用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教師的工資是否偏高?
樓主: mission
go

教師的工資是否偏高? [複製鏈接]

Re: 教師的工資是否偏高?

hrsccky﹐
請不要帶人遊花園,
我係話有些不知所謂的教師質素有問題,
這是我的親身經歷,是有些不知所謂的教師不似樣的問題。
關高官什麼事?
當年,我讀上很差的學校,

1.英文教師水準低劣,語法差不特而,音都讀不準,教了幾十年,還是如此?全不進修,夠鐘走人,這是高官誤導我?令我胡亂錯怪老師?
2.中四,五的中國歷史教師 ﹣全校第二大,每次上課,坐在位上,讀那本歷史書,全不理學生,不解釋,夠鐘走人,我們只有自求多福,自己找資料,這又是高官誤導?唔關老師本身事?

難道是高官假扮老師?令我們有這些經歷﹐再證明自己?

這些差的學校老師,在教改face關校,不可再誤人子第,有什麼不好?

教改要保証教師質素,
要關閉差的學校,
有DSS
這幾個大方向,我絕對贊成。
還是你認為這種教師質素無問題?
學生有問題,家長有問題,要out這些不知所謂的教師的人有問題?
啊,五年不夠,要等多1000年,等這些教師自己有時間,有興趣才進修。

不過,你的邏輯太特別,我服了你,
你有錢,可自己教,可請人教,可讀DSS﹐
可憐那些窮學生.

“家長基準試”或“?父母基準試” 係你提出,唔係高官提的啊!
我服了你,新加坡?還是Hitler的優生學啊?
差的父母唔準生?這還有人權?

Share

醒目開學勳章

其實,質素差的老師無處不在。
當年我代課的名女校,也有很多很差的老師。

語文程度差到嚇死你,唔好話英文文法錯,即使係自己本科的,很間單的專有名詞都讀錯。最慘係,佢地係要用英語授課。

名校都可以咁,我真係可以明白點解 d 老師咁驚基準試。

Share 寫道:

G-Ma,

這就是做又36,唔做又36,她地咪唔做羅!
所以我係贊成學錈制,
窮學生都有的選擇。
Share

Darth,
我明白這些不知所謂的教師的壓力﹐但他們是大人, 可進修,
學生就可憐了,一班幾十個,一班幾十個,給誤教了,
這些不知所謂的教師還想害多少學生才心足?

我那個亦是英文老師,要用英文授課。
:evil:  :evil:  :evil:
Share

(1)
朋友既家姐,係沙田一間BAND1中學教中文,夏天3:00返屋企,冬天5:00返屋企,佢住紅磡,改功課,小息做埋,E+30�40K一個月。好鐘意教書,因人工高。

(2)
客人既下屬,之前教中學,超額教師,E+星期1-4係中山,5返香港,晚晚做到8�9點,經常比老細"渴",同佢食過 lunch,很想做番教書。

如果覺得老師人工與工作量,唔成正比,請加入私人公司,仲歡迎加入我們製造業,一年果7至1X大假,只能新年放,加班至零晨3時,我都好enjoy,無他既,敬業樂業,唔鍾意唔做羅!自由社會呀嗎!唔做..可以releave一份教師job出來,比D唔怕辛苦,唔怕壓力既人做o羅!

我讀書時無意中聽到兩個老師傾計話:"駛咩咁認真教呀, 唔通教好佢地同我地d仔女爭咩!" 呢d害群之馬簡直係誤人子弟. 可能到宜家仲有d咁嘅老師, 所以教改係必須, 要有令到呢d胡胡混混嘅老師認真d去面對佢嘅職責.

Darth 寫道:

其實,質素差的老師無處不在。
當年我代課的名女校,也有很多很差的老師。

語文程度差到嚇死你,唔好話英文文法錯,即使係自己本科的,很間單的專有名詞都讀錯。最慘係,佢地係要用英語授課。

名校都可以咁,我真係可以明白點解 d 老師咁驚基準試。

[quote]
Share 寫道:

[/quote]

簽名被屏蔽

Henrymama, 好野。

我都會,以行動支持,

我更想議員市民聽到家長的聲音﹐如STMCC,講,
有家長會,請預我一份。

Share

簽名被屏蔽

hrsccky,

教改大方向正確,教師要求要加人手,小班教學,我亦同意,但李國章不是特首,佢要面對唐英年cut佢budget.

現在教師想推倒李罹,拖延教改就一定唔得.李羅如果下臺,以後仲有官員敢改,羅太其實好有抱負,佢係AO,如果一早去第二個政策局,亦好多機會上位,唔使留係度八年.

教學係服務業,學校教到家長學生不滿,仲可以講乜?

仲有,如果唔係教改同教统局撑住,你估校長老師使唔使聽家長電話呢?得唔得閑做個website 有入學申請表download,同有通告睇呢?我地可能五點鐘起身去排隊攞啦

校本條例就更加正確,唔通出政府糧教人個仔可以完全唔理,唔去聽家長意見? 依家你地有無見過津校認真收集家長意思嫁?

