用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該揀sfa還是培僑?
樓主: 阿里媽媽
go

應該揀sfa還是培僑?   [複製鏈接]

leungmay000 發表於 17-12-5 22:30
利申,已有wkf offer,自己無報培僑,sfc同培僑都有朋友小朋友讀,我係隔離post講過培僑著重中文多,立刻比 ...

相信你指的是這個post,對嗎?

「我見你其他post 都咁comment 過唔只一次,唔知點解你咁樣講, 我係用家,平日阿仔d 功課一定係英文多過中文,默書英文密過中文,老師話普遍小朋友鍾意睇英文書多過中文書,我又唔覺得pkc 著重普通話多過英語。。。。。」

ccycsy    發表於 17-12-6 09:48

daddykei 發表於 17-12-5 23:00
其實培僑是本地直資學校,並不是國際學校,相比官津學校,英文環境一定比較好些,我囝在我地屋企完全沒有跟 ...

不太同意,有些名津的英文程度高,到外國生活的第一天巳可適應,與外國人對答絕無問題。

「但如果家長期望多點機會去接觸同用到英文,直資學校確實係比官津學校好一點。」

回覆樓主

津校有D叫做英文小學,要搞清楚,唔係全部中文小學。分別只係要跟教育局遊戲方式去玩~~~

Forgetmenot999 發表於 17-12-5 23:23
不太同意,有些名津的英文程度高,到外國生活的第一天巳可適應,與外國人對答絕無問題。

「但如果家長期 ...

如果你有機會看看一些直資學校英文課程學的東西和官津學校學的東西,你會明白分別在那裡。我絕對相信一般學生和外國人對答是沒有問題的,但對話的題材和內容可以去到有幾深入才是重點。直資有直資的吸引之處,因為課程上學校有主導權,以培僑為例,培僑的英文課程是以科學,生物,歷史,常識等內容去編寫的校本課程,比較貼近生活(過去的暑假囝囝在倫敦生活了兩個月,Homestay parent 說想不到囝囝知道不少知識,那是因為學校英文課接觸的領域比較廣闊一點點),而官津在英語文法教育上又絕對比直資學校強很多,文法根基會比較扎實,所以說沒有最好的學校,因應自己想要的教育模式去選校會比較合適一點。

daddykei 發表於 17-12-6 00:22
如果你有機會看看一些直資學校英文課程學的東西和官津學校學的東西,你會明白分別在那裡。我絕對相信一般 ...
你對津校既睇法...未必係現况既所有津校...要暸解多D才下定論更適合 ~~~

mcl203 發表於 17-12-6 00:34
你對津校既睇法...未必係現况既所有津校...要暸解多D才下定論更適合 ~~~
...

同期的幼稚園同學都讀名津、直資或私小,我們會定期交換功課試卷等參考討論,所以略知道其他類型學校的行情,比較後自知培僑仍有很多不足,但亦知兒子不適合在官津學校生存,我不能說自己知道的就是全香港的實況,但自問在選校上做了不少功課,我過去五年做的功課,自問盡心盡力。我相信每一間校學校都有過人之處,所以從來不說其他學校不好的言論,沒有好不好,只有適合與否。我就回應到此了,有感培僑仍有很多地地方被外界誤會才想分享一下自己小朋友的點滴,學校背景敏感是事實,但在內的家長都是愛自己小朋友的平凡人而已,多謝各位對在下分享的回覆。

siden 發表於 17-11-29 22:10
有個細跟尾的話

咁你係咪應該用SFA做backup黎大抽獎抽區內心水津校?

Agree

daddykei 發表於 17-12-6 07:22

同期的幼稚園同學都讀名津、直資或私小,我們會定期交換功 ...

我也很認同daddykei對培僑的睇法,也事實。其實如果想知多d pkc 其實係點,我覺得去ek pkc 的學校討論好像實際真實點。
Pkc 不是神校,不需要和神津、神私直比較,歷史經驗已比不上。正如daddykei 講依家多人討論pkc, 只是這年dse有些表現,想比較的家長只是想在主流選擇之下,再想下有沒有其他的選擇吧!

我因為讀傳統學校,在選擇pkc 亦有思前想後。亦因為這樣,我也在協助兒子學習上找很多literature, research studies或者外地的英語教學資料去理解(我的工作亦需要接觸很多literature ,咪順便看吓有關教學d 野!)。我對pkc 的英文科好有信心的,當然除學校外,點樣可在校外家中elaborate 和strengthen, 我很在乎。所以曾有家長說,英文科好像內容混亂。好想告訴他,只是學校沒有太詳細告訴家長內容和教學法only (不過告訴家長這些,家長只會覺吹谷家長)。

有人話是不是外國口音,首先我會看家長/家庭本身是點的。無計香港家長大部分「香港出品」,或者本身學生有幾努力?!我不能要求pkc 能train 到學生像IS 一樣。

就我來說,我沒有選擇純英普,我希望兒子是
英普粵也平均至ok 的(emoji)。
希望家長能選到合意的學校。

小ot 發表於 17-12-6 07:43

我自己係英文老師,講黎講去,根本靠學校教不如靠自己。做父母先要從小計劃怎樣培育小朋友語言發展。我自己傳統女校讀書,現在人人當佢神校,我真係覺得得啖笑,英文靠佢就死得。

pbhe 發表於 17-12-6 08:45
我自己係英文老師,講黎講去,根本靠學校教不如靠自己。做父母先要從小計劃怎樣培育小朋友語言發展。我自 ...

