用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德福事務所
樓主: onon328
go

德福事務所 [複製鏈接]

hi all:
今年9月我細囡會黎德福讀N1,好高興同你地做同學仔,我仲未收到學校通知幾時開學,但都好想知道,因為要請定假陪佢上適應班...

聽你地講,今年新校長d安排似乎好差好亂,前年我大囡黎德福讀N1好似好好多,大約五至六月有三堂適應堂,到九月開學第一日校長有簡介會...

原文章由 Tarama 於 08-7-3 09:53 發表
Hi, 你個小朋友是誰? 我係迦文媽咪,都係宜家IK1,明年IK2, 不過係全日班.

今日我再一次問咗校長,全日班係9/3返,半日班係9/5.不過K1,IK1應該9/3,4係返新生適應堂,好似年年都有,上年都係一樣,不過再之前的年度會不會係9/1,我就唔知啦. 

如果 ...
我家有三寶

Hi,  Does anyone know if IN1 need to attend school on Jul11? It's the graduation ceremony that day...I lost the notice from school..

no school that day for all classes.

原文章由 cobylai 於 08-7-3 12:07 發表
Hi,  Does anyone know if IN1 need to attend school on Jul11? It's the graduation ceremony that day...I lost the notice from school..

Hi Tarama,

迦文媽咪你好、我係越之的媽咪。我毎天送仔仔返学都見到
你地送迦文返学。迦文好幸福、有幾個auntie送佢返学、佢
毎天返学一定好HAPPY。

我記得早両個星期的星期五、我和越之在徳福遊泳、見到
迦文在学遊泳、我同仔仔講好似係你同学、同同学仔say hello 啦,
但佢地両個互望一輪、遊走左、 好好笑、好似唔識。

原文章由 Tarama 於 08-7-3 09:53 發表
Hi, 你個小朋友是誰? 我係迦文媽咪,都係宜家IK1,明年IK2, 不過係全日班.

今日我再一次問咗校長,全日班係9/3返,半日班係9/5.不過K1,IK1應該9/3,4係返新生適應堂,好似年年都有,上年都係一樣,不過再之前的年度會不會係9/1,我就唔知啦. 

如果 ...

希之媽咪,你有兩個login? This one I know is you, but the last one I just think is the other new mama.  Anyway, 上次泳池真係你們,我以為自己認錯,因為見小朋友們沒有打招呼.其實個日應該係星期二,迦文同另一個同學仔潔塋一齊學泳水呀. 

下次見到打個招呼.

原文章由 希之 於 08-7-3 15:14 發表
Hi Tarama,

迦文媽咪你好、我係越之的媽咪。我毎天送仔仔返学都見到
你地送迦文返学。迦文好幸福、有幾個auntie送佢返学、佢
毎天返学一定好HAPPY。

我記得早両個星期的星期五、我和越之在徳福遊泳、見到
迦文在学遊泳 ...

打招呼ok, 無問題

原文章由 Tarama 於 08-7-4 09:59 發表
希之媽咪,你有兩個login? This one I know is you, but the last one I just think is the other new mama.  Anyway, 上次泳池真係你們,我以為自己認錯,因為見小朋友們沒有打招呼.其實個日應該係星期二,迦文同另一個同學 ...

你們半日班今日最後一天啦,下年是否繼續IK2? See you in Sept

原文章由 希之 於 08-7-17 20:22 發表
打招呼ok, 無問題

Hi Tarama,

原來半日班返埋今日咋.  請問K1全日班係咪20/8先放假?  知唔知K2 & K3 有無午睡架?
因為囝囝9月升 K1 全日班, 想知道D假期係咪同N1全日班一樣.

Thanks.

原文章由 Tarama 於 08-7-18 09:57 發表
你們半日班今日最後一天啦,下年是否繼續IK2? See you in Sept

Hi Tarama,
Yes, 下年IK2見

但我仔仔参加了半日的SUMMER SCHOOL,
都要返多1個月学。
仔仔又参加左COOKING班、今個暑暇都係学校渡過。
迦文有無参加学校的暑期活動?

原文章由 Tarama 於 08-7-18 09:57 發表

Hi All Moms,

有事請教、
収到下学年的学費通告、
但無全日国際班、
想問全日国際班的学費是多少?

