用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實依家入三間大學係咪易了好多?
樓主: 黃大力
go

其實依家入三間大學係咪易了好多?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

黃大力 發表於 20-12-11 00:25
呢幾日睇youtube,有幾個7科5**狀元變成了youtuber,係度日夜分享點樣奪星,應該想搞補習生意唔係一個,係 ...

識個人廿幾年
名校畢業會考7a,叻仔嚟㗎,識讀又識玩,去做4大intern,4大partner去大學做recruitment talk點名讚人。同時叻仔大徹大悟:車!要first hon做咩!wear真銀最重要,正職返正兼職讀書,second upper畢業達標攪掂!一畢業就立志入投行搵個樣正身材正嘅老婆
廿年過去,叻仔洗盡鉛華,咩投行搵大錢都係虛嘅!大風大浪見識過錢就搵夠做人最緊要開心,半職做個consultant,做個不婚貴族 (有無一直都係樣靚身材正嘅女友就不得而知)

又係另一種人生態度

Charlotte_mom 發表於 20-12-11 11:11
識個人廿幾年
名校畢業會考7a,叻仔嚟㗎,識讀又識玩,去做4大intern,4大partner去大學做recruitment tal ...
題外話, 有個靚靚女仔朋友入左投行唯一目標係搵個"好男人", 宜家係外國享受人生. 又係一條人生路. 不過都要夠眼光, 遇著不婚主義就大煲

IloveJJ 發表於 20-12-11 10:59
贊成!

我都係咁同啲仔傾,想做咩職業?咁就讀咩科?想讀咩科,就要咩成績。唔需要考第一,但要足夠選擇 ...

錢方面呢個係佢選擇,我會同佢講你既生活質素會同職業掛鈎,所以你自己決左啦同意,平衡係重要

cafeva 發表於 20-12-11 11:49
題外話, 有個靚靚女仔朋友入左投行唯一目標係搵個"好男人", 宜家係外國享受人生. 又係一條人生路. 不過都要 ...

講真唔洗門戶對,但都要level唔可以差太遠人地先大d機會睇得上你

聽聞今年醫科收生分數都低咗好多,有無人知幾多分?

回覆 NNbaby 的帖子

2020 LQ: CU 36 HKU 44 (admission score)2019 LQ: CU 36 HKU 37 (不過HKU計分方法唔同左)

HKU 2019:5**=7 6 5 4 3 2 1
HKU 2020:5**=8.5 7 5.5 4 3 2 1

回覆 黃大力 的帖子

5 肯定唔係等於 C!係咁嘅話,香港嘅學生可以唔洗讀 Year 1,連 Foundation 都未必有得讀。
Oxford 大學收生為例,A levels 一定係 AAA,但 DSE 佢寫 「HKDSE with grade 5s in three elective subjects, taken from either Category A or Category C.  Students taking one of the Mathematics extension papers (Calculus and Statistics or Algebra and Calculus) may count the extension paper as one of their electives. However, applicants for Mathematics are required to achieve 5* in the compulsory paper, 5 in one of the extended papers, and 5 in another subject.」

即係 Oxford 大學眼中,5、5*、5** 都係 A。

另一大學 KCL 寫得更清楚:
A*AA=5*55
AAA=555
AAB=555
ABB=554

咁睇嘅話,KCL 眼中,DSE 嘅 5 介乎 A 同 B 之間。

NNbaby 發表於 20-12-11 12:16
聽聞今年醫科收生分數都低咗好多,有無人知幾多分?

不是啦,我覺得睇median仲高咗d。HKU (best 6) 聽過最低36分,Median 38分。CU (七科)聽過最低40分,Median 43分。肯定唔會低過2019。

1998Ruby1998 發表於 20-12-11 15:11
回覆 黃大力 的帖子

5 肯定唔係等於 C!係咁嘅話,香港嘅學生可以唔洗讀 Year 1,連 Foundation 都未必有 ...
你指嘅A level 會唔會係英國嘅GCE A-level ?有A*grade 的,同我哋十幾年前嘅HKALE 吾同

Andrewpapa0513 發表於 20-12-11 16:44
你指嘅A level 會唔會係英國嘅GCE A-level ?有A*grade 的,同我哋十幾年前嘅HKALE 吾同 ...

咁兩間大學都係英國,就當然係跟返英國 GCE。冇得比較以前,三四十年前 BBB 都入到 russell year 1,宜家不可能。

DSE 都就黎 10 年,啲 grade 應對邊個 grade,大學都心中有數。新聞都有寫,其實係 1-5,係 5 入面拆開 5、5*、5**。所以攞到 7 科 5**,可能比攞 3 科 A 來得更加不易。

Andrewpapa0513 發表於 20-12-11 16:44
你指嘅A level 會唔會係英國嘅GCE A-level ?有A*grade 的,同我哋十幾年前嘅HKALE 吾同 ...

A Level一直被形容是世界上最艱難考試。

相反DSE讀少一年,無可能和A Level相比,反而唔少科主力操CE past paper, DSE程度應該和CE差唔多多。

黃大力 發表於 20-12-11 17:31

相反DSE讀少一年,無可能和A Level相比,反而唔少科主力操CE pas ...

HKALE 比 DSE/GCE AL 讀多1年
DSE UCAS tariff 對比同齡 GCE AL
DSE 5**/5/4/3 = GCE AL A*/A/C/E

相反DSE讀少一年,無可能和A Level相比,反而唔少科主力操CE pas ...

我覺得Dse 係ce,al 中間
濶過ce,但無Al咁深

唔認同同 CE 差唔多,只可以話 DSE 係 CE 同 AL 之間。

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 20-12-11 11:17
呢個正!
但係點解畢業已經做4大partner, 仲要正職返工再兼職讀書呢?要再讀咩先入投行?
...

Sor! 我應該用句號 (用錯標題符號,抵打
係叻仔讀u時去做4大intern,句號。
有日,4大某Partner嚟做校園recruitment talk時點名讚呢位同學好掂

醒目開學勳章 王國長老

cafeva 發表於 20-12-11 11:49
題外話, 有個靚靚女仔朋友入左投行唯一目標係搵個"好男人", 宜家係外國享受人生. 又係一條人生路. 不過都要 ...

目標為本,正丫
當年有同學畢業做銀行 (當年好多富貴客嘅銀行),佢話公司專揀靚女做中環分行,d美女走吓又一個,走吓又一個,釣金龜去也

1998Ruby1998 發表於 20-12-11 18:09
唔認同同 CE 差唔多,只可以話 DSE 係 CE 同 AL 之間。
都同意

其實我唔覺DSE易考,反之應該仲難考過AL。三年課程,6-8科(每人不同),A-level 年代,應該唔洗考咁多科?
BTW,我仔操券係操AL+HKCEE的,AL相對做得多少少。

利伸:我仔本屆中六學生,填Jupas時除三大外,都會填其他大學,唔會為入三大而入三大。

能否攞到基本入場券 (各版都好多錯別字,正式應為「券」),要睇每年出卷深淺度,以今年中六為例,經歷社會運動及疫情停課,如果佢放水出淺啲,可能會多啲同學達標。但其實又唔係每個學生想咁樣,因為冇區分度嘅考試,改為主要考小心,冇咩意思。

裝備好自己就好了,目標定立邊幾科有咩成績,慢慢調整。

我比我仔中文要有3呢個目標,其實已經好難,唔係想像中咁易架葉師傅

2jkidsfather    發表於 20-12-12 13:41
‹ 上一主題|下一主題