用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10A狀元﹕榮譽歸補習社
樓主: mission
go

10A狀元﹕榮譽歸補習社 [複製鏈接]

Re: 10A狀元﹕榮譽歸補習社

唔知點解我對呢位狀元冇乜好感........

HPChingchingma 寫道:

據 8 月10 日 星島日報 A4 頁報導.
已對這位憤慨狀元佢仔作了初步報導.

[ 叛逆 ] 狀元終極目標做特首.

放榜日第一時去了皇仁 , 英皇等傳統名校報名.
最後獲英皇書院取錄了.

King's 已經今非昔比喇,奇怪 QC 不收外校十優生,不知是否面試後覺得心理質素唔多掂呢?

//King's 已經今非昔比喇,奇怪 QC 不收外校十優生,不知是否面試後覺得心理質素唔多掂呢?//

可能 QC 驚第日比佢唱.........

醒目開學勳章

我覺得做人應該留有餘地。點都應該多謝教佢既老師。

如果我係老細, 有人黎見工, 不留餘地咁唱到舊老細一文不值, 我都會有介心.....加上 QC 唔同 kings, QC 自己都大把 10A 生...........

ha8mo 寫道:
大姐,你估中六學位只為10A生而設咩
QC仲有好多56789A生架嘛

[quote]
小彬彬 寫道:
//King's 已經今非昔比喇,奇怪 QC 不收外校十優生,不知是否面試後覺得心理質素唔多掂呢?//

[/quote]

佢好高調喎!
HKU醫學院都好注重品格和團隊精神, 真想知最終會否收佢?

Yahoo D 網友有以下comment:

回答者    :kingssualumni [小學級 5 級]
回答時間:2006-08-11 19:23:39  檢舉

作為余同學將會入讀那間港島名校的老鬼,我想提醒一下余同學,我們注重飲水思源的情操!對於把母校成績表在傳媒面前撕毀的人,我想你也不會融入我們的文化。我提議你應該入讀使你成為十優狀元那間補習社所辦的日校,成為香港第一個讀補習日校考入港大醫學院的10A高材生+拔尖+得到巨額廣告費的醒目仔...  

回答者    :amily [小學級 5 級]
回答時間:2006-08-11 22:37:47  檢舉

佢高我一個 Form 架 ma
估唔到佢平時唔出聲咁
誓估到佢語出驚人
珍系比佢嚇左一嚇
佢刀幾過份 law
咁話番自己讀左成 5 年既學校
我覺得佢好可憐架
講 d 咁既野
全香港人刀睇到佢既 childish 既行為
我知佢預左比 CWGC 既同學話死佢
但系佢珍系好傻
佢轉左校又點 ??
新同學新老師睇左報紙之後又會點睇佢 ?
系咪當有一個"反骨仔"同學 ??
入左 HKU 之後
d Professor 知道佢就系個個余同學
會唔會又怕鬼左佢呢
一張 10A 證書系咪珍系咁緊要
有可能系"高分低能"架 wor...

佢講左呢d野
我覺得佢系"一失足成千古恨" law

余思遠同學
請你好好諗下你自己講過咩啦
學鄭太講句 --
GOD BLESS YOU !!! * =]
希望你未來如你所願啦~  

以前我有個親戚個仔,係讀中學時俾老師睇死佢唔得,佢覺得老師只係關心讀得叻既同學,對佢就不聞不問,於是就的起心干發奮考會考,俾佢考到好成績,佢第一時間都是轉校,並且經常係我地面前唱衰佢以前間中學,後來雖然佢考到英國著名既Imperial大學,並攞到幾個專業資格,但返

小彬彬 寫道:

明知佢讀一年就走, 可能想留番學位俾嗰d真要考a-level既同學呢.

如果kings收夠自己嘅學生,都唔會有位收亞補習狀元啦。前晚,麥sir個節目有個女生打入電台話佢男友27分又轉去kings讀F.6。其實大部份英中放榜當日早上已收滿自己生,沒剩餘學額,有點懷疑咁kings嘅F.6係咪大部分收晒外生?   

wunma 寫道:
我有理由相信身邊已經存在不少這樣的少年, 但不為人察覺.
只因有些人很會隱藏.

