用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問馬鞍山邊間小學比較好呢﹖
樓主: memory031005
go

請問馬鞍山邊間小學比較好呢﹖ [複製鏈接]

Re: 請問馬鞍山邊間小學比較好呢﹖

唔該晒!

露絲 寫道:
joycecc,

人地話禧年好過主風WOW~~~

主風好嚴. :evil:   有個男家長在主風做維修, 佢原本好想個囡讀E 間, 點之後來話...點都唔比個囡在這間學校讀WOW.  因為極嚴.

其實禧年D成績唔錯, 學校又裝飾得好大自然FEEL, 不過D課室細咗小小.

佢地有小提琴學WOW~~~  中文用普通話教呀~

請問知唔知 "禧年" 有冇開放日呀 ?

醒目開學勳章

幾好

joycecc,

有呀~~~

通常星期六..........在HALL演講, 跟住令轉個身望向後面上堂.  (上普通話和英文-自己小朋友)  之後上課室外面望下..
露 絲 :-)

露絲,

多謝你回覆.

純陽的website內容真的很吸引,總覺小朋友在這裡讀書很開心及沒有壓力.但課程是否較淺?

另,我在另一個標題" Re: 有冇小朋友謮緊馬鞍山循道衛理小學呀"內有問題有關馬循,希望你在那邊為我解答,不在這裡重複了.

Thanks a lot.

醒目開學勳章

幾年前,新港城某餐廳個太子仔

agneskong,

thanks.

其實好難選擇,又想揀'勁'學校,又驚佢讀唔到;又想佢讀得開心,又驚課程淺.

在fanling網,我喜歡一間小學,學校是活動教學,升英中%ok,課程深淺度ok,很多機會要'口頭匯報',令小朋友勇於表達自己,從而增強自信心.

我覺得自信心很重要,如在馬鞍山找到這樣的學校教就好了.

醒目開學勳章

真高興遇到你這樣緊張自己孩子升學的家長,其實在馬鞍山你可以有好多選擇,我個人認為教會學校比較好一點,關顧到學生在靈聖上的發展,用聖經的愛去教養孩童。至於選擇'勁'或'不勁'的學校,你首先要為自己的小孩定位,他/她可以承受多少壓力,他/她現在的成績如何等。馬鞍山主風、台山陳元喜、馬循及禧年都是很好(勁)的選擇。

希望可以幫到你
Marcus-Mama 寫道:
agneskong,

thanks.

其實好難選擇,又想揀'勁'學校,又驚佢讀唔到;又想佢讀得開心,又驚課程淺.

在fanling網,我喜歡一間小學,學校是活動教學,升英中%ok,課程深淺度ok,很多機會要'口頭匯報',令小朋友勇於表達自己,從而增強自信心.

我覺得自信心很重要,如在馬鞍山找到這樣的學校教就好了.

hi 各位:

靈糧好唔好呀?係咪谷得好勁+。馬循好D呀or 靈糧呢?你哋點睇呀?

agneskong

新港城某餐廳個太子仔在純陽一年級全級考第一, 點解在升2年級時轉校,純陽教得唔好?,如成績好的話應在3年級入精英班?請問現時太子仔在那裏上學呢?

我本人比較喜歡純陽,因小班教學,沒有太大壓力,小朋友讀得開心,在小一至小三時可讓他學多一此課外興趣班,在小四時才開始加強他在學科上的理解,我想這樣入英中%都曾高些.

至於有大部份家長在選小一時以入英中%高的小學作首選,如在小四至小六時的成績強差人意,你估入到英中%高唔高呢?   

