用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無家長的兒女今年讀YMCA農圃道幼兒園N1? ...
樓主: 憲憲媽咪
go

有無家長的兒女今年讀YMCA農圃道幼兒園N1? [複製鏈接]

Re: 有無家長的兒女今年讀YMCA農圃道幼兒園N1?

cmlau,

今日旅行好玩嗎?行程如何呀?

憲憲媽咪:
多謝你的回應,身為媽媽的我,聽到也很感動。YMCA的主任、老師確實很愛小朋友,甚至連家長也關心到。憲憲真幸福,在家有媽媽的愛護,在學校亦有老師們的關心。
可惜有些小朋友不能進入這個大家庭(YMCA),因為他們的學位實在很少。又或者說好的學校也不多罷了!!!!!
你認同嗎 ????

smilingface,

我當時決定幫憲憲報讀ymca, 主要原因是我有個朋友極力鼓勵我要幫憲憲報讀!因為她認識一位做幼兒園的老師(她是教另一所學校的)大讚這所ymca幼兒園非常好, 老師很有愛心!在幼兒園老師這樣推介下, 我便決意幫憲憲報讀ymca!  果然, ymca是一所很有愛心的學校!  

我想是因為太多人都報讀ymca, 所以很難進入!我的朋友, 在她的女女剛剛一歲時便報名交表, 所以她能獲見面試!     

smilingface 寫道:
憲憲媽咪:
多謝你的回應,身為媽媽的我,聽到也很感動。YMCA的主任、老師確實很愛小朋友,甚至連家長也關心到。憲憲真幸福,在家有媽媽的愛護,在學校亦有老師們的關心。
可惜有些小朋友不能進入這個大家庭(YMCA),因為他們的學位實在很少。又或者說好的學校也不多罷了!!!!!
你認同嗎 ????

請問呢間幼稚園的FEES?
我依家先去報N1會唔會太遲?
最早可以幾點送小朋友到學校     

HappyYammie,

鮮風設備,我唸係新鮮空氣掛.
N1有兩班,每班都有十多人.
YMCA 農圃道幼兒園係有一個外籍老師,
佢係碩士生,來自菲律賓的.
今年K1開始就會教PHONICS了.

HappyYammie 寫道:
cmlau ,

Thanks.  

唯有順其自然啦!

我睇ymca個網址話佢地課室有鮮風設備,請問知唔知是什麼呢?

咁今年N1有兩班,幾多學生1班呢?好似有外籍老師教,次數如何?

Thanks again.   

憲憲媽咪,

今次旅行可能是學校自己安排的關係,所以好好玩.

全日活動都是在香薰園,到步後首先各級的小朋友,
在全體的老師帶領下跳早晨跳舞操,其後老師要求所有家長一齊跳   ,之後就玩集體遊戲,玩完集體遊戲後,香薰園的負責人便帶領老師和家長一齊參觀香薰園,接著便開始BBQ了,他們的食物都十分有水準,而園內更有新鮮的砵仔糕買,BBQ後小朋友又可在大草地上和老師們一齊玩遊戲,有些小朋友買糧餵山羊和餵魚,而家長又可參觀園內的薰衣草和迷迭香,很多家長都買了園內的植物回家(包括我),回程的時候,大部份的小朋友都睡了.希望今年的畢業旅行,N1都可參加啦.     

憲憲媽咪 寫道:
cmlau,

今日旅行好玩嗎?行程如何呀?

030316,

學費$2,583 (全包宴).     
你可以打電話問下學校仲有無位.
學校話最早可以8:00到.

030316 寫道:
請問呢間幼稚園的FEES?
我依家先去報N1會唔會太遲?
最早可以幾點送小朋友到學校     

憲憲媽咪,

我有時都希望可和其他家長自組旅行或活動,
這樣可增加小朋友之間的溝通.   
你同唔同意呢???     

cmlau,

聽妳咁講, 想必旅行當日大家都非常開心, 始終由學校自己辦會較好!記得上次去迪欣湖, 可能要行的路太多, 在烈日當空下, 憲憲去完旅行回家後便發燒!   

其實我都贊成家長自組活動 , 大家的兒女於同一所學校就讀, 可互相交流及支持, 連小朋友都可增加溝通!妳認為開始時可如何發動呢?   

[quote]
cmlau 寫道:
憲憲媽咪,

你同唔同意呢???     

憲憲媽咪,cmlau,

請問老師係咪全部基督徒?所以每位都好有愛心!因為網頁沒有提及,因為我最想搵間宗教氣氛好及老師好,又有外籍老師教英文同有普通話學的學校.但似乎搵唔到.

聽人說九龍禮賢的老師又係好好,因為佢地網頁講明所有老師都係基督徒,同埋每日都有聖經故事,所以我先諗會唔會ymca都係全部基督徒老師.

我而家唔知等唔等ymca好?因為以宗教學校來說,已有另一間同是全日的都收了我囡,且近好多,但該校的宗教氣氛好似無ymca的好,但它的教學理念都好有口碑,所以我唔知應唔應該交留位費?!

另外,請問那位外籍老師,係每日都有英文教N班嗎?時間幾多?幾時有普通話課上呢?