你可以去開個post sharing吓!我講真的

daddykei 發表於 17-12-5 23:00
其實培僑是本地直資學校,並不是國際學校,相比官津學校,英文環境一定比較好些,我囝在我地屋企完全沒有跟 ...

非常同意。揀學校,如入不到人人話好的神校,唔通唔讀咩,況且人地話神都唔知人地神咩,剩係睇成績,完全唔理其他方面適唔適合小朋友。講吓新派學校創意教學,又攞番陳年傳統教學黎講。又唔見我當年在傳統教學下有咩得着。得個虚名。人人話嘩你邊間出來,間學校好出名架喎。比我都完全冇唸過佢有乜咁特別,可能冇得揀先再揀佢。我反而非常欣賞新派學校着重全人,多語言發展。要各方面成功,一定要增强小朋友自信心,學校能營造高參與,多欣賞學習環境先得。培僑剩係呢樣特色已勝好多學校。

小ot 發表於 17-12-6 08:48
你可以去開個post sharing吓!我講真的

我通常較低調 . 不過一去到某D話題又忍唔住要出聲

pbhe 發表於 17-12-6 08:59
非常同意。揀學校,如入不到人人話好的神校,唔通唔讀咩,況且人地話神都唔知人地神咩,剩係睇成績,完全 ...
同意

pbhe 發表於 17-12-6 08:45
我自己係英文老師,講黎講去,根本靠學校教不如靠自己。做父母先要從小計劃怎樣培育小朋友語言發展。我自 ...
完全同意! 但好多人(包括EK嘅家長), 都仲以為入咗啲成績好嘅學校, 小朋友嘅成績就自然會好. 好似我識個讀名小嘅小朋友, 佢啲英文非常好. 唔知嘅人就會話......"嘩! 你學校好勁, 教學生啲英文教得好好". 實情係佢由K開始, 已經有個net日日上門單對單補習.

leungmay000 發表於 17-12-5 09:45
真心 建議 你簡sfa ,特別提提樓主你,如果有個細,千其唔好 博,我朋友個大女入左間女校,細仔得10分,考 ...

多謝係嘅提醒,我細嘅讀龍幼可以直上,唔太擔心派位,想個大嘅讀津小,只係因為唔想嚟多次考小學遊戲

ccycsy 發表於 17-12-5 10:16
我是培僑家長,兩個小孩,一個中學部(由小學部升上去);一個小學部,要澄清有些家長對培僑的誤區:
1.  培僑 ...

請問你培僑中學部校風好嗎?好多培僑小學部用家都話校風唔錯,但比較少聽到中學部家長嘅意思

ok3 發表於 17-12-6 13:50
完全同意! 但好多人(包括EK嘅家長), 都仲以為入咗啲成績好嘅學校, 小朋友嘅成績就自然會好. 好似我識個讀名 ...

係呀,所以我喺有offer當中集中研究邊D學校配合到我的生活,小朋友原本性格和想他培育成哪種學習類型,最重要是學習及閱讀風氣,甚至乎環境空氣質素,課室,厠所衛生我都十分重視。就幻想成自己是小朋友,哪樣的學習環境能提升自己學習動機,自信心,社交生活等等。我想報的全部都去開放日,簡介會,連老師,學生,窗口厕所操場全部仔細觀察。最攪笑和仔同學媽咪一齊參觀某神校,佢即話車D學生英文都唔係咁好遮,又話最唔鐘意就係學校殘舊,點知佢個仔考到即刻去讀。其實我反而好欣賞學生D英文,係我參觀過最好的,但一定經老師揀過嘅

好簡單:看六年後
培橋:一條龍直上,入三大成績肯定比今年更好
SFA:又再同班龍仔龍女競賽入中學,又來苦惱

回覆 阿里媽媽 的帖子

我暫時沒有聽到或看到什麼校風不好的事情,樹大有枯枝,每間學校都有行為不太好的學生,政府高官都有行為不檢的,整體上培僑的校風沒有什麼問題,中學生連午飯都在校內吃,不能離校外出進食。

我小孩的中學同學有近四份三都是由小學部一起升讀,他們全部都已很熟悉,感情很好,所以在升中時一點相處問題也沒有。

‹ 上一主題|下一主題