應該所有全日班都係返到7月底,八月份可以自由選擇讀唔讀,如果讀就八月20日放假囉. 全校的全日班假期應該係一樣.

K1係在嬰院午睡的. k2&k3係在另一班房,不過k3好似沒有午睡,除咗家長special request, something like that lor.
原文章由 katrina918 於 08-7-18 11:42 發表
Hi Tarama,

原來半日班返埋今日咋.  請問K1全日班係咪20/8先放假?  知唔知K2 & K3 有無午睡架?
因為囝囝9月升 K1 全日班, 想知道D假期係咪同N1全日班一樣.

Thanks.

...

minna will join the cooking class too,
the teacher said they need to bring a food box wor!

原文章由 希之 於 08-7-18 12:21 發表
Hi Tarama,
Yes, 下年IK2見

都要返多1個月学。

...

Tarama,

Thanks.

原文章由 Tarama 於 08-7-18 13:13 發表
應該所有全日班都係返到7月底,八月份可以自由選擇讀唔讀,如果讀就八月20日放假囉. 全校的全日班假期應該係一樣.

K1係在嬰院午睡的. k2&k3係在另一班房,不過k3好似沒有午睡,除咗家長special request, something like that lor ...

迦文只係參加咗水墨晝& Yip's.

原文章由 希之 於 08-7-18 12:21 發表
Hi Tarama,
Yes, 下年IK2見

都要返多1個月学。

...

希之唔係讀半日班?
全日國際班學費為上午國際班-$3020+下午中英文班-$1040+午飯$360=$4420,好貴呀,不過都要讀全日班,因為要返工. 

原文章由 希之 於 08-7-18 13:11 發表
Hi All Moms,

有事請教、
収到下学年的学費通告、
但無全日国際班、
想問全日国際班的学費是多少?

回覆 #992 Minanotabo 的文章

原来MINNA都有参加、等我話比個仔聴先、5知有無他IK1的同學参加?

hi Tarama,
明白了、THANKS。

半日班,和全日班的費用好似5係相差太多、都考慮好5好比仔仔讀全日班。

阿仔都會參加 cooking fun 和 8月4日至15日的國語課.
老公那天對我說了一篇文章如下:

英國政策研究所發現,長假期會令學生成績退步,特別在閱讀能力和數學成績方面。而來自背景較差的貧窮家庭學童,其成績退步的情況更加明顯。同樣是放假,富裕家庭的孩子有能力參加補習班和遊學團;而貧窮的學生卻只能呆在家中,或者在街上留連。縱然窮學生沒有學壞,只是當其他較富裕的學生已趁暑假不斷進修時,他們的學習表現就有機會比下去。 研究認為,過長的假期會抵銷學校過去大半年的努力,所以暑假宜縮減至約四個星期,即由七月中開始至八月中結束,而全年假期宜平均分配,不可過份集中在某一時段有太長的假期。 英國已有大學讓學生選擇不放暑假以增加上課的日子,從而縮短修讀學位的時間,由三年減至兩年。這個安排不止有彈性,還可以減輕學生和家長的學費負擔,讓大學生早點投身社會,令他們可提早償還大學貸款。 讓孩子開始改變思維,明白暑期並非休息,而是新的學習機會。至於面對縮班和殺校的中小學,可考慮增撥資源,善用長假期協助學生持續學習,其成效可能較推行小班教學為高。 張慧慈

[ 本文章最後由 littledada 於 08-7-19 18:04 編輯 ]

本人絕對贊成,不過唔知點解會有暑期,大人放完一個long weekend再返工都好似一隻二隻喪屍啦,何妨小朋友個心散到一地都係啦,有隊執啦.

原文章由 littledada 於 08-7-19 18:01 發表
阿仔都會參加 cooking fun 和 8月4日至15日的國語課.
老公那天對我說了一篇文章如下:

英國政策研究所發現,長假期會令學生成績退步,特別在閱讀能力和數學成績方面。而來自背景較差的貧窮家庭學童,其成績退步的情況更加 ...

回覆 #998 littledada 的文章

謝謝littledada 分享文章、資料非常有用。
‹ 上一主題|下一主題