囡囡下星期interview n1, 請問會問d咩? 有咩要注意?

謝謝
[url=http://tickers.families.com][/url

HappyYammie,

若是我係妳的話, 我會選擇交留位費!可能今年比上年更多人報讀ymca, 既然有另一所學校又近屋企, 又有好的教學理念, 又是基督教, 都是一個很好的選擇!

若我沒有記錯, ymca的英文老師是逢星期二的下午教N1的!該老師會全部講英文, 因她不懂廣東話!而其他日子, 學校的其他老師都間中會教下英文字, 唱英文歌!對N1學生來說都很足夠!     

另普通話課?我暫時未聽到有喎!

[quote]
HappyYammie 寫道:
憲憲媽咪,cmlau,

請問老師係咪全部基督徒?所以每位都好有愛心!因為網頁沒有提及,因為我最想搵間宗教氣氛好及老師好,又有外籍老師教英文同有普通話學的學校.但似乎搵唔到.

聽人說九龍禮賢的老師又係好好,因為佢地網頁講明所有老師都係基督徒,同埋每日都有聖經故事,所以我先諗會唔會ymca都係全部基督徒老師.

我而家唔知等唔等ymca好?因為以宗教學校來說,已有另一間同是全日的都收了我囡,且近好多,但該校的宗教氣氛好似無ymca的好,但它的教學理念都好有口碑,所以我唔知應唔應該交留位費?!

另外,請問那位外籍老師,係每日都有英文教N班嗎?時間幾多?幾時有普通話課上呢?

ester,

對N1來說, 主要是問家長一些很簡單的問題, 例如會問“為何有興趣報讀這所學校?”“知道學校的教學特色嗎?你會否認同呢?”...。然後會有一些玩具考考個小朋友 , 例如將個杯有細至大疊埋一起; 將不同形狀的積木, 按形狀放入不同的孔...。整個過程十分輕鬆, 大約半小時至45分鐘! :  :  

ester 寫道:
囡囡下星期interview n1, 請問會問d咩? 有咩要注意?

謝謝

憲憲媽咪,

點樣發動??首先我o地要唸下用D咩途徑聯絡其他家長,
然後先再決定攪D咩活動.
不過聯絡其他家長,我唸有D難度   ,
你有無D詳計劃??

憲憲媽咪 寫道:
cmlau,

聽妳咁講, 想必旅行當日大家都非常開心, 始終由學校自己辦會較好!記得上次去迪欣湖, 可能要行的路太多, 在烈日當空下, 憲憲去完旅行回家後便發燒!   

其實我都贊成家長自組活動 , 大家的兒女於同一所學校就讀, 可互相交流及支持, 連小朋友都可增加溝通!妳認為開始時可如何發動呢?   

[quote]
cmlau 寫道:
憲憲媽咪,

你同唔同意呢???     

happyYammie:
YMCA因為用聖經教學,所以全部老、主任及校長都是基督徒。
如果我係你,我便會主動致電YMCA農圃道幼兒學校,問一問他們,何有機會收錄小朋友,搏一搏,主動出擊吧!!!!!
努力!!!!!!     

cmlau,

會否在BK裡先問問各位家長是否有興趣,然後可再邀請Ms. Talent及Ms. Angie協助, 可能是我們出邀請信 / 通告, 由學校交予N1班的家長!

學校有個青風會, 好似是家長的義務組織, 唔知她們能否協助?
妳認為如何?

cmlau 寫道:
憲憲媽咪,

你有無D詳計劃??

smilingface,

我約3月頭致電ymca主任,查詢幾時會面試,因我見同期報的其他學校都已有面試日期,但ymca毫無消息,主任覆我因為我囡8月尾出世,ymca為8月頭開學,所以要到學生番晒學有人唔讀先有位,才會安排面試,算係插班生.

其實我都唔知係因我遲報,(我1月尾報名)定係我囡8月尾出世的關係,但佢咁講又好似機會唔大咯!!

憲憲媽咪,

我唸唔係好多YMCA家長都會上BK!!   
不如下次學校家長會問下Ms. Talent 同 Ms. Angie,睇下佢
o地有D咩辦法??    

我唸學校.........   

[quote]
憲憲媽咪 寫道:
cmlau,

會否在BK裡先問問各位家長是否有興趣,然後可再邀請Ms. Talent及Ms. Angie協助, 可能是我們出邀請信 / 通告, 由學校交予N1班的家長!

學校有個青風會, 好似是家長的義務組織, 唔知她們能否協助?
妳認為如何?

[quote]
cmlau 寫道:
憲憲媽咪,

你有無D詳計劃??

oh.....係呀.......Happy Yammie:

看似他們真的唔憂收不到學生吧!!!!
或是太多人輪候!!!或是N1班的學位不太多呢!!!!!

還是你告知你的心意,讓他多加關注。

cmlau,

好呀!這都是一個好建議!   

[quote]
cmlau 寫道:
憲憲媽咪,

我唸唔係好多YMCA家長都會上BK!!   
不如下次學校家長會問下Ms. Talent 同 Ms. Angie,睇下佢
o地有D咩辦法??    

我唸學校.........   

‹ 上一主題|下一主題