用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將於05年入讀全日n1小朋友o既媽咪入來傾下~~ ...
樓主: paiwai
go

將於05年入讀全日n1小朋友o既媽咪入來傾下~~ [複製鏈接]

Re: 將於05年入讀全日n1小朋友o既媽咪入來傾下~~

maggie3493,

你個印印真的很叻了,她能夠一個人照顧2個b咁耐,我覺得我工人都不錯,但我覺得她不能夠一個人manage我兩個b。

不過,當bb識行識走時是比較難照顧的,我都好擔心到我對孖仔識行時,我老爺奶奶看不點他們。

siubakto,
   你對孖仔好得意呀...肥do do.....好cute呀~~~~~

我囝囝會在10月返n1的, but 到而家學校都未有聯絡我去正式見面, 只是上星期六打電話來叫婆婆帶囝囝去學校玩下
我想問下若果未戒片, 在學校應該穿片褲還是仲係用片片呢, 因為而家仲用緊片的, 未試過穿片褲
有朋友已比了兩套夏天和兩套冬天的校服我了, 足夠嗎?
仲有比埋背囊仔我, 但我試過比囝囝揹, 佢唔鐘意呀, 一揹上去就喊
請問床墊是那一種呢? 床單是小朋友用的size 嗎? 枕頭使唔使架?

paiwai,
請問你整的 "有名o既貼紙" 是怎樣架?
如果整一個原子印仔, 自己買label 紙整可以嗎?

曲曲 ,
   係呀...要2week先有效架...我都未同仔仔打呀..不過都趕唔到喇..我個仔8/4就返學喇~~~明天去dr度做埋個健康報告表比學校..返學時交埋去..順便問下醫生建議打唔打流感針law~~

曉晴(你個名同姨甥女一樣架hehe),
    d床舖學校有得賣架..有時要合乎佢地d size..你都係同學校買會fit d law...label貼紙..我都係整左好似曲曲提供個websit果d咋...名印學校會造..佢地應該會蓋係書本上law...d被仔衫仔都係自己用手寫係個白布上law..

我諗未介晒片..要著學習褲好d...我個仔都仲有時失手...會"賴"架~~不過我諗睇下老師點講law使唔使同佢返學都著law...不過著住條片好熱架麻~~我係屋企或者去屋企附近我就無同佢著架...我都係諗住同老師講睇下佢建議我同佢著唔著law~~~

之前我都係著學習褲同個仔介片..不過唔係好work..之後唔用...就快好多law...因為佢知一賴就會濕晒好唔舒服(我個仔都叫遲喇..足2歲..先開始介...

:

醒目開學勳章

Delete

曲曲,
  係呀..你真係好記性我個仔今日返學喇~第1日..佢都幾好..又無咩點扭計..可能一個鐘..入到去又有野玩 (玩單車仔同聽老師講故事...又有我陪佢呢..佢實無問題喇..)我去到學校附近..問佢係邊度返學架..佢就即刻指去學校果度喇 : )不過聽日就無得陪..都係返1個鐘...唔知佢會唔會唔肯比我走呢...因為都係新環境..之前佢返開遊玩班..佢就好合作又好願返,希望呢間學校佢都鍾意喇~~~老師係我地放學仲送左個扭扭氣球狗比佢..佢都幾開心..老師問聽日再返仔好無..佢就話好~~~

曲曲,
   今日我個仔第3日返學..之前2日我都可以陪住佢..今日就得佢自己返...不過暫時都ok..佢仲同我say goodbye..我就話mummy係門口等你下~~希望佢之後唔會唔想返喇..其實個小朋友係學校開心都唔會唔想返o既...不過初初實有d唔習慣...係呢..你個仔仔扎醒喊話"罰企".... 你都要問下d老師..係咪比你仔仔見到老師罰其他人or罰過佢企呀...如果真係...你都要了解清楚...免得個小朋友怕左返學...心諗一返學就比老師罰...對佢以後對學校感學都唔係幾好喇~~~~

曲曲,
   係呀..有瘀癢..我個仔都有少少..不過我諗係佢自己成日都輪輪盡盡,撞瘀多...因為佢平時都係咁 :
   今日我個仔返左第5日學喇..都ok未有喊過...不過由星期一至今日..日日去小便都整濕褲仔(梗係喇平時係屋企我幫佢..係學校又係叫做大小小..d嬸嬸要幫都幫細d既同學仔先喇~~所以呢幾日..日日到放學都係換左另一條校褲~~~
   老師又話佢唔係好自動自覺食野..要叫佢..佢又食得少wor..一食野就叫mummy.... 可能我平時都成日喂佢~  (希望佢快d可以鍾意自己食野喇,同唔好整濕褲仔喇)

Hi,
我仔3/8開學返9-10:30am,沒有喊,現在返9-11:30am開始喊.入學校,接回都有喊.
希望佢怏d適應啦 :

Sukdukfuk 寫道:
Hi,
我仔3/8開學返9-10:30am,沒有喊,現在返9-11:30am開始喊.入學校,接回都有喊.
希望佢怏d適應啦 :

sukdukfuk,
   會架~~其實小朋友唔開心你同佢分開..見返你又想嗲下你..唔好擔心...返耐少少就慣晒..加油呀~~

各位媽咪:
個女都係會係今年8月開始番n1,都算幾穩定,
咁耐都係喊過一次,所以我都唔係太擔心•

HI

我隻馬騮都係返左一個星期, 返9.30-11.00, 日日返到去都有喊, 放學就冇, 不過今日返學佢阿女麻同我講, 行到一半路程, 就話唔返學同埋搵我, 不過好彩我奶奶冇心軟照去, 唉....唯有寄望下個星期好d啦.....

小吉媽媽
:wink:

‹ 上一主題|下一主題