用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 值得表揚嘅陳校長同佢班老師團隊
樓主: KittenKitten
go

值得表揚嘅陳校長同佢班老師團隊   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 18-7-24 12:54
話時話,原來教育市場只要高掛英文學校、愉快學習、搵幾個同名校有過關係嘅人就有市場,睇嚟呢條橋真使得。

咁講啦,無論啲橋係幾老套既騙案,一樣日日有人沉迷去信,大家睇下近期倫敦金、電話騙案,講左咁多年一樣有人幾十萬幾百萬咁倒落去。

其實依家間學校confirm開唔開到未? 另大埔果邊拆埋個廁所咁學生夠唔夠廁所用?

莘莘學子,真係可憐。都係果句: 若有人有心做教育,就唔好諗住牟利,一同錢掛鉤,幾難做得好,搞中小學教育根本係倒錢,牟利機構欠缺政府backup唔相信會做得黎,除非每月收10萬以上學費,同收到好足既學生。

Felix223 發表於 18-7-24 17:30
我又記得早個多星期,有人借咗FB 的功課奴隸平台分享朱校長D偉論、忘記是否談及天虹小學...又乘機sell佢自 ...

嘩, 堅獨裁!

hkpapa852 發表於 18-7-24 17:49
男個位鍾意sell IT,啱晒朱生嘴型。

嘴形直情啱到極, 兩個大口狗

Vanadium 發表於 18-7-24 20:23
咁講啦,無論啲橋係幾老套既騙案,一樣日日有人沉迷去信,大家睇下近期倫敦金、電話騙案,講左咁多年一樣 ...

之前有網友話教育商業化冇乜所謂,只要學校交到貨就冇問題,但教育唔係一般生意,其他生意做得唔好,客人可以立即唔再幫襯,就算閉門大吉都只會商業損失,但辦教育就有好大分別,如果出問題就唔只係投資者嘅經濟損失,而係對幾百個小朋友嘅深遠影響,呢個責任比商業利益考量實在巨大得多,當資源同利益有衝突時,究竟管理層會著重自己或「顅客」嘅利益就只有營運者先至知,不過任何生意都有投資同回本期,究竟呢間背景不詳嘅辦學有限公司有幾多實力去支撐到回本嘅一日?據傳媒訪問蔡繼有家族,CKY亦赤字多年後先至收資平衡。所以我同意您所講,有心辦學就算私立都冇問題,不過千祈唔好諗住牟利。

Soundervolt 發表於 18-7-25 00:30
之前有網友話教育商業化冇乜所謂,只要學校交到貨就冇問題,但教育唔係一般生意,其他生意做得唔好,客人 ...

牟利得嚟又要快又要暴就易出事,第一次見到mount kelly宣傳,話幾個月後可開學,睇到都知唔可行,結果出事。可能德萃同樣心急,見大埔得即開分校,仲打算用政府校舍,賺到尽。其實近年都有私校租用商場,私人屋苑商場,或在工業區內商厦開,我相信一樣有得賺,可能賺少D。

Soundervolt 發表於 18-7-24 16:07
喺EK間間學校所討論嘅嘢好多都講過,大同少異。若果係咁,大家就唔使上EK討論啦,就算討論嘅題材重覆,但 ...
sales technique,拋個term,跟著話好多人都誤解,邊個邊個專家都錯,講到好高深,冇人敢問和駁,之後就一窩峰買

Soundervolt 發表於 18-7-24 16:07
喺EK間間學校所討論嘅嘢好多都講過,大同少異。若果係咁,大家就唔使上EK討論啦,就算討論嘅題材重覆,但 ...

Hi Soundervolt,
你係到提起,我都好想討論下(大數據)對於教學係乜!正如kittenkitten 所講 “只安排一次不設提問嘅見面會, 然後一場FB Live 選擇性答問題” 問學校又話要等新學年新校長來才答到。。。真係好無奈!

朱校長就在article講過“在家中,學生就是看老師的互動教學片,當中有個system,不可以讓片段fast-forward,老師會問問題,答對了就繼續看片,答錯就重新再看。這樣老師上堂就有了這些數據,可能發現每個同學看一次就全部答對。”

如果講每天的英,中,數都要睇片(未計其他科),返到屋企咪好唔得閒?睇得明就話每科睇一次。。。咁我個仔睇唔明,又無得問老師,要等到返學先問,係咁重複睇有意思咩?我估除非我同佢一起睇,佢唔明都未必會重複睇。
加上,答錯問題有時唔係睇多幾次就明,俾你睇100次都可能唔明。。。咁但是唔可以fast-forward 咁佢點睇片內其他內容?

