用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撤小學

完全同意!!真係要睇吓好唔好彩, K1時搭舊校車公司個司機同ee都好好, 可惜佢地唔接街車做, 我地唔可以跟番佢, 依家轉左新校車公司, 我唔好彩la ... 最慘系仲未搵到街車, 到時可能要自己送上學

AmyWonglo 寫道:
當年都突然中止舊校車公司的合約, 重新招標啦.  點解現在不能呢? 真係有點不明.      當年仲係大部份家長唔知為什麼要轉校車公司.

不過, 據知都係個別路線做得不好.  同舊校車公司一樣, 有彈有讚.  真係要睇吓好唔好彩.  我好彩遇到好司機及校車ee, 所以都跟住佢地由坐校車變坐街車.  但朋友個女坐同一路線的校車,好似都OK喎. 可能有競爭先有進步.[/quote]  

唔好意思, 想問大家一下升中問題, 是否聖羅撒小學多數升上聖羅撒中學?中學在沙田, 雖然有校巴,但會否與小學的校巴一樣,問題多多?
另外, 若不升上聖羅撒中學, 會派去什麼中學?
我都知好似諗得太多, 但大家做家長, 諗來諗去都係自己的小朋友,我都控制唔到自己個腦,總係担心。
希望大家俾D意見!

BBChu 寫道:
BBCheryl
Shan Shan係未交校車費ga!

BBCheryl
唔好意思, yesterday 冇入嚟, 答唔到你.  

BBChu
唔該哂你幫我答 BBCheryl 喎.  

妹豬 寫道:
我唔見左大頭相個底,有無辦法 download 番?

妹豬
呢d咁 high tech 既問題, 我真係唔知喎.  

BBCheryl,

我終於向現實低頭,   都係坐住校車先, 因為我又

Kuseiszeto

我都未決定, 其實已經問左一個街車, 佢話以佢所知現時系冇街車行我地條綫, 問佢可唔可以開一條新綫, 佢又話冇車,   不過佢話幫我留意下wor, 我諗多數都系冇行la, 我老公又唔肯屈服, 唉....., 你話點好, 唯有每日送佢番學, 辛苦姑婆接放學lor.. 不過我唔系好想. 唉.....遲d先算 la..

校車上、落車時間點呀, 唔知會唔會轉司機同保姆呢

搵左暑期班比囡囡未呀? 我忙到死, 仲未得閒搵, 好煩煩煩...

Kuseiszeto 寫道:
BBCheryl,

我終於向現實低頭,   都係坐住校車先, 因為我又

Re: 聖羅撒小學

23號個日我已經交左校車,之前以為6:10上車太早,其實唔係,因為校車7:30到校, 7:47分打鐘,同車仲有中學同學, 所以比佢搭,一路再留意.

仲有題外話, 你地有無留意到家長會個日好多家長拿住個LV,
都唔知真定假,(我八掛左D), 但間學校的校風真係好好.希望唔好出現太多無謂的比較.

你地會唔會去做名印/原子印

醒目開學勳章

講開校車,我都有好多話要講!

我地係藍田康田苑上車,這個站只有我大女一個人上車(細女讀K3係下午班的),上年開學時校車講明上車時間係7:00am,我覺得時間都可以,但九月開學以來,我大女的上車時間就一日比一日早,e+上校車是6:40am.足足早了20分鐘!

之前我都覺得算喇,我大女是頭站,可能校車要去其他站需時,所以要咁早喇!但最近才知,原來校車接完我大女之後,會係匯景附近等到6:49分才去匯景站接其他小朋友,咁即係.....

還有:因為校車的上車時間實在太早,所以新學期,我會幫2個女轉搭保母車(這是之前一手的校車,而且只接聖羅撒學生,所以應該安全),咁我就通知校車九月唔會搭喇,點知就收到校車ee電話,話我九月唔搭的話,七月都無校車搭,重話係秘密,叫我唔好話比人知係佢通水,叫我考慮清楚...我就話e+搭校車唧,又唔係黑社會講數.....上星期六小一家長會的時侯,我就問校車老闆鄧生,佢話唔會,七月我大女都有校車坐,咁即係校車ee恐嚇我定校車公司叫校車ee恐嚇我呢?

對唔住,打了一大堆說話,不過我真係非常不滿e+的校車服務!

