用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴, 大提琴交流區
樓主: gunwaiting
go

小提琴, 大提琴交流區 [複製鏈接]

Re: 小提琴, 大提琴交流區

Fatty 寫道:
我想買小提琴弦線,請問邊隻牌子較好?我個琴係cheap 野,係咪配番D普通弦線就ok? 弦線有冇得一條條買,定係要1 set set 買?

如果個琴質素不是太好,弦線就不用太靚,普通弦線就ok。
視乎一間間琴行,有d琴行是可以一條條買的。

Dimsuen 寫道:
Where can I buy cheaper Cello?
thx

不要去一d大琴行~

Dear gunwaiting,
     Thanks for your advice!

我的孩子學了半年小提琴, 只用一本書suzuki violin school vol. 1, 還有兩首便完. 最近才加了另外一本書the young violinist's repertoire bk 1. 還加了練習曲一兩張紙。我問老師他的進度如何, 他說還好, 已教了他 A, G, D, E, Aminor , 我自己不懂小提琴, 請問其他小朋友也是用這些書嗎? 學了半年又應該進度如何?請指教.

can u pm me some places of reliable small 琴行 since I really don;t hv any idea.     

gunwaiting 寫道:
[quote]
Dimsuen 寫道:
Where can I buy cheaper Cello?
thx

不要去一d大琴行~
[/quote]  

我想問校际音樂比賽時,若鋼琴伴奏遲到或失場,可以臨場要求押後少少嗎?還是索性無伴奏好呢?需否告知評判鋼琴伴奏失場而致呢?影响有幾嚴重?急問,請指點!

carrierogerian 寫道:
我的孩子學了半年小提琴, 只用一本書suzuki violin school vol. 1, 還有兩首便完. 最近才加了另外一本書the young violinist's repertoire bk 1. 還加了練習曲一兩張紙。我問老師他的進度如何, 他說還好, 已教了他 A, G, D, E, Aminor , 我自己不懂小提琴, 請問其他小朋友也是用這些書嗎? 學了半年又應該進度如何?請指教.

你的小朋友進度算是良好, 學了半年已經差不多完成suzuki book1. 但本人不太贊成初學的一開始就用suzuki. 因為suzuki 太多手指位提示, 會令初學者過於依賴

Angelf1 寫道:
我想問校际音樂比賽時,若鋼琴伴奏遲到或失場,可以臨場要求押後少少嗎?還是索性無伴奏好呢?需否告知評判鋼琴伴奏失場而致呢?影响有幾嚴重?急問,請指點!

多數都不可以, 但最終要看看當場人仕的安排
無伴奏基本上已經扣了一半分

Dimsuen 寫道:
can u pm me some places of reliable small 琴行 since I really don;t hv any idea.     

例如:凱星..., 但其實買琴真的要小小運氣, 因為同牌子同價錢, 琴的質數都可相差好大的, 買時最好有個經驗人士陪同會較好

gunwaiting:

請問低音大提琴和大提琴有什麼分別、如9歲男孩學那一種比較好。謝謝

fennie114 寫道:
請問低音大提琴和大提琴有什麼分別、如9歲男孩學那一種比較好。謝謝

低音大提琴係弦樂器上最低音的一種, 體積亦較大
小朋友學什麼,最更要佢自己本身的興趣和意願
但如以上2樣樂器選擇, 低音大提琴會較麻煩, 因體積較大, 香港很多樓未必放得到, 大提琴就方便很多

gunwaiting

thanks

gunwaiting,

我的女兒現四歲半, 我一直都想她學小提琴, 其實我都想同佢一齊學, 想問幾時開始比佢學好呢 ? 見到出面那些琴行一堂約三十分鐘, 夠嗎 ?  如果我和她一齊學對她有幫助嗎 ?

謝謝 !

HCPOON
一女一仔萬事足 笑看人生無求欲 :-P :-P :-P

HCPOON 寫道:
我的女兒現四歲半, 我一直都想她學小提琴, 其實我都想同佢一齊學, 想問幾時開始比佢學好呢 ? 見到出面那些琴行一堂約三十分鐘, 夠嗎 ?  如果我和她一齊學對她有幫助嗎 ?

我有好幾個學生都是小朋友和家長一齊學的, 感覺上小朋友會有興趣和專心點. 四歲半已經適合學小提琴的. 上堂的時間方便, 如小朋友和家長一齊學, 本人覺得1小時會較好, 老師同時間要睇住2個人, 時間長點會詳細點.
絕對有幫助, 本人的經驗所得小朋友好多時因好勝心, 要叻過自己的爸媽, 在堂上或練琴都會更積極

gunwaiting,

請問考皇家小提琴試Grade 4有無文字題呢?小兒 P.2考,若有文字題怕他不曉閱題!

Thanks!

考琴不用做卷的, 但aural 個part就要用英文對答. 如擔心小朋友不明白考官講什麼, 是可以請翻譯的

gunwaiting,
my daughter is 4.5 yrs old, her hands is very very small, is it more difficult for her to learn 小提琴, 大提琴 or no difference when compared with others?
thx

gunwaiting,
Thank you!

gunwaiting 寫道:
考琴不用做卷的, 但aural 個part就要用英文對答. 如擔心小朋友不明白考官講什麼, 是可以請翻譯的

gunwaitin,

請問一般一部for P2女仔用ge大提琴最平要幾錢?
同埋大唔大部, 重唔重ga,
攞出攞入會唔會好難?
‹ 上一主題|下一主題