向正面的想, 將來幹大事的, 身居要職的, 正是余同學這類人;
向不好方面的想, 他會是徐步高等類;

我之所以不相信余同學是後者, 是他真的沒做過什麼, 不想對他的人格妄下判斷.

身為家長, 當然希望子女成績好得來又思想單純, 現實是一個胸懷大志至極的人, 他的思想行徑, 往往很難不令人擔心, 怕他走火入魔, 怕他會一朝得志, 或是怕他經不起失敗......

為什麼? 為什麼不給他一個信心, 一個肯定, 他將會是個很有成就的人?

Wunma:

妳對年青人寬容體諒之心是正面可取.  不過, 如果覺得是錯的言行, 應不應該指正出來, 使有所警惕, 不致被寵壞. 自以為是..  

當然對錯看法各有不同, 以我看來, 行為實在偏激過分.  歷來所見, 祇有失敗的人才會怨天怨地, 委責於人. 但能達至成功榮耀, 年年考第一, 榮登狀元榜, 本為開心事, 變為雙輸, 就算有所怨懟, 應為快樂沖刷, 但仍耿耿於懷, 訴諸於口, 付諸行動, 記仇如此, 實屬少見.  所謂之怨懟, 不過是學校不鼓勵考十科, 老師低估其成績, 其實是很多不是頂尖名校之正常做法, 出發點是無惡意的. 如學校真知會出一位狀元, 開心還來不及, 怎會刻意低估阻撓呢!  可憐有些學生, 苦讀之下, 也不能得到好或合格成績, 如此這般, 更有大條道理鬧學校鬧老師?

如能胸懷大志當然好, 但不要胸襟狹窄, 大人不記過, 記過不大人. 青少年也是如是, 太過自我, 祇能在象牙塔內達至成功, 天外有天, 日後升學溶入社會肯定吃到苦頭.

[quote]
hkfireice 寫道:
如果kings收夠自己
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

"英皇有超過80位同學唔夠14分"一d都唔出奇噃,皇仁個對出事孖寶,都唔夠14分啦,報章報導話皇仁85人升回原校F.6。[quote]
virgokaren 寫道:
[quote]
如果kings收夠自己

[quote]
"英皇有超過80位同學唔夠14分"一d都唔出奇
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

A similar case copied from 立人's topic, but this child is so different:

新界鄉議局元朗區中學鄧嘉淇 --嘉淇自小父母已離婚,多年來也是與外公外婆同住。他說,早已習慣一個月才與父母見幾次面,但認為家庭環境無礙學習。他的外婆說,嘉淇很懂得分配時間,但給予自己很大壓力,有時更會因學業成績而哭泣。嘉淇的父親鄧錦源說,自己只屬「掛名老竇」,一個月才與兒子見面兩三次,今次考獲佳績全屬兒子的個人努力。母親鄧琬芬一看見兒子的10A成績單時,眼淚即時掉下,「他讀書很自動自覺,我們從不會逼他,他很喜愛讀書」。校長蔡創達說,嘉淇從不怨天尤人,應考10科是他主動向校方提出,先後六次要求校長破格讓他自修報考該科,獲校長首肯。他終於不但成為校內首名報考十科的考生,更榮膺該校首名十優狀元。

但能達至成功榮耀, 年年考第一, 榮登狀元榜, 本為開心事, 變為雙輸, 就算有所怨懟, 應為快樂沖刷, 但仍耿耿於懷, 訴諸於口, 付諸行動, 記仇如此, 實屬少見. 所謂之怨懟, 不過是學校不鼓勵考十科, 老師低估其成績, 其實是很多不是頂尖名校之正常做法, 出發點是無惡意的.

首先,我們不知記者問他甚麼問題,也不知太陽和明報之訪問是否同一天進行,太陽之訪問,不覺得他"記仇",可以接受,請看重點:

"不滿母校為保合格率高企多番要求他不要報考十科,認為地區學校在學術發展上掣肘太多,嚴重窒礙了他的發展空間。即使貴為十優狀元、面對母校以「銀彈」挽留,余思遠仍不為所動四出撲校,最終獲港島區名校英皇書院取錄,他直言,「名校老師同學生
‹ 上一主題|下一主題