用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05-06年升讀小三的家長, 請進入(Part 2)
樓主: siulisa
go

05-06年升讀小三的家長, 請進入(Part 2) [複製鏈接]

Re: 05-06~升讀小三的家長, 請進入(Part 2)

fion414

妳就好啦 !! 個仔咁細心同肯去覆下卷.
我個仔上次考試唔合格其中比老師扣左 4 分係因為 :
第一條既 long question answer 答案寫左落第二條度
第二條既 long question answer 答案寫左落第一條度

係米好難想像佢當時係做緊物~~呢 !! 唉.....

mandy
浩朗媽媽 寫道:
fion414:

你仔好叻呀...肯覆卷..又check 到有錯...真係好叻,
好細心....媽媽真係功勞不小呀   

Re: 05-06~升讀小三的家長, 請進入(Part 2)

[size=x-large]早晨

siulisa

Good morning, 我好  

亞女課外活動都成$3000+, 無錢比佢讀私校  

joanneka

點解甘眼

Re: 05-06年升讀小三的家長, 請進入(Part 2)

各位媽咪早晨,
其實我已經由P.1開始叫佢自己check, 次次佢都話check左, 不過冇錯! 咁即係冇check清楚啦:evil: ! 到P.3佢先check得比較詳細d咋!   

Re: 05-06年升讀小三的家長, 請進入(Part 2)

fion414
真係日子有功, 都係全歸功妳尼位有耐心的靚媽媽

我都試過叫亞仔自已check, 但見佢check佐等於冇check, 不如我check, 因為好浪費時間, 但照甘睇, 真係要比時間先得

早晨呀))))))))各位靚太   

我都有叫亞仔覆卷啦...佢實話 check 左無錯啦...激死呀   

浩朗媽媽
請問妳係全職媽媽嗎?

siulisa:

我係在職媽媽呀, 你呢?

早晨
你地小朋友真係幸福,有咁多課外活動,我仔仔上年都仲有學小提琴,不過上學期測驗考試唔係太理想,比我cut左,因為我同佢講過,功課成績攪唔掂就即cut,用d錢要黎補習,個琴放左係床尾,仔仔上落床都會望到,佢好想練返,我好堅決要佢自己有時間先考慮。

你地就好啦!有咁多時間上興趣班,仲有時間溫習,我仔仔放學返黎,
小休∼做功課∼沖涼∼食飯∼溫習∼9:30pm先有私人時間∼10上床喇!都唔多夠用呀!

raccoon_dog
你仔仔好似同我仔仔同校呀,係唔係呀?
你有3個小朋友?
我想問你點同你仔仔溫英文呀?
上學期的英文ok嗎?
可以傾吓本新書的問題嗎?

你哋都花幾多$$在課外活動方面.

我都係呀
浩朗媽媽 寫道:
siulisa:

我係在職媽媽呀, 你呢?

wwyee
raccoon_dog

甘岩架妳地.

wwyee,
同校?可能掛!
你係咪講緊嗰本My pals are Here!English for Hong Kong呀?
頂到我儍,温習放面,叫我阿妹幫佢溫,我冇本事理,合格已經滿足,勁多九唔搭八的習作,我上學期已經大包圍所有樂思出的英文習作,一條類似都冇,今個學期唔買喇!間校冇實力就唔好轉咁深麻.成個分比英文拉低晒,個老師話要多D時間識應.

既然你哋D小朋友有參加畫班,咁就俾佢試吓!
(攞返一,兩個獎,對升中有幫助架!)
[心意傳送互關懷]心意咭設計比賽
http://www.ymca.org.hk/big5/index.php?c=53&t=2
[海洋十寶]巴士設計比賽
http://www.wwf.org.hk/oceans10/chi/latest_act/latest_activities.php
國際綜藝合家歡平面設計比賽
http://www.hkiac.gov.hk/chi/competition/index.html
[我的維港]設計比賽
http://www.myharbour.hk/chi/judgingpanel.html
My Hero—視覺藝術創作大賽
http://www.hkedcity.net/project/myhero/chi/
無煙T-shirt設計比賽
http://www.teenpower.rthk.org.hk/teenspecial/smkfree/index.htm
天氣標記設計比賽
http://www.weather.gov.hk/weather-icon_c.htm

raccoon_dog
吾該[quote]
raccoon_dog 寫道:
既然你

siulisa,
唔係咁啱,係好攪嘢,剛剛睇wwyee的網站,佢囡囡的幼稚園老師正是大囡以前的幼稚園老師,我囡囡讀咗冇幾來就轉校唔讀.當年就係佢和副教(呢個衰D)困囡囡入......!一言難盡.

siulisa
其實只係參加幾樣乍, 不過樣樣都好貴
公文 $1,320, 鋼琴$780, 畫畫$700, 游泳$500 (6月開始游番), 合共$3,300  
唯有自己慳d啦   [quote]
我睇完"王子變青蛙"都12:00!!!

siulisa 寫道:
joanneka

點解甘眼

raccoon_dog
原來係甘, 我都奇怪點解wwyee會估到妳地係同校呢

個和副教甘衰架 , 對囡囡有乜影響嗎?
‹ 上一主題|下一主題