用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新華德...升九龍城中學
樓主: chair
go

新華德...升九龍城中學   [複製鏈接]

奥脫福 發表於 17-11-17 17:29
銀禧要放乙一,我又真係好難接受到。
你咁會激嬲人嫁

某銀禧學家長話, 銀禧係被低估, 實際好過旅港, 婫美華英架!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 17-11-17 17:29
銀禧要放乙一,我又真係好難接受到。
我阿女都打算乙一放銀禧喎。你呢D神級學校出嚟既, 唔會明白我哋既心情喇。

hkpapa852 發表於 17-11-17 17:12

妳咁講嘢嫁!

兩間華德好熱門嫁, 上門仲有位會員叩到N間小學之後, 專寧棄CSK, 奉基, 福馬, 基華等都要入新 ...

佢咁有實力,應該係叩兩間油天,或者九龍區兩、三間天主教女津校,而唔係
係度哂時間「塘水滾塘魚」。

Bubu0526    發表於 17-11-17 18:24
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 17-11-17 17:33
你咁會激嬲人嫁

某銀禧學家長話, 銀禧係被低估, 實際好過旅港, 婫美華英架!
我真係覺得銀禧幾好喎, 如果入旅港、華英呢D, 我估計阿女堅跟唔上。

little_yolky 發表於 17-11-17 17:34

我阿女都打算乙一放銀禧喎。你呢D神級學校出嚟既, 唔會明白我哋既心情喇。 ...

唔好咁講,我意思只係:過隔離網,銀禧乙七都入到(五年前)。

hkpapa852 發表於 17-11-17 17:33

你咁會激嬲人嫁

問題係我乙一放左果間之後,乙二放唔到銀禧嘛!

其實我中意銀禧,多過旅港架!

奥脫福 發表於 17-11-17 17:38
咁銀禧乙2仲有機會入, 不過唔係100%啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-11-17 17:35

我真係覺得銀禧幾好喎, 如果入旅港、華英呢D, 我估計阿女堅跟唔上。

銀禧都谷架,五年前中一九月開學,十一月就考試!

奥脫福 發表於 17-11-17 17:38
我膚淺D, 鍾意吹喇叭同修女

hkpapa852 發表於 17-11-17 17:44
我膚淺D, 鍾意吹喇叭同修女

奥脫福 發表於 17-11-17 17:41
銀禧都谷架,五年前中一九月開學,十一月就考試!
起碼大家同學程度接近D丫嘛。

奥脫福 發表於 17-11-17 17:36
唔好咁講,我意思只係:過隔離網,銀禧乙七都入到(五年前)。
今時唔同往日喇, 五年前我堅乙一放培正添呀。依家點敢博。

hkpapa852 發表於 17-11-17 17:12
妳咁講嘢嫁!

兩間華德好熱門嫁, 上門仲有位會員叩到N間小學之後, 專寧棄CSK, 奉基, 福馬, 基華等都要入新華德...... 跟住追有一班"衞道之士"話我唱衰新華德.......

"華德" 和 "新華德"啲jm們手上張""彩票""係jm們自己填番,命運真真正正係响佢哋手喎!至於,CSK,奉基,福馬,基華等等,老師的參與度~~,不過,"派入Band1%"數字靚咪當係補番數囉!!!

何壽南2017升中資料

www.plkhsn.edu.hk/?page_id=25

部分畢業生入讀中學:
保良局第一張永慶中學
東華三院黃芴南中學
何明華會督銀禧中學
迦密中學
旅港開平商會中學
民生書院
陳瑞祺(喇沙)書院
協恩中學
香港耀中國際學校(中學部)
英華女學校
華英中學
聖公會曾肇添中學
基督教宣道會宣基中學
可立中學
德愛中學

YmOra 發表於 17-11-17 18:12
"華德" 和 "新華德"啲jm們手上張""彩票""係jm們自己填番,命運真真正正係响佢哋手喎!至於,CSK,奉基,福馬,基 ...
唔明.

你說新舊華德家長自己填番, 還是說新舊華德老師無參與?

你指的CSK, 奉基, 福馬,基華家長不是自己填, 還是說它們老師干預選校?

我知道兩樣都唔係囉...

其中一個帖己經指出, 新華德今年上中一那屆, 老師們計錯數, 計漏了何壽南和聖十架入網, (再加上PRE-S1是新一批),

以至BANDING估錯了.

回覆樓主:

2017升中一,計漏何壽南聖十架,理論上一強一弱,應不會影響Banding%架?

其實,兩間學校加埋成200人(我唔知幾多,何壽南5班,聖十架唔知幾班),當33%係B1, 咁就有多左60個B1學生。

成個KL3有40+間小學(小學校網34、41、35), 如果中學學位不變,即每間學校要腿返1個∼2個B1中學學額出黎收呢60個新B1生。

其實每間小學分擔影響唔係太大,但加上2017升中一係新一組pre S1數據,太多未知數,好多KL3既小學都傾向超保守。如果新華德不保守就造成了估錯Band的結果。

奥脫福 發表於 17-11-17 15:53
在呢刻係有呢個想法。你應知我目標係邊間,不過用KL3去搏佢,
呢個係一個幾冒險的做法,而我都亦煩緊 ...
用KL3搏乙一呢個勝算都大喎

nicolemummy 發表於 17-11-17 23:39
唔明.

你說新舊華德家長自己填番, 還是說新舊華德老師無參與?

其實好多家長都以為自己好清楚好多學校既情況.....

當年聖家爸爸選校時日日上嚟EK分享......... 如果班主任同副校隔日call家長, 叫佢地盡量跟學校建議去填統一派位表都叫"家長靠自己, 學校無參與", 我又唔知點先叫"學校有參與"

話說當年聖家爸爸講, 學校無話佢個女係B1學生架, 只係叫佢乙1填B1中學, 乙2就要填胡兆熾.....

只係聖家爸爸覺得, 無理由次次排名級20%左右 (一級大約100人) 都唔係B1呀!

咁學校無"老實"將佢地估計既Banding同家長講, 可能又真係算"無參與".....

不過已經係2014既事了, 可能學校作風改變咗, Pre-S1又好轉了都未定

hkpapa852 發表於 17-11-18 17:47
其實好多家長都以為自己好清楚好多學校既情況.....

當年聖家爸爸選校時日日上嚟EK分享......... 如果班主 ...

你真明暸

如果學校估錯band,真無計。不過2018年升中∼=2017年升中。最好樓主好好問下剛畢業的師兄姐攞第一手資料吧。

回覆樓主:

不好了,3次呈分
排 29呀
點算?

老師不肯講孩子是 band 幾
急問大家,的意見

乙一, 旅港
乙二, 陳瑞祺 / 何官
乙三, 胡兆熾
乙四, 基道
乙五, 五旬節

不填 band 3