用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Good Hope 一所無"愛"的學校,想入這間學校的K3 家長請 ...
樓主: summer媽媽
go

Good Hope 一所無"愛"的學校,想入這間學校的K3 家長請想清楚 [複製鏈接]

Re: Good Hope 一所無"愛"的學校,想入這間學校的K3 家長請想清楚

AdaHo123 寫道:
[quote]
nicolemummy 寫道:
adaho123,

你要一所學校接受別人的批評. 難道你不能接受別人的批評?

我沒有攻擊, 我只是說出事實, 和你一樣. 而且是大家看到, 不是徒說出來.

還有, 我不是gh家長.

我誤解

Re: Good Hope 一所無"愛"的學校,想入這間學校的K3 家長請想清楚

I suggest those parents who are considering GH go and read GH's forum.  From there you will find out more reliable information about what kind of school GH is.  My personl feeling is: ...

AgnesTM 寫道:
[quote]
[quote]
nicolemummy 寫道:
adaho123,

你要一所學校接受別人的批評. 難道你不能接受別人的批評?

我沒有攻擊, 我只是說出事實, 和你一樣. 而且是大家看到, 不是徒說出來.

還有, 我不是gh家長.

我誤解

[quote]
咁你應該問下點解人

係呀, 香港最Top既學校, 都未論到德望吧! 但年年比人唱, 我覺得佢地唔尊重學生既文化, 一直存在的. 或者, 只係年年比一d家長數一次, 先覺得成日比人唱吧!

咁有d家長都係講下真實經歷吧, 唔好只係話: 考唔到既家長作野la..., 又唔見家長唱DGS, DBS, MS, St Mary, Wah Yan, St Paul Co-ed, Pui Ching....

我老公做Clincial Psychologist, 真係見過GH girls做心理輔導, 故事同家長既負面感想, 一致的!

"我都唔想知人地點解要唱衰德望 ----- 噢,乜係唱衰咩?乜唔係事實咩?

其實,我淨係想知你點睇。
點呀?算唔算攻擊嗟?
哩個人的言行,你覺得如何?"

Hey,

The way you talk sounds very familiar to me.  Are you working at the 11th store in Toa Kwai Wan market, the one selling fresh fishes?  Do you remember me?  I am the one who had bought two yellow clothes fishes from you last week?  They are really good, thank you!

我終於看完整個topic, 突然很怕, 原本上BK是發表下意見, 拿下資料, 問下野, 有時的中文字想不到, 都會用英文搭夠, 總之要快, 易明, 點知一言驚醒夢中人, (nicolemummy 寫道:
呢個係題外話. 你女女中文比較弱, 可能同你寫野半中半英都有幾大關係.) 我囡的中文又是不好, 我都會盡力去幫她: 參加中文寫作班, 做多些練習, 看多些中文書, 但從來冇想到我在BK的discussion 會影響到她. 覺得有小小不可思異, 想不通. 真是想不通. 現在我一打英文字, 壓力很大, 怕真的會影響到她. (hahaha...... 哈哈哈哈哈)

我感到你的壓力,是"不可思議",中文都是有待改進...

aagirls 寫道:
在BK的discussion 會影響到她. 覺得有小小不可思異, 想不通. 真是想不通. 現在我一打英文字, 壓力很大, 怕真的會影響到她. (hahaha...... 哈哈哈哈哈)

mamami 寫道:
but you are daughter is accepted by GH this year!

[quote]
doristsang 寫道:
這學校真的甘差,甘為什麼每年都甘多人報?甘dgjs呢?為什麼沒有人批評他呢?大家都是名校,為什麼批評這樣一面倒?

我不是GH�DGJS的家長
[/quote]

Yes, my daughter is accepted by GH, but so far I still can't claim myself GH parents right?  Actually, I am still thinking if my daughter should go or not.

我只是在隔岸觀火, 平心而論, 我無意加入你們的戰團, 事實是我亦不明為什麼這麼多人對gh就這麼強烈的反感, 當然, 我亦是跟其他有報gh的家長一樣, 認為這校是好才給女兒去考吧!

我的感覺是, 不家平心靜氣地去發表想法意見, 一定是件好事, 但有時大家的言論已有點過火了, 這是十分無謂的。

或者我說得太多, 還是做"路人丙"好了。     

其實間學校係唔係不適合小朋友?又不合付家長的理念?

我唸大部份學校都是讀得掂就開心, 讀唔掂就唔開心(名校程度高, 可能比較多讀唔掂), 唔開心當然是因來自家長及老師的壓力, GH可能是老師給予的壓力比較大吧! 好明顯在GH讀得開心與否是因人而異, 有mug好爭論呢!

如果家長不能幫小朋友release來自老師的壓力, 又追不上學校的程度, 真的應該考慮轉校, 何苦要難為了自己的女兒.

(**SORRY, 我只是路過多口 **)

講得好, 一語中的!