心心媽,
我情況同你原來都好似喎~
剛剛新校車公司接手,我女係7:20上車,當時個媬姆都唔錯o架,但無耐就轉左現时呢一個,佢上班無耐,就試過心急推學生上車而被家長投訴到學校,因個學生隻腳瘀左一大片,佢唔出聲,係個學生自己同媽咪講件事,家長即時投訴到學校,而時間慢慢亦改到而家7:05....
但我地永遠都7:00就等佢,因為佢地一遲就開車,唔會等,所以只可預早唔預遲,而家基本都係7:00上左車!
但我無你地咁好彩,daisy媽咪俾左舊車線電話俾我問,佢地已無做呢條線,只好問問同行幫唔幫到我,但到現時我都未收到佢好消息呢,,,,唉,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

心心媽, cameo,
我當初遇到既情形同你地講既一樣, 不過我上左2年班坐左1個月/定1個月多d就即轉去依家保母車. 當時佢地都有微言, 話我比唔夠通知, 比左d錢冇得退, 之餘此類...., 但我都冇理, 即刻轉左, 當時果個月我係比兩邊錢架 ! :evil: 不過同老公傾完, 佢話安全至重要, 咁樣"木查"車, 個女條命仔都比埋佢, 行既路線又唔肯話比人聽, 有冇攪錯 ???   再加上亞女, 同埋仲有幾個小朋友嘔左幾次, 真係返到學都冇精神上堂, 所以就轉左保母車啦 !

心心媽,
你搬左去藍田 ? 我地第時會唔會同一校車呢 ? 你係咪坐tv哥哥架車呀 ?

雖然依家我個女未搭校巴,但將來可能要,聽你地講校車好得人驚,校車又有中學生、小學生、幼稚園,好複習呀!D時間未好奇怪囉?
甜粟米 寫道:
23號個日我已經交左校車,之前以為6:10上車太早,其實唔係,因為校車7:30到校, 7:47分打鐘,同車仲有中學同學, 所以比佢搭,一路再留意.

仲有題外話, 你地有無留意到家長會個日好多家長拿住個LV,
都唔知真定假,(我八掛左D), 但間學校的校風真係好好.希望唔好出現太多無謂的比較.

心心媽 寫道:
還有:因為校車的上車時間實在太早,所以新學期,我會幫2個女轉搭保母車(這是之前一手的校車,而且只接聖羅撒學生,所以應該安全),

心心媽
唔好意思, 請問可否比 "之前一手的校車,而且只接聖羅撒學生," 既 contact 我呀?  我想問一問佢哋有冇做我條線.  希望可以等啊囡可以遲多幾個字上車都好呀.  校車要佢 6:40 上車, 我 hubby 話太早呀.  

對我黎講, 要清楚知道我果條線好吾好, 真係要7:00am殺落去校車站問問d家長!

心心媽 :

我都想問下舊校車公司, 可唔可以比埋我 ?

ShanShan 寫道:
心心媽 寫道:
還有:因為校車的上車時間實在太早,所以新學期,我會幫2個女轉搭保母車(這是之前一手的校車,而且只接聖羅撒學生,所以應該安全),

心心媽
唔好意思, 請問可否比 "之前一手的校車,而且只接聖羅撒學生," 既 contact 我呀?  我想問一問佢哋有冇做我條線.  希望可以等啊囡可以遲多幾個字上車都好呀.  校車要佢 6:40 上車, 我 hubby 話太早呀.   [/quote]   

[quote]
BBCheryl 寫道:
Kuseiszeto

我都未決定, 其實已經問左一個街車, 佢話以佢所知現時系冇街車行我地條

我住將軍澳,係年初替囡囡轉返舊校車時,現校車公司既鄧太又話我毀約,要陪一個月車資,態度又差,我向李主任投訴,話佢地校車服務差,放學返家時間越黎越遲。無耐鄧生又致電俾我,話校車司機遲到無向佢地報告,所以唔知校車經常遲到,仲懶好人話唔收我地一個月通知車資。吹漲!!!
跟住就搭返前一架校車(E家係街車),上落車都算準時,司機,EE態度都很好。而且仲話新學年唔會加車費   
大家打算係暑假會幫囡囡參加乜野暑期班?我幫囡囡係中心參加咗個海洋公園一日遊,日營和升小一心理預備班(全部都唔准家長參加,可以俾個機會佢學習一吓與其他人相處)。另外又報了紙黏土和摺紙班。

d小朋友興唔興做名印呢?若不用印,可讓她寫多幾次自己名。
用印就方便D,但怕唔怕她們懶呀?

甜粟米 寫道:
你地會唔會去做名印/原子印
‹ 上一主題|下一主題