用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生 3/12interview(最緊要一個字......快)
樓主: sorma
go

民生 3/12interview(最緊要一個字......快) [複製鏈接]

Re: 民生 3/12interview(最緊要一個字......快)

又會有咁多位既?點解k1時唔修多d學生呢? 定係好多媽咪同囝囡轉校呀

Re: 民生 3/12interview(最緊要一個字......快)

拖特mom 寫道:
又會有咁多位既?點解k1時唔修多d學生呢? 定係好多媽咪同囝囡轉校呀

希望唔好係後者啦

因為k1只有8班 (32 x 8), 而k2每班加多幾個人, 而且再加多一班即共9班 (38 x 9), 所以咪可以有咁多k2插班生囉.

lkyma 寫道:
[quote]
拖特mom 寫道:

希望唔好係後者啦 [/quote]

maggkiki你的小朋友在民生就讀嗎?如果是,請問你驚唔驚上唔到小學呀?因為聽講06年佢哋會轉全日制小學,差不多有成3班=100人左右被篩走.

Oscar媽,

你就好啦! 我准考證No.是 799, 排最後兩個, 所以等左好耐, 你個小朋友in如何? 我囡囡就肯自已in, 不過唔知有無答到問題, 佢係細仔, 我想機會不大.
其實我個target是明年可以考到入培正, 民生只係一個break up, 你呢?   

醒目開學勳章

loklokcarolma:

我囝囝都肯自己in,我都聽唔到問佢咩問題,我囝囝係大仔..
我今年都有考培正...

Oscar媽,

你囝囝考培正如何呀? 你都好可以今年一次過考晒, 我就慘啦, 仲有一年玩, 真係慘過自已見工.      

拖特mom

係呀, 我個女今年K3, 出年06年可以上小一喇   .  
其實都唔駛驚上唔到小學, 因為以我了解, 好多都係自然流失, 因為出年全日制加學費接近$3000, 好多家長都覺得貴(包括我), 而且有d小朋友既兄姊可能已經係津貼學校讀, 咁佢地咪唔留係度讀囉.
其實學校係開學時已經問左家長會唔會繼續留番係度讀小學, 之後佢就會通知你個小朋友可唔可以繼續留低, 以我所知好多都ok架. 所以雖然學費貴, 但冇辨法都要讀, 因我受唔住大抽獎的刺激     

[quote]
拖特mom 寫道:
maggkiki你的小朋友在民生就讀嗎?如果是,請問你驚唔驚上唔到小學呀?因為聽講06年佢

醒目開學勳章

loklokcarolma:

我囝囝都肯自己入房冇喊到,佢性格比較唔怕羞,不過我都打定輸數,培正真係好難入...

maggkiki :明白啦~ 唔該哂呀!!咁我本人都係十分同意你既諗法,唔想大抽獎時再受呢d刺激,所以想更加了解民生既做法囉,但係都仲要睇仔仔既做化,因為就算想讀都未必論到我啦!    

Oscar媽,

希望下個月會聽到你有好消息.....     

希望大家的囝囝囡囡都能入心儀的學校。

maggkiki :

我想問問會有幾多個老師在一個班房?
k1已三十多人一班,老師會唔會睇唔切呢?
因囡囡現在讀緊nursery,只不過是十多人一班.
我已覺得老師睇唔切.

[quote]
maggkiki 寫道:
因為k1只有8班 (32 x 8), 而k2每班加多幾個人, 而且再加多一班即共9班 (38 x 9), 所以咪可以有咁多k2插班生囉.

茉莉媽咪

我女K1時是有3個老師在班房的, 我諗應該可以應付到的.
現在就有兩個老師, 因現在已K3, 大個左, 小朋友都識自律,  都唔會睇唔切既
nursery始終係BB班, 所以咪睇唔切及難控制呀.

茉莉媽咪 寫道:
maggkiki :

我想問問會有幾多個老師在一個班房?
k1已三十多人一班,老師會唔會睇唔切呢?
因囡囡現在讀緊nursery,只不過是十多人一班.
我已覺得老師睇唔切.

maggkiki:

唔該哂.

maggkiki 寫道:
茉莉媽咪

我女K1時是有3個老師在班房的, 我諗應該可以應付到的.
現在就有兩個老師, 因現在已K3, 大個左, 小朋友都識自律,  都唔會睇唔切既
nursery始終係BB班, 所以咪睇唔切及難控制呀.

Hello all mama,
My son got PM class.
‹ 上一主題|下一主題