用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

Hi wanmui

試吓叫囡囡小息時主動跟同學仔一齊係操場玩, 阿囡升小二後, 有些同學唔同班, 頭幾天佢都有話冇同學跟佢小息, 之後佢主動周圍去找同學, 企埋一齊去玩, 好快就熟落起來, 唔使擔心, 比多少少時間, 同學間的友情好快會打成一片
講開小息時去洗手間, 我從來都冇問過阿囡夠唔夠時間去喎, 原來佢都話小息時係唔夠時間去, 我問佢點算, 佢竟然答我留番放學時先去, 真係聽完暈低, 衰野成日掛住玩, 洗手間都唔使去, 最怕佢忍得多唔好

原帖由 wanmui 於 08-9-8 21:32 發表
個女好唔開心,話無人同佢一齊小息,好孤單。佢話老師叫陪佢的同學陪了兩日小息就不見了。我都安尉了她一輪,但佢教唔笑。佢好担心明天又無人同佢一齊。
另外,在學校佢去唔切洗手間,排隊排到佢巳打鈡,急了一個上午。
唔知点 ...

兩位要既都冇問題,我會mark低.我要下星期至有時間送貨,過兩日我再send email俾你地丫.唔該哂.

Hi vvmakyy,
多謝提点!這兩天都有同學同佢一齊小息,這兩天也能去洗手間了!希望佢以後都OK.
做媽媽真係唔易,連這些也要理。大家一起努力吧!
我仲有個仔,今年K3了,又要煩小學,
原帖由 vvmakyy 於 08-9-9 23:12 發表
Hi wanmui

試吓叫囡囡小息時主動跟同學仔一齊係操場玩, 阿囡升小二後, 有些同學唔同班, 頭幾天佢都有話冇同學跟佢小息, 之後佢主動周圍去找同學, 企埋一齊去玩, 好快就熟落起來, 唔使擔心, 比多少少時間, 同學間的 ...

如果學校廣播校祭音樂節可以取表格, 麻煩請通知聲, 因為我怕小息時阿囡掛住玩沒有留意廣播 唔該哂

update吓,重有以下既書未有人領:

CD-ROM
6.     來說普通話 (六年級)
7.      課室小學生聆聽閱讀訓練(五年級)

簡體字書 (P.1-P.3)
8.      漢字的故事
9.      雜毛貓(兒童心理成長系列)
10.   安徒生童話名家選本

簡體字書 (P.4-P.6)
11. Scooby-doo: Groovy Ghost (中英對照))
12.  安徒生童話
13.  小王子
16.  快樂王子
17.  音樂童話繪本:圖蘭朵公主/ 夜鶯
18.  小學語文輕鬆閱讀訓練80

繁體字書
(P.4-P.6)

22. 白羚羊雜誌第240251

Hi Heidi

仲未揀歌呀, 諗住收到form 後先再問老師揀邊首歌啱阿囡多d

原帖由 Heidi媽 於 08-9-11 23:09 發表
應該暫時未有得取, 如果呀女取左就通知你呀!
你囡囡揀左歌未?

醒目開學勳章

Hi Hi,
講開圖書館, 想問問圖書証係咪會每年派一次架? 我唔記得張圖書証係我地暑假前keep 住, 定係交番左返學校啊..

仲有啊...之前幫亞女報個兩個課外活動full 曬啊...剩低藝術體操同珠心算... 好怕個女連藝術體操都抽唔到啊...您地有無人都係未有課外活動收架..

最新圖書証

Hi,
昨天剛收到新圖書証喎!
課外活動Fun Fun Phonics OK了真好彩。

原帖由 Celestine 於 08-9-12 17:02 發表
Hi Hi,
講開圖書館, 想問問圖書証係咪會每年派一次架? 我唔記得張圖書証係我地暑假前keep 住, 定係交番左返學校啊..

仲有啊...之前幫亞女報個兩個課外活動full 曬啊...剩低藝術體操同珠心算... 好怕個女連藝術體操 ...

係呀!她咋天也想去圖書館的,但因插班未有圖書證,未能借書,有些失落,但她也說星期二會試吓去取圖書證。
另外,想問大家閱讀足印記錄冊可否用其他圖書館的書(即非聖家學校圖書館)。
若可,分類號應如何填?若是市政局圖書館的圖書是否抄它的call number.
若是家裏已購買的story book, 便沒有分類號,怎辦?
因不想浪費這幾天假期,所以希望可在這幾天做些。

原帖由 Heidi媽 於 08-9-10 23:16 發表
wanmui,

小朋友傾兩句好快熟落, 叫囡囡主動d就無問題! 學校的圖書館已開, 多些上去借書都是一個小息的好節目, 我女是圖書館的常客, 今日一借就回家看了兩個鐘! 好彩宜家返半日, 遲d一定唔可以睇咁耐! ...

