用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校的迷思
樓主: BabyBookBu
go

龍校的迷思   [複製鏈接]

964000 發表於 21-5-21 05:46
唔知你選了邊間,但如果學校程度太淺而小朋友能力高,其實都係一種壓力,沒有挑戰係學唔到野的,小朋友亦 ...

係啊,我就係覺得小朋友能力可以,如果選擇讀開心龍校,其實對於小朋友黎講係會悶,佢第一二年可能會不停食老本,咁樣我怕佢無學習動力,慢慢開始心散。我唔想好似你朋友之前咁不停搵外補黎保持小朋友進步,所以我就放咗開心100%龍。

回覆 hkpapa852 的帖子

係咪想要就另一回事喇。我純粹指出日本有好多私立大學真係幼稚園起一條龍去都大學。
不過入學(幼稚園/小學部)競爭比香港過之而無不及。

hkpapa852 發表於 21-5-21 07:36
應慶好似算係,不過呢種「應慶愛」,係咪你想要既呢?
https://tw.news.yahoo.com/%E8%A2%AB%E7%88%B6%E6%A ...

應該超難考入,但入咗小學就直路升名大學真係好正。
不過搞到咁痛苦其實係家長問題,應該抱着平常心去試,入唔到咪算,入了又一定要爭甚麼科梗係壓力大。  
好似我講的日本媽媽個種心態無驚無險就畢業了,佢仲同我講「唔知讀書壓力」係點,問我以前讀書係咪好辛苦,天呀

964000 發表於 21-5-21 08:57
應該超難考入,但入咗小學就直路升名大學真係好正。
不過搞到咁痛苦其實係家長問題,應該抱着平常心去試, ...

慶應義塾幼稚舍學額144(男96 女48)
過去3年平均每年約千六人申請入學
男生10選1 女生13.5選1 合計11選1

申請人 男生 + 女生 = 合計
2018年度 929 + 628 = 1557
2019年度 970 + 706 = 1676
2020年度 975 + 615 = 1590
3年平均 958 + 650 = 1608

首年入學費用JPY1,600k(HKD114k)

入学金 340,000円
授業料 [年額] 940,000円
教育充実費 [年額] 200,000円
文化費 [年額] 25,000円
給食費 [年額] 95,000円
入学時初年度納入金合計 1,600,000円

近3屆共432畢業生(男288 女144)
430名關聯初中 只有兩名男生升他校

畢業生 男生 女生
年度 KF | KGC | SFC | 他校 | 合計
2018 66 - | 24 41 | 6 7 | - - | 96 48
2019 78 - | 14 48 | 2 - | 2 - | 96 48
2020 77 - | 18 46 | 1 2 | - - | 96 48

入学試験Q&A
http://www.yochisha.keio.ac.jp/orientation/qa.html

Keio Affiliated Schools
https://www.keio.ac.jp/en/academics/affiliated-schools/

https://www.keio.ac.jp/en/assets/images/academics/affiliated-schools/index/img_01.jpg

Poyau 發表於 21-5-21 11:51

小學學費加埋都差不多HK$10000+一個月,不是大衆可負擔。

hkpapa852 發表於 21-5-21 07:36
應慶好似算係,不過呢種「應慶愛」,係咪你想要既呢?
https://tw.news.yahoo.com/%E8%A2%AB%E7%88%B6%E6%A ...
感覺好似香港神校, 只差在無大學

964000 發表於 21-5-21 05:46
唔知你選了邊間,但如果學校程度太淺而小朋友能力高,其實都係一種壓力,沒有挑戰係學唔到野的,小朋友亦 ...
但返學不應只係讀書/做練習/超前學習讀大學, 應該平衡發展五育.
同意你之前講, 適合最緊要, 不只學生, 家長諗法同樣重要

kimlam953 發表於 21-5-21 12:48
但返學不應只係讀書/做練習/超前學習讀大學, 應該平衡發展五育.
同意你之前講, 適合最緊要, 不只學生, 家長 ...

當然了,如果小學只為了讀書而其他都兼顧不到,或影響親子感情,咁我覺得就不太適合了。
另外輕鬆又不一定等於淺,淺又唔一定輕鬆。

Poyau 發表於 21-5-21 11:51

升大學階段也好少人離開?
諗到如果幼稚園階段已經決定了人生軌跡,好似有d驚

雖然我識有人清華幼稚園一直讀到清華大學
可能最後留低咗埋教授。
真係有d不食人間煙火

關於深淺問題,分享一件事:
話說有朋友孩子中學由LS轉IS, 怕中文native stream 太深,問我可否入低一個stream, 我便代佢請教Y8師兄,點知比佢當頭棒喝,話「點解你朋友咁?咁只會嘥自己時間,太淺學唔到野的,老師如果分你去native stream, 即係覺得你得,就一定得的!」
未受求學求分數洗禮的小朋友,果然好pure

等我公開一個秘密!!!

我媽媽係一個女人...

請自行思量自己是否能忍受媽媽是女人依個定律?

呢個帖好好,其實我對龍校都有一個謎思!

究竟學校用咩準則十幾分鐘面試就揀到龍校想要嘅學生?一線如港同、cky 、聖保羅男等學術都唔考深,傾吓偈就睇到小朋友潛力?有信心教好小朋友學術?有時諗深一層幾歲小朋友考小如入到龍校,最少小學6年都會比較輕鬆,就難怪起跑線越推越早,錯失小學考入機會,中學考入難度更高

利申:今年有龍校offer,但考完都唔太明以上謎思

964000 發表於 21-5-21 13:13
當然了,如果小學只為了讀書而其他都兼顧不到,或影響親子感情,咁我覺得就不太適合了。
另外輕鬆又不一定 ...

“另外輕鬆又不一定等於淺,淺又唔一定輕鬆。” 同意你所講。只有讀緊先明。

不過又題外話,係香港,甚至香港人過左英國,只要阿媽唔安心,仔女讀邊間都唔會輕鬆得去邊。

mastermama 發表於 21-5-21 19:42

究竟學校用咩準則十幾分鐘面試就揀到龍校想要嘅學生?一線如港同 ...

一間學校每年收百幾人,可能有幾十個好適合,其餘有幾百人都OK適合。學校三輪面試只要搵到ok適合就得了,都唔係好難。我相信有offer嘅小朋友大多係適合讀果間學校,但一定有遺珠,適合嘅小朋友都可能冇offer。

究竟學校用咩準則十幾分鐘面試就揀到龍校想要嘅學生?一線如港同 ...

當你係學校老師時,每年都見咁多學生,其實真係會大約分辨到

港同CKY都考3round, 點會揀唔到。CKY考得好深下喎!

輕鬆不等於淺,淺又唔一定輕鬆>>>> 我都同意!

回覆 BabyBookBu 的帖子

家長諗住仔女成績唔好都有band 1 中學讀,成績好就跳去最top果1,2間名校

老師知家長咁諗,所以力谷最差果啲都band 1 尾,谷唔掂就勸你轉校

你話點會因材施教?

難聽啲講只係互相利用

醒目開學勳章 王國長老

學校有揀人,當然有揀
但非傳統校揀學習態度/好奇心/配合度會更多
始終非傳統學校,想事半功倍就要揀啱學生,當一大班「同channel」嘅人走埋一齊就會有synergy,我理解係咁

另外兩間唔知,有實體 interview 時既CKY 係睇小朋友有幾主動、幾投入。可以想像有良好既做人做事態度,讀書差極有譜。學術反而冇乜要求。
‹ 上一主題|下一主題