木土土 寫道:
我唸大部份學校都是讀得掂就開心, 讀唔掂就唔開心(名校程度高, 可能比較多讀唔掂), 唔開心當然是因來自家長及老師的壓力, GH可能是老師給予的壓力比較大吧! 好明顯在GH讀得開心與否是因人而異, 有mug好爭論呢!

I am not GH parents. I am not GH supporters. But I think BK administrator should confirm with GH if the mothers/fathers on this thread are telling the truth. If not, he should trace the IP and take necessary action.

既然你已知那只是個『虛名』,便不要再沉迷了.

如果Good Hope不適合你和你的女兒,『為個虛名』而留下又有甚麼意思?只怕會影響你女兒的自信心和學習興趣。

坐言起行,找一間因材施教,適合你女兒程度的學校吧!

summer媽媽 寫道:
My daughter is P.3 student of GH. 成績average, but Chinese 比較弱.
today 派考試成績, her Chinese Fail, 老師當眾告訴全班她中文不合格、向阿女講叫mummy找定學校轉校!! 豪不顧及兒童的自尊心!

我地有個同學, 校外唱歌比賽always win prizes, 又入倒演藝CHoir, but  GH choir就不揀她!! 老師事後講成績差的不能加入choir!! can't understand 呢間學校教學理念!! 不是因材施教!

Speech Festival 又唔係個個都比參加, 因為老師無咁多時間操咁多學生, 但又唔比人在出面找外籍老師教! 唔係好outstanding 的學生就唔係咁易有機會發揮其他方面所長!

勁多功課做!
有同學讀到半邊頭甩頭皮, summmer holidays 則無事!!

樣樣野都要家長教, 個女個個詞語都唔明, it's impossible that the 1st day after exam, 阿女回家要做30 個新成語填充, 你話老師有乜可能一日教倒曬! 交咁多$學費到頭來要自己教翻!!

上年都想轉校, 但因為個虛名!! 現在真係好心淡!!
各位被取錄的家長想清楚!!!!!

Kbaby 寫道:
I am not GH parents. I am not GH supporters. But I think BK administrator should confirm with GH if the mothers/fathers on this thread are telling the truth. If not, he should trace the IP and take necessary action.

yes, support

If this is not a suitable place for your girl, don't miss it.  I know a girl (4 years ago) requested her mothers to find another school for her with a promise that "she will study hard in the new environment."  This year she got "4B" in the HKCEE and she decided to study aboard in USA.  She said that she lost the benchmark at the time but she took back her own confidence afterward.

Kbaby 寫道:

唔係掛,咁都support ? BK admin 咪好唔得閒?

larryking 寫道:
"我都唔想知人地點解要唱衰德望 ----- 噢,乜係唱衰咩?乜唔係事實咩?

其實,我淨係想知你點睇。
點呀?算唔算攻擊嗟?
哩個人的言行,你覺得如何?"

Hey,

The way you talk sounds very familiar to me.  Are you working at the 11th store in Toa Kwai Wan market, the one selling fresh fishes?  Do you remember me?  I am the one who had bought two yellow clothes fishes from you last week?  They are really good, thank you!

哈,我出兩三個 message ,就有人現形。
我請網友出黎評論下 siusumdim,你做乜咁大反應?
你做乜咁驚我提 siusumdim?
如果係理直氣狀,做乜唔正面回應我?
原來係比我估中,係有人被踢爆,老作新 topic 中傷某學校,結果老羞成惱。

summer媽媽:

木土土講得無錯, 你女兒的成績追唔上GH的程度, 應該快快轉校吧!    搵間程度低的學校才適合你女兒 , 唔好再留戀名校呢份虛名.  

引文:
---------------------------------------------------------

summer媽媽 寫道:
My daughter is P.3 student of GH. 成績average, but Chinese 比較弱.
today 派考試成績, her Chinese Fail, 老師當眾告訴全班她中文不合格、向阿女講叫mummy找定學校轉校!! 豪不顧及兒童的自尊心!

我地有個同學, 校外唱歌比賽always win prizes, 又入倒演藝CHoir, but GH choir就不揀她!! 老師事後講成績差的不能加入choir!! can't understand 呢間學校教學理念!! 不是因材施教!

Speech Festival 又唔係個個都比參加, 因為老師無咁多時間操咁多學生, 但又唔比人在出面找外籍老師教! 唔係好outstanding 的學生就唔係咁易有機會發揮其他方面所長!

勁多功課做!
有同學讀到半邊頭甩頭皮, summmer holidays 則無事!!

樣樣野都要家長教, 個女個個詞語都唔明, it's impossible that the 1st day after exam, 阿女回家要做30 個新成語填充, 你話老師有乜可能一日教倒曬! 交咁多$學費到頭來要自己教翻!!

上年都想轉校, 但因為個虛名!! 現在真係好心淡!!
各位被取錄的家長想清楚!!!!!
--------------------------------------------------------------------------------
木土土 寫道:

如果家長不能幫小朋友release來自老師的壓力, 又追不上學校的程度, 真的應該考慮轉校, 何苦要難為了自己的女兒.

(**SORRY, 我只是路過多口 **)
‹ 上一主題|下一主題