用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際比賽的媽媽請入來傾
樓主: shirleylam111
go

校際比賽的媽媽請入來傾 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 校際比賽的媽媽請入來傾

ming2, THANK YOU

我個女都係彈(106) autumn day, 這樂譜巳绝版,係唔係可以帶copy去比賽? Many thanks!

kuromimi 寫道:
我個女本來學校代訂校際音樂節 (106) autumn day 樂譜,點知今曰學校通知漏訂了,叫自己出去買,但這樂譜巳绝版,有冇人可教我点做呀?唔該!

:

我幫囡囡改咗日期&地區

用咩理由, 駛唔駛有証明? Pls share![/quote]

比賽日期撞學校考試日期, 要帶校歷表或學校信証明.

醒目開學勳章

好興奮, 仲有20日就比賽了, 你地呢???

到時大家上黎分享下所見所聞呀!

我都期待緊....
我囝囝係5/3下午比賽....
都怕佢臨場會好緊張.....   
AndyRain 寫道:

AndyRain 寫道:

小囡就27/2比賽!剛剛放假完,要請假呀!
該用戶已被刪除

Anybody know for Solo Piano #146 Sonata Schubert - is the Urtex version same as ABRSM Exam version?

醒目開學勳章

睇黎大家都唔係好遲喎, 我舊年好慘呀, 亞仔要去到3月尾先至比賽.

搞到我係bk內睇見其他媽咪既所見所聞流晒口水.  舊年係第一次參加, 所以都好多謝bk的家長既分享, 令我可以無咁陌生, 初步有幅picture個環境係點樣的.  最起碼, 知道著校服就已經煩少樣啦.

今年在228, 早d比賽, 早d收工.  唔駛等.....到頸都長晒.
該用戶已被刪除

我囝囝今年第二次參加校際比賽,他今年參加了三項[violin (G1), piano solo (G3) and piano duet (junior)],除了violin 編了在三月初,其餘兩項要等到三月尾!幸好,三項賽事都在下午舉行,不用請假,但一放學都要趕去比賽

好緊張, 囡囡是第一次參加校際piano (G5) 港島區 單一項, 時間是3月尾. 我怕到時我自己會心臟病發.
但各位要加油呀!!!
該用戶已被刪除

Hi all

比賽場地通常用邊隻牌子 ge piano? 如果係琴行租 grand practise 要幾多$$ per 30 mins? Pls advise!

醒目開學勳章

Hi, ryancat

真係有人未到小學已經可以彈到三級的嗎??? 我唔係唔相信你, 只是我覺個小朋友好叻, 可以manage到三級.  因為我仍為大人都覺得一d都唔容易, 起碼我學極都學唔成.  

介唔介意分享你小朋友學琴的過程呢? 佢幾多歲開始學琴的呢?  因為我而家也陪緊我個女學琴(初學), 我成日都覺得有時對佢地黎講真係有難度的.  初學我已經咁樣覺得, 所以我想知你的小朋友會唔會遇到好大的困難呢?  唔好介意, 我係個d唔明就會問的人, 純粹想學多d野, 無存不相信之心.

醒目開學勳章

bbqueen

舊年所見, 佢地係用三角琴的.  

我想唔駛咁大陣仗租琴練的, 當然你水喉充足, 俾佢練下就梗係好啦.  但係個人覺得主要都係佢要唔好驚, 反而呢樣我想你可以找多d機會俾佢練習下就更好.  考琴試租隻grand練既需要大好多.  

bbqueen 寫道:
Hi all

比賽場地通常用邊隻牌子 ge piano? 如果係琴行租 grand practise 要幾多$$ per 30 mins? Pls advise!

醒目開學勳章

Esmond'sMom 寫道:
Relax!  Just  take it as an experience and exposure, don't let your kid feel your pressure.  Try to enjoy the event.

絕對讚成, 我自己都係當去見識下(因我細個無機會參加呀), 所以對個仔既要求都係一樣.  只要佢盡了力, 那就已經很開心了.  若家長俾壓力佢, 咁反而會令佢更驚, 出來的效果反而無咁好tim.

Hi Ryancat
又見到你啦....
我記得你囝囝係未夠5歲考左2級.仲好高分數架...
而家你仔仔進度點呀..
我都同我仔仔練緊2級既歌仔..
陪佢練scales真係好悶..好辛苦.    [quote]
ryancat 寫道:
我囝囝今年第二次參加校際比賽,他今年參加了三項[violin (G1), piano solo (G3) and piano duet (junior)],除了violin 編了在三月初,其餘兩項要等到三月尾!幸好,三項賽事都在下午舉行,不用請假,但一放學都要趕去比賽

Venussum :
想請問我的小兒是在上午9:15,而下午要回校測驗,分紙是上午完結派發,還是下午完結派發?
Thanks!

Hi, AndyRain

我囝囝不是特別叻,但他真
‹ 上一主題|下一主題