阿囡都報咗敲擊新秀同國畫, 點之得敲擊新秀抽到, 但阿囡好失望, 因為佢最想學國畫, 本來佢只想揀國畫一樣, 係我叫佢報多一個, 點知......., 早知 only 報國畫一樣, 可能機會會大d!

你囡囡報咗邊兩樣抽唔到呀, 又會咁full 架, 又話可以報兩樣, 我仲以為好多機會 tim?

我聽阿囡講圖晝證學期尾時老師收番架, 開學時再派, 依家好似派咗掛, 阿囡瞓咗覺, 問唔到佢 tim:

原帖由 Celestine 於 08-9-12 17:02 發表
Hi Hi,

仲有啊...之前幫亞女報個兩個課外活動full 曬啊...剩低藝術體操同珠心算... 好怕個女連藝術體操 ...

派咗足印冊咩? 我唔知道喎? 我記得一年班時分類好似好簡單咋喎, 但今年我未見到本記錄冊, 唔知係咪一樣呢? 見到再話比你聽, 係可以用學校之外圖書架

原帖由 wanmui 於 08-9-12 21:29 發表
係呀!她咋天也想去圖書館的,但因插班未有圖書證,未能借書,有些失落,但她也說星期二會試吓去取圖書證。
另外,想問大家閱讀足印記錄冊可否用其他圖書館的書(即非聖家學校圖書館)。
若可,分類號應如何填?若是市政局圖書館的圖 ...

好呀!你看清楚再話我聽。先謝謝!
另外,我阿女報國畫同管弦樂(長笛),好彩抽到!我都好驚唔得!希望大家都得啦!若不成功,希望在後補的活動找到喜欢的!
國畫班需要自備用品,其中水彩是否一般文具店有呢?定係嘉文有可能有啦?是否不同一般水彩呢?
另外,墨盒是否普通寫毛筆字的墨盒便可?文件夾又要幾大?
有無家長可告知?

quote]原帖由 vvmakyy 於 08-9-12 23:21 發表
派咗足印冊咩? 我唔知道喎? 我記得一年班時分類好似好簡單咋喎, 但今年我未見到本記錄冊, 唔知係咪一樣呢? 見到再話比你聽, 係可以用學校之外圖書架

... [/quote]

原帖由 wanmui 於 08-9-14 08:49 發表
好呀!你看清楚再話我聽。先謝謝!
另外,我阿女報國畫同管弦樂(長笛),好彩抽到!我都好驚唔得!希望大家都得啦!若不成功,希望在後補的活動找到喜欢的!
國畫班需要自備用品,其中水彩是否一般文具店有呢?定係嘉文有可能有啦?是否 ...

囡囡好好彩都抽中國畫 係呢, 有冇家長可以講下自備用品, 我都唔知點安排好

原帖由 Heidi媽 於 08-9-15 18:55 發表
Blythemia,

你好嗎? 你囡囡上了F.1適應嗎? 希望你囡囡在一個新的學習環境, 無論在各方面都更進一步 .

Heidi媽:

Hello你好.她上了兩星期課,基本上都開心.也認識了新同學,有時還放學一同做功課.so far so good,適應方面也沒有特別問題.她一班只有16人.我也十分滿意這個比例.

小學時我很少過問她的功課,我相當清閒,現在學習形式跟以前不同,反而要多理她,協助她一同摸索.功課量跟以前比較是很少,一天兩三件,而且不一定明天就要交,有時是兩三天後才交的 (是不是很羨慕呢).不過真是要用腦去思考(其實也很有趣味,很有啟發性),自己去探索,所以不是容易做的.其實這也是我最想她學習到的:多思考,舉一反三.不過急也急不來.希望她逐漸掌握吧.

祝Heidi一切順利,學業琴技繼續進步.兩位細佬聽教聽話.

我囡囡只報「敲擊新秀」,好彩抽到。
因為我囡囡無其他活動想學。
Joyful Life

Heidi媽:

據悉Shakespeare要老師推薦才可參加。

我想八卦問一問……
駛唔駛等老師發信通知你囡囡可以參加這個班?
或是
你囡囡先報了名,老師會內部評核,得就代表被推薦,唔得就代表不被推薦,下年都唔駛再報呢!?

謝謝!

原帖由 Heidi媽 於 08-9-15 18:51 發表
我女都好好彩入到Shakespeare, 更好彩就是可為學校的管弦樂團做鋼琴伴奏!

wanmui,
我女以前都有在學校學flute, 學了兩年因為我覺得教得太慢, 所以停了, 今年決定自找老師pick up番, 希望玩多一樣樂器.

...
Joyful Life
‹ 上一主題|下一主題