我都支持教改,但如果好既老師都因為要短時間面對改革的工作,不停的進修及應付自己考試,工作量過多而忽略了我個仔,我寧願改少D,因為到頭來都係我

如果推行小班教學,而老師既水準又未到...推o黎都係白費心機....
點解被殺同將被殺及面臨收生吾夠既學校吾反醒o下自己同老師既質素有乜問題先??
校本條例同校董會原意係比學校有相對既自由度自己去編排所有綱程,在於校長同校董點將呢一樣野發揚光大...只可惜而家又係比佢地自己學校搞到本末倒置...  

簽名被屏蔽

其實我睇到報紙,果個張X光又話要羅太下台,我地BK媽媽應吾應該o係BK好似上次甘支持警察發動簽名支持o下羅太支持o下教改呢??算係為自己仔女同社會教育設想下都好噃...
吾好比D死政棍玩哂玩死我地D仔女o麻....

[quote]
jocelyn123 寫道:
我都支持教改,但如果好既老師都因為要短時間面對改革的工作,不停的進修及應付自己考試,工作量過多而忽略了我個仔,我寧願改少D,因為到頭來都係我

Share 寫道:
hrsccky﹐
這不是爭執,是討論。
很高興你讚成教改。
教改的成效我不敢說,
但我只記得教改前老師質素之差,
我記得我自己學校的中小學老師如何混飯食?
如何不盡責?
老師那有時間給學生?
我寄望再無學生要face這些不知所謂的老師。
我的中文打字很慢,但我仍然願意用很慢的speed 打,
為下一代盡力,
而我亦會選直資,相信BK很多媽媽都是﹐
我們是在為無條件選擇的孩子著急,
hope you understand.

混飯食的老師在你間學校有, 係我果間都有Wor.
你見過有老師一入課室就叫班學生自修無?我就試過!!
你有冇見過老師在教數學時完全唔講解就成堂只叫你自己計, 有唔識先問佢未?

記唔記得早幾年前有個小六生要幫老師買飯盒, 之後好似被老師屈(好似關於錢銀) 然後跳樓?

老師成幾萬人, 一定有好有唔好, 所以一定要有監管機構管下佢地先得

本人是普通市民,也有兒女.試問那會不關心他們的將來,每個人應該將心比己,處處要比較人工是否偏高,是否有點不公平.每個行業都不同性質,老師也是專業,一分耕耘,一分收獲.如果覺得老師是一份優差何不投身這份有意義且人工高,值得尊敬,空餘時間又多的行業呢!各行各業都有害群之馬,請不要一竹篙打死一船人.
我們是否要大倒退,先進的國家應該福利高人工高.本人認為是那些私人機構太刻薄員工,致使社會有太多不公平的聲音.也有些外資的大公司福利非常好的.只是每個人的際遇是有所不同.
本人亦同意教改的方向,小班制也要師資,學校教材的配合...如果盲目跟隨,後果可能好嚴重.如之前推行的'母語教學'不知有多少學生無所適從,升中四轉讀英文理科才驚覺英文水平不如他人(因有親人的經歷),箇中知味又有誰能夠體會.只希望教改真的能夠改出希望,而不是政冶的犧牲品.

祝大冢生活愉快!    

Henrymama,

好多謝你嘅資料, 我覺得我地家長應該一人一e-mail去教統局等佢地知道家長係支持教改.  唔好等d政棍大大聲就以為可以達到目的.

Henrymama 寫道:
Share,

你說出我的心裏話,我亦有同樣的經歷,在求學的時候碰到很多不負責任,沒有本事又不進修的老師!

我已寫e-mail去教統局,支持李羅,等他們知道,有很多家長支持教改。

教統局e-mail:[email protected]

[quote]
Share 寫道:
Darth,
我明白這些不知所謂的教師的壓力﹐但他們是大人, 可進修,
學生就可憐了,一班幾十個,一班幾十個,給誤教了,
這些不知所謂的教師還想害多少學生才心足?

我那個亦是英文老師,要用英文授課。
:evil:  :evil:  :evil:
[/quote]

jocelyn123,
多謝你支持教改,

我們要out 的是不知所謂的教師,好的教師大把學校要。

特別是新開的直資學校,要生存,就要有口碑,有成績,才可吸引家長送子女入讀.這都依靠好教師才可達成。

津校校長在怕給殺校的情況下,亦會以教師的能力為重,而非只重私情。

所以好的教師應歡迎教改,不需眼見學生給騙飯不知所謂的教師糟蹋。

另外,根據你的邏輯,
東方海外,每年交幾千萬的稅,董生只收幾百萬的人工,香港人是否不應說什麼,支持他繼續出任特首,他自己支付人工給自己,還有多突?明益香港。

何況教師最多只交人工的17﹪,其他還要市民出錢。

你唔會係教師吧?

這樣的邏輯你都說的出?
Share

People here like 'hsyhk' really has no good points that to support the teachers.

Being a parent with a son studing in kg, I hope that someone or some party will organise any kind of 遊行 that to 支持羅太, 支持教改, or [倒張], etc.

‹ 上一主題|下一主題