用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 安省大學
樓主: twkcck
go

[加拿大] 安省大學   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Artie 發表於 21-4-10 22:20
U Calgary 是 research u,
ryerson 以往比較 career geared ,所以學生工作能力不錯。
我建議,先看看想 ...
thks

醒目開學勳章

Artie 發表於 21-4-10 22:20
U Calgary 是 research u,
ryerson 以往比較 career geared ,所以學生工作能力不錯。
我建議,先看看想 ...
thks

twkcck 發表於 21-4-13 10:13
回覆 wyh:) 的帖子

第一年係general, 冇major

你囡囡有咁多offer 點揀?係咪5月1日前交deposit?

……

報多幾間大學都係希望買個保險,因為主力都係想入呢面啲大學,5月就要confirm offer la

見到你哋有心得啲大學易入難畢業,有啲擔心再揀清楚

twkcck 發表於 21-4-14 00:57

報多幾間大學都係希望買個保險,因為主力都係想入呢面啲大學,5月就要confirm offer la ...

我都有同樣想法,會留兩個offer。

另外,加拿大大學的收生條件,不像其國家的,會寫明收生的分數或某科目要求,例如英國的會寫 555或澳洲的會寫best. 5 25分。我有個offer 是要有 average , 咁average 即係什麼成績呢

twkcck 發表於 21-4-14 01:00
見到你哋有心得啲大學易入難畢業,有啲擔心再揀清楚

其實知道大學易入難出,早點提醒孩子不要掛住玩、留學生活要自律,這樣已足夠。

Radiomama 發表於 21-4-8 14:00
我會上usnews.com睇美加大學的資料,其中UoT的畢業率(4年制學士)是46%,絕對是易入難出。

這個 % ,我又有不同解讀。

UofT 收好多人,其實有好多好 top 的學生,只當 UofT 係 backup ,例如 Math 和 Engineering ,就不少 top student 會 prefer Waterloo, 甚至 Ryerson。
UofT 學校大,佢唔收咁多人又維唔到皮費,最叻又未必去 UofT ,佢唯有 "收順 d" ,將 admission cut-off 降低少少,所以學生水準參差,好多人根本一開始已經水平唔得。
畢業率低好正常,唔代表 UofT 特別難畢業。

以 Waterloo 做比較,一開始入學門檻高過 UofT ,
入得 Waterloo 本身已經水平好,底子好,咁畢業率會高過 46% 都正常,
唔代表 Waterloo 比 UofT 易畢業。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-15 08:26

回覆 Cara2006 的帖子

今年好多人去外國升讀大學,英國、澳洲、加拿大,所以啲大學多咗好多選擇,要求門欖已經比上年高咗好多

twkcck 發表於 21-4-14 20:59
回覆 Cara2006 的帖子

今年好多人去外國升讀大學,英國、澳洲、加拿大,所以啲大學多咗好多選擇,要求門欖 ...

例如呢?請問知否今年加國有 CO 嘅同學要求 DSE 大约幾多分?英國就聽過 DSE 要 25-26分左右。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

冇話特定幾多分,睇當時申請嗰年啲學生啲質素而俾offer.  我諗如果申請嗰年多勁學生,自然就冇咁順利

twkcck 發表於 21-4-15 23:06

冇話特定幾多分,睇當時申請嗰年啲學生啲質素而俾offer.  我諗如果申請嗰年多勁學 ...

多謝資訊,咁請問介唔介意講你女女嘅C0,有冇要求 DSE 大约要咩分數?或者 CO 要求達到啲咩?謝謝 !早2年就見過有人提及 DSE 成績大约要求全4。

hiddenhero 發表於 21-4-13 14:38
可以講下點解唔好? 讀得好辛苦定係畢業搵工唔容易?

我不是說UofT不好, 只係如果你想讀嗰科唔係佢嘅專長, 就唔好揀讀呢間大學, 如果唔係就會讀得好辛苦。搵唔搵到工唔關讀邊間大學事

我女個CO 係話要maintain佢個standard(predicted grade and self-reported個standard) 就係offer.

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-17 08:22

全部4,呢個只是官網個basic standard

twkcck 發表於 21-4-17 02:11

我女個CO 係話要maintain佢個standard(predicted grade and self-reported個stand ...

請問你囡囡是否加藉?

係呀,不過有關係咩?只要你唔係local student, 已經係排國際條隊

twkcck 發表於 21-4-17 13:39

係呀,不過有關係咩?只要你唔係local student, 已經係排國際條隊 ...

純粹想知多d!
會唔會國民跟海外申請者,收生成績要求會有不同?

佢得兩條隊101(local school students ), 105 (overseas school students outside of Toronto). 不過有啲專科科目要國民先可以修讀,申請時要注意
‹ 上一主題|下一主題