用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖瑪加利男女英文中小學 - 徵詢意見
樓主: BCBusy
go

聖瑪加利男女英文中小學 - 徵詢意見 [複製鏈接]

Re: 聖瑪加利男女英文中小學 - 徵詢意見

~~G-Ma~~
Thank you!!!
唔收插班生,   

Hi Eva**,

學校講係咁講law, 不過又未必一定嘅, 如果個小朋友係好適合可能都會考慮, 你不妨打去學校問下啦.

Eva** 寫道:
~~G-Ma~~
Thank you!!!
唔收插班生,   

abw1104

又一村我係用家,我覺得佢係夠,有家長話深過靈糧&啟思,但我不知,因我小朋友無讀,大仔讀既幼稚園係深同多功課.
我有K3根德X既worksheet,除數之外,兩個係差不多甘深,大B係細個既時候,係勁多功課,上午番學,成個下午做2/3小時寫字功課(因寫字慢).好少看書,對學習熱情不夠.升上小一第一年食老本,拿到品學優PRIZE,第二年就比D其他幼稚園追上.我朋友個仔咪一樣,讀根德knock door入心儀小學,當時knock door位得1個.如果佢唔讀根德,校長唔會比位佢.
第一年同我case一樣, 我朋友同老公嘈要轉私小,因津校程度太淺, E+OK啦!第二年比其他同學追番上去.
程度深淺唔咪最重要!係細既時候培養佢讀書興趣!

[quote]
abw1104 寫道:
catcatmom
如果好似你講,又一村/佳寶都係名校,我成日看bk媽咪成日都話又一村/佳寶是好,不過程度淺。

我有個朋友住盈輝台,以前讀Think pre-nursery, 而家轉左讀佳寶Kl,她話朗思校長成日叫小朋友番全日班,讀朗思小學,如果考不到或派不到好的小學,都不會-幫忙。她都有打算考聖瑪加利,不過2年後真係不知怎樣,可能聖瑪加利都好難考入。

正所謂有些小明友考到幾問名校/直資,就話不難,有些就一間都考不到,家長為有等天幫。

~~G-Ma~~
想問下如果個小朋友會唔會妤難適應,學校程度如何!

abw1104

//正所謂有些小明友考到幾問名校/直資,就話不難,有些就一間都考不到,家長為有等天幫。//

其實小朋友資質係差唔多,好叻係好少,好鬼蠢又係好少, 睇你點樣培養她/他.
有讀st catXXX 考好多間直資都5得,但st catXXX好好似有800個學生,唔一定個個都考到好私校同直資小學?我見dst catXXX學生K3已經去學”學林”.
我覺得小朋友係考學校時,表現唔好,學校會好睇佢係邊間幼稚園,爸爸媽媽既工作,(聽聞女拔會收媽媽無做野既中上家庭先),住既地方太遠又怕中途你唔讀.
另外真係無聽過男拔女拔會收住公共屋既小朋友,中學未轉直資時候唔計啦. 

G-Ma

我睇..聖瑪加利男女英文..甘加學費,真係會好多人考,先至投放甘多資源, 一來佢收得80位,真係多人報,好快無位.e+ d 小學一味只可以大抽,考出名學校就一樣甘多人.甘好多家長都寧願比錢讀私校or DSS,如果一個要求高既家長最好讀優質私小or dss.唔係入到一些出名津小,都會好disappoint.

如果你小朋友英文底子好就唔難適應, 因為日常早會, 週會, 及好多其他活動都係以英語為主.

你小朋友想插幾年班?

學校英文程度一定會比出面一般官津深d, 因為除左中文全部都用英文教, 所以學到嘅生字會多好多. 其他科目無讀高一級, 所以唔算好深.  

Eva** 寫道:
~~G-Ma~~
想問下如果個小朋友會唔會妤難適應,學校程度如何!

hi catcatmom,

相信報考私校or DSS家長會愈來愈多, 作為家長有能力嘅話都想比個好d嘅學習環境佢地, 一般官津實在太多限制, 無辦法好好發揮教育理念.  而私校or DSS就可以因應家長嘅要求提供不同教學模式, 我諗呢個係大勢所催.

所以我都相信考聖瑪加利係會一年比一年難, 因為學校學位太少, 而佢地係唔會同唔可以增加學位.

~~G-Ma~~
我仔仔依家係青衣讀一年級,係學校英文都OK,但我就覺得學校英文程度一般,我驚第時升中(概係想讀英中啦)嘅時候咸接唔到.......
聽你咁講我都唔知有冇機會   
插二年級可能太遲,唔知等多年插三年級得唔得呢?  :wink:

G-Ma
仲有請問學校有無宗教科+? 有個女係天主教徒, 已洗禮了,不過我會係佢k3番church上堂.

Eva**,

如果真係想插班梗係愈早插愈好, 因為愈遲追得愈辛苦.  我覺得你不妨先試吓, 唔得都可以當攞個經驗law.

catcatmom,

聖瑪加利係天主教學校, 有宗教科上的, 都係用英文教.

~~G-Ma~~
真係好感激你....我而家應該點做?除咗打去學校問之外.........我仲想問吓學校考試會唔會派返d卷比家長?考試會唔會有名次?      

hi Eva**,

唔駛客氣, 作為家長大家都係希望搵到一間合適嘅學校比小朋友.

因為一年級無考試, 所以我唔知會唔會派返試卷比我地, 不過而家d quiz卷好多都收左返去, 學期尾會唔會派返我都唔係好清楚.

學校只會公佈頭十名名次, 因為會有獎學金, 其餘就唔會公佈, 只會有平均分作為參考.

Eva** 寫道:
~~G-Ma~~
真係好感激你....我而家應該點做?除咗打去學校問之外.........我仲想問吓學校考試會唔會派返d卷比家長?考試會唔會有名次?      

醒目開學勳章

Hi G-ma, for P.1 Student still have that 公佈頭十名名次? Every term or just once a year? Thanks![quote]

heard there are interviews for those in the waiting list in these few days.. Any body got informed ?

~~G-Ma~~
我啱啱打咗電話去問啦!依家d位full哂,要等到6月中,睇下有冇人退學,學校叫我到時先去交表............
聽電話個姐姐好好禮貌!

Eva** 寫道:
~~G-Ma~~
我啱啱打咗電話去問啦!依家d位full哂,要等到6月中,睇下有冇人退學,學校叫我到時先去交表............
聽電話個姐姐好好禮貌!
點解你甘遲先報私校既?

我仔依家讀緊我都簡咗好耐

Eva**仲有無問其他私,直小學?我諗都要過左派位先知有無位路,我有個朋友(小一)9月1日先搵到間學校有位咋,不要放棄
‹ 上一主題|下一主題