:

日期:
2009年1月17日(星期六)
時間:
下午2時至5時
地點:
香港維多利亞公園中央草坪
截止報名日期:
2009年1月6日
參加方法:
名額為400位小先鋒及家長,報名請填寫教育及推廣活動報名表格(可即時於網上申請下載表格),先到先得。有關活動詳情,亦可瀏覽聯合國兒童基金會網頁[url=]www.unicef.org.hk[/url]

得獎者及其一位家庭成員將獲邀參與聯合國兒童基金會的親善探訪,遠赴四川省,而其得獎作品有機會成為《先鋒1號與平安寶寶漫遊記》的插圖及印製成聯合國兒童基金會2010年度賀咭。參加者並會於比賽當日收到豬仔錢罌小禮物,以作鼓勵。

今日終於派咗assessment papers喇,d份量好厚,唔怪得嗰幾日做完咁攰啦!

我想問做完show & tell之後,d圖片/圖畫會否發還?因亞囡噚日做完show & tell,今日有張comment返咗嚟,但就唔見d圖片/圖畫返嚟。

今日份數學功課計加數,係純數字冇圖,亞囡用心去計,唔係用手指計,仲計得好快,KV真係好掂!!

好奇怪,今年K1冇得派assessment papers,只係K2及K3有。

應該無咁快派返嚟, 會放喺課室度比同學睇, 我見阿仔嗰D都係咁, 好遲先派返.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-12-5 18:48 發表
我想問做完show & tell之後,d圖片/圖畫會否發還?因亞囡噚日做完show & tell,今日有張comment返咗嚟,但就唔見d圖片/圖畫返嚟。

哦....原來係咁,thanks!!

原帖由 graceshumwy 於 08-12-5 22:39 發表
應該無咁快派返嚟, 會放喺課室度比同學睇, 我見阿仔嗰D都係咁, 好遲先派返.

係呀! 阿仔都成日叫我地問佢, 佢又成日問我地, 而家D功課我都無佢手, 佢自己做完比我睇咋, 做D加數佢都好快, 有次我家姐見到佢, 都話妮間學校掂, 咁快識心算, 仲叫我同佢返D珠心算班添...

話時話係咪都要同佢返吓珠心算班呢?

原帖由 chingchingb.ma 於 08-12-5 19:06 發表
今日份數學功課計加數,係純數字冇圖,亞囡用心去計,唔係用手指計,仲計得好快,KV真係好掂!!

我又冇諗過要學珠心算喎.....

不過,如果Parco有興趣又無妨嘅。

原帖由 graceshumwy 於 08-12-5 22:42 發表
係呀! 阿仔都成日叫我地問佢, 佢又成日問我地, 而家D功課我都無佢手, 佢自己做完比我睇咋, 做D加數佢都好快, 有次我家姐見到佢, 都話妮間學校掂, 咁快識心算, 仲叫我同佢返D珠心算班添...

話時話係咪都要同佢返吓珠 ...

我都唔知呀! 其實珠心算係咪學嚟計數快D咋, 有無其他特別嘢?

原帖由 chingchingb.ma 於 08-12-5 22:46 發表
我又冇諗過要學珠心算喎.....

不過,如果Parco有興趣又無妨嘅。

而家仲有D咩應該要學呢? D人話多一兩樣技能考學校會著數D.

真係有D驚好似我個朋友咁...佢今年讀K3去考小學, 好多間都唔收, 陳守仁, 英華, DIOCESAN BOYS, 油天,聖芳濟各等等都唔收. 但佢個仔D英文好叻架, 都唔知點解呢? 真慘...

係咪中文唔得呀?中文唔得都係大忌喎!

原帖由 graceshumwy 於 08-12-5 23:00 發表
而家仲有D咩應該要學呢? D人話多一兩樣技能考學校會著數D.

真係有D驚好似我個朋友咁...佢今年讀K3去考小學, 好多間都唔收, 陳守仁, 英華, DIOCESAN BOYS, 油天,聖芳濟各等等都唔收. 但佢個仔D英文好叻架, 都唔知點 ...

Sorry for my late reply.  今晚終於有d時間可以上黎,報名先:

Maggie--------------2A2K
siufo----------------2A1K
Kangaroo-----------2A2K
chingchingb.ma----2A1K
graceshumwy------2A2K
sunphoto88.--------2A2K
Joslau --------------2A1K
Smilefinn------------2A2k
v.lo-----------------1A1K

原帖由 chingchingb.ma 於 08-12-5 14:23 發表
v.lo,

你忙完未呀?你會否去Dec 14gathering? Pls confirm headcount.

Last night, Josephine also told me that she had the computer lesson yesterday.  She said two classmates shared one PC.  They used the mouse to click the instruments on the screen and then the music played.  They wore the headphone to listen to the music.......she liked it very much!

當我係屋企用緊電腦時,佢都成日痴埋黎想玩部電腦!

原帖由 MaggieHuang 於 08-12-4 00:05 發表

Oh yes, tonight when i come back, Edwin told me tha the has the computer lesson today.  He said he  has painting & he played happily.  

Kangaroo,

相信你嘅誠意,加埋哥哥jeffrey係學校嘅好表現,妹妹重有chance架,加油呀!

原帖由 boygirl 於 08-12-2 08:20 發表
Kangaroo,

唔好失望呀!記住要繼續努力,寫多幾封信比校長,我覺得佢點都會考慮到哥哥係學校學生,而多留意的!或者叫班主任多幫口,同校長傾傾!努力呀!

...

sunphoto & grace, 恭喜哂,終於可以鬆口氣嘞!

joslau, welcome back! 阿女都係一個月啫,得閒就同佢影d相,不過始終身子最緊要,多d休息,我諗照顧兩個小孩真係唔野少!

講起影相都有點慚愧,even I have one child, I didn't take many photos for Josephine in her first few months.  And she was taken care by my mother, I only saw her once/twice a week when she was little.  I just memorised her growth milestones in mind without writing down at that time but as time goes by, some of my memories have also gone.....now only rely on the photos to trace back.......haha

ok, will call u tomorrow!!

原帖由 sunphoto88 於 08-12-6 00:34 發表
明天大約在12:30在將軍澳中心eat午反, 大家可在明天到時互call

ngo daddy
‹ 上一主題|下一主題