用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進
樓主: dna
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進

醒目開學勳章

thomasthetankengine,

我阿仔今日一路話要返學, 我惟有帶佢出佐陣街啦!

我想問下Miss遲d會唔會同d小朋友編位坐呢?
綽盈媽咪 ;-)

我係將軍澳教中學,小學我就唔係好識,不過見到我的學生,令我覺得小學好重要,如果小朋友既底打得好,佢地上到去中學都會好,相反,就好難救得番。
有時見到我d學生,連我個仔的英文都好佢地,真係心酸。其實好多學生都幾叻,死在英文手上,唉!
另外,揀小學千萬不要揀新市鎮區,得罪講句。近朱者赤,近墨者黑,你唔好唔信。(經驗之談)
我早兩日聽同事講,佢去飲茶,隔離兩位師奶對話如下:
A:你有幾多個細路?有幾多綜援?
B:兩個乍,我就冇用啦,生極都生唔到個低能既,好似呀邊個咁,多好多錢架!哈!哈!哈!
我同事幾乎想過去鬧去。
有d咁既父母,你話d仔女會點呀?

hello Fatty,thomasthetrain:
我個女讀K1F(Room,6).你地咁好可以一班.慘啦我個女語係好鐘意呢間學校.28/8返校校佢麼麼都語玩.淨係成日問我走得未.咁我見剛剛取了課本就叫個女睇住書先.[因我女好鐘意睇書]..佢取出英文科課本出來.由A=apple--Z=zoo讀一次.然就就我講媽咪可以語使返呢間學校.因我識.可以返去鄔先生到讀(鄔先生係在Think讀幼兒班個班主任.好錫佢).因為鄔先生都識.所以語使呢個先生教.
1/9我陪佢返學.佢都語係好意意.成日話好噪幾時放學走得,v放學就叫我抱然後就訓覺(佢好意意訓覺.午睡最小3小時.好多時由1:30分訓到6:30分叫佢先醒.返下午校對佢係好慘.但無辦法轉語到上午班).到夜晚佢話都係好掛住鄔生生.不如返Thank好語好.
2/9日語使返學.佢都無特別反應

我女一路都較為老積.我有個習慣係每晚臨睡同個女傾心事.佢會將每日任何事都同我分享.呢幾日見到佢語係好適應新學校.令到我好心痛.有x動返去Think繼續讀.個女好好鐘意同生生傾和玩.佢在Think先生和學生係1:9.{如連埋英文老師就2先生v住全班都係9個學生)所已可以成日跟住個先生.最最肉痛係我女無得訓覺.佢個樣呆滯.希望遲D會好(D啦!

Hello Little Sandy,

我見到你的名時都不敢即時相應, 心怕"名有相同".

當日大聚會, 大家都要在會所搵暖水幫小朋友沖奶, 現在他們都在同一間學校讀書, 時間過得真快!

你的兒子是K2?

為了囡囡, 上年7月我開始做了全職媽媽, 所以每天會親自帶她上學.  希望有機會在學校外見到你!  不過你都知我記性甚差, 我驚認不到你....

另外, 囡囡真失敗, 上學兩天便受感染作病.  昨晚開始傷風, 半夜因呼吸不暢訓, 哭醒了三次.  所以今天兩母女都有黑眼圈及眼腫.  

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

醒目開學勳章

lauerica,

你女女今日上堂點嗎? 開唔開心呀? 我今日本來想搵你, 不過見你女女果班已經放學, 睇下聽日見唔見到啦!
你女女果班好似多人D咖, 有29人. 我仔仔果班得23人喳!

我今日同thomasthetankengine傾得好開心, 我都想識多D媽咪, 可以交流下意見.

醒目開學勳章

各位上午班K1家長,請問你地仔仔女女今日係課室玩佐D咪呀? 我仔仔果班(下午班)就玩佐:

1. Simon said: stand up, sit down, clap your hand等等.
2. 叫小朋友出來, 跟住問" what's your name? 小朋友要答: My name is xxxx. 跟住老師會講: good/good boy等等.
3. sing song-- Good afternoon song,  仲有首歌我唔知個名, 好似係咁唱: dingdong dingdong dingdong, the bell is ringing. goodbye goodbye goodbye, we are going home.

今日玩佐咁多野, 都幾得意, 唔知上午班係唔係一樣呢?

Fatty, that is same as my girl's AM class.  

Auntie Cat,

妳就好啦可以做全職媽咪, 我希望將來都可以有咁

Fatty
Hello. 我囡囡星期二到係上堂學lee d 野.琴日老師先用英文講故事,中文老師用中文再講同一個故事.之後中文老師發問問題問小朋友答.  我囡囡都好鍾意PLK.今日放學第一次坐校車,佢都好乖坐定定而且同我SAY GOODBYE.
綽盈媽咪 ;-)

有無K1C的同學呢?!

Hello Fatty:
你講個歌歌放學歌歌.你自己帶個仔返學.有無陪上課.?.你個仔在邊個課室?有機會明天見
該用戶已被刪除

醒目開學勳章

lauerica,

我有陪仔仔呀! 係room 9,

我今日有走去room 6 搵你, 不過見好少人, 又得幾個大人係到, 都唔知邊個係你.   

醒目開學勳章

AuntieCat:
唔該晒你報料.

綽盈媽咪 ,

你囡囡好乖喎!

我仔仔果班仲未開始講故事呀!唔知會唔會聽日講呢??
該用戶已被刪除

醒目開學勳章

thomasthetankengine,

Please check PM.
‹ 上一主題|下一主題