醒目開學勳章

我都認同Murrychan的講法,就係選小一時以入英中%高的小學作首選,如在小四至小六時的成績強差人意,其實都係得個「桔」
當然,係A小學考20名可能仲差過係B小學考50名的小朋友(因A小學BAND1的%係低過B小學),最緊要係唔好諗住果間學校BAND 1 %高就唔駛憂
而且,好似依幾年個升中%可能會有變,所以現在好高%,未必到你子女時係果個%

我覺得揀學校最緊要係要揀一間適合自己的子女,或者你想小朋友點,好似我咁就係希望我的囝囝除讀書方面,都可以多方面發展

好似有人提到馬主好嚴(我的囝囝就係馬主讀4年級),我諗就視乎大家係「嚴」字的定義
我個人覺得馬主係育人方面做得不錯,對小朋友品格有基本的要求,要尊重他人,有禮貌,守規則等,難道大家唔想自己子女有這些基本的品格嗎?
而且,馬主真係俾好多機會學生參加唔同的課外活動同比賽(朗讀、音樂節、體育、美術),唔係單單只注重成績,係多方面發展,我覺得依樣先係難得

所以大家揀學校時,記住要從唔同的角度去考慮適唔適合你的小朋友

多謝各位意見

我個仔讀k1-2時成日'咸'唔喜歡返學,好悶,問佢點解,係咪miss罵過佢或同學仔'蝦'佢,又話唔係,佢都唔知點解,可能'掛住'我. 同miss反影,miss話佢'咸'完就無嘢,好開心上堂.但2年都攞到優異獎. 現在k3,暫時無嘢.

我覺得佢好驚陌生環境/大人,同佢報出面的課外活動(無相識的同學仔一齊讀),死都唔入課室,但與小朋友的社交沒問題.
又覺佢缺乏自信心,明明識(在學校)又唔敢做/答. 已同miss返影, 但無大改善.

就正如露絲的細仔找到伯樂一樣,改變佢一生.
所以我覺得佢唔適合(我亦唔想)傳統死讀書, 所以想搵間活動教學,訓練小朋友用吓個腦,唔係only塞嘢入去;訓練大擔表達意見,增強自信心的小學.

again,自信心對成長很...重要,無自信心幾叻都無用.

我想馬循及純陽是嗎? 亦近屋企.

Murrychan, 請問你小朋友讀那所小學?

Thanks all.

我相信大部分學校和老師都會很盡責去教細路, 尤其現在競爭咁大, 邊有學校唔做好. 但現實歸現實, 我見鄰居個女在入英中低%的學校讀書, 佢地話老師好好又落力, 佢本身又叻女, 全級百幾人, 考20名都入唔到英中, 派位時, 鄰居同個女都喊哂, 個女冇哂自信, 所以都影響幾大, 加上又有殺校, 如果選左弱勢學校, 又怕畢唔到業, 重新搵學校點算? 所以要權衡很多因素, 否則會影響子女的小學生涯.

容我答嘴:
純陽教得唔好?唔可以由個人去批評。G但係如果以你所講,純陽的教學方法(在小一至小三時可讓他學多一此課外興趣班,在小四時才開始加強他在學科上的理解,我想這樣入英中%都曾高些)是work的,那麼請問你這所學校歷年來以 lee 種方法教出來的學生成績如何,派位又如何?因為佢學校跟本唔公布出來,我都想知多D,可以同佢

以外國的經驗及幼兒教育書本所說,要學好語文就要越早學,所以如果可以在幼稚園或初小打好基礎,就可以在高小學好知識。而在中一適應轉用全英文學習,孩子就可以更有自信心去學習。

所以馬主,陳元喜,禧年,馬循較好。

I AGREE   

醒目開學勳章

Murrychan,

所以我話你要為你的小朋友選擇適合他/她的學校,不同程度的學校適合不同程度的學生,大家各有自己喜愛的學校,最最最重要的是…找到適合你小朋友的學校並讀得開心   

絕對同意

agneskong 寫道:
Murrychan,

所以我話你要為你的小朋友選擇適合他/她的學校,不同程度的學校適合不同程度的學生,大家各有自己喜愛的學校,最最最重要的是…找到適合你小朋友的學校並讀得開心   

醒目開學勳章

Thank you
joycecc 寫道:
絕對同意

[quote]
agneskong 寫道:
Murrychan,

[/quote]

Thank you ! 我知啦
露絲 寫道:
yheva

補習社無咩用架, D小朋友成日抄功課, 是但做.

我都試過, 結果唔比大仔補習. :evil:
‹ 上一主題|下一主題