對呢個方法睇數據唔太明有何好處?有無EK朋友讀過一間學校係咁睇數據,可以分享一下? 定係我連個concept都錯曬所以唔係好明對教學有咩好處。。。

lyflyk 發表於 18-7-25 12:22
你係到提起,我都好想討論下(大數據)對於教學係乜!正如kittenkitten 所講 “只安排一 ...
所以其實佢地根本唔需要校舍, 反正乜都係睇片, Home schooling上到網睇片答到問題就得.

但又會唔會攪到D小朋友唔識寫字?

話時話, VA同音樂, 又點樣去睇版作簽同評估呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你係到提起,我都好想討論下(大數據)對於教學係乜!正如kittenkitten 所講 “只安排一 ...

lyflyk,  英雄所見略同, 我始終覺得學習係要同老師互動, 唔係冷冰冰對住d發聲機器就會得囉!

回覆 KittenKitten 的帖子

真心的為此學校的家長和同學難過, 氣憤!政府的監察作用何在?

回覆 KittenKitten 的帖子

非常同意!

Soundervolt 發表於 18-7-25 00:30
之前有網友話教育商業化冇乜所謂,只要學校交到貨就冇問題,但教育唔係一般生意,其他生意做得唔好,客人 ...

我覺得辨學商業化無問題,最緊要交到貨。交唔到貨,梗係摺啦。之前某私立幼稚園賣盤,個老細賺幾個億。人地賺錢係真係交到貨,吸引到人讀。
但要私立小學賺到錢,成本要很大難度又高。美國大把私立小學賺到錢又辨得好過公立。香港係難很多,因為很多津校辦得好又免費。
俾得錢讀私校,家長都唔會傻乜都唔理,如果交唔到貨,未執都自己走先啦,點會有幾佰學生等人救。

互動片敎學呢招,似花招吸引人多過實際用途。
先不論教學成効。根本難以大量使用。互動片制度作成本高,要寫教學內容又要拍片、後期製作,仲要資料分析。一間幾佰人的學校,根本支持唔到個大量生產的成本。學校亦難有人力物力去做。做兩丶三條片玩吓就得。

poonseelai 發表於 18-7-25 07:21

牟利得嚟又要快又要暴就易出事,第一次見到mount kelly ...

Mount Kelly 最後都攞到臨時教育牌,死唔去。可能SH 照辨煑碗,未絕望得晒。

AgapePa 發表於 18-7-25 15:20
我覺得辨學商業化無問題,最緊要交到貨。交唔到貨,梗係摺啦。之前某私立幼稚園賣盤,個老細賺幾個億。人 ...
就算睇片作答攞滿分 (呢個方式, 9 成都係做MC), 唔代表學生真係明 (尤其係MC, 可以撞中, 如果只有個選擇, 最差都係接4次)
而且, 咁Oral, Listening, Writing skill又如何去評估?

公開試唔係齊考MC, 大數據亦唔係咁用

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

AgapePa 發表於 18-7-25 15:54
Mount Kelly 最後都攞到臨時教育牌,死唔去。可能SH 照辨煑碗,未絕望得晒。
...

mount kelly簡單D,只要租用的商業大厦過到消防,但SH要用政府校舍, 而它又不是 non profit entity

poonseelai 發表於 18-7-25 16:08
mount kelly簡單D,只要租用的商業大厦過到消防,但SH要用政府校舍, 而它又不是 non profit entity
...
重點係, 呢間學校其實唔係SH開辦喎!

係由非牟利辦學團體係批俾用嚟開辦非牟利學校既校舍開辦, 但外判俾牟利團體營運...... 創意十足

poonseelai 發表於 18-7-25 16:08
...

Mount Kelly 攞牌過程都波折重重,但有名牌校名和叠水後台。
Mount Kelly 初初買地起校,之後起唔到,又用億幾租紅磡全憧樓,又過唔到城規。
之後租商場,反而攞到臨時牌。
唔知SH有無咁多錢攪。

hkpapa852 發表於 18-7-25 16:00
就算睇片作答攞滿分 (呢個方式, 9 成都係做MC), 唔代表學生真係明 (尤其係MC, 可以撞中, 如果只有個選擇,  ...

技術上,睇片答題可以唔只MC。阿女玩過某英文apps. 有listening、oral 和 短答。短答可以亂打。
Oral 是用錄音工能。
技術上,短答亦可用AI對答案。
但最後,一間學校唔可能有人力物開發到個app.

AgapePa 發表於 18-7-25 15:20
我覺得辨學商業化無問題,最緊要交到貨。交唔到貨,梗係摺啦。之前某私立幼稚園賣盤,個老細賺幾個億。人 ...

先搞清楚美國嘅教育制度,美國嘅私立大中小學絕大部份都係教會所營運嘅非牟利學校,情況同香港DGS、GH一樣,唔會有錢落到私人個袋,私立冇問題,但當辦學涉及私利,方向就會不一樣。
‹ 上一主題|下一主題