用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 圖書堂帶什麼書?
樓主: bbsonyy
go

圖書堂帶什麼書?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-10-11 13:56
回覆 little_yolky 的帖子

我好多英文作文都係咁,一定唔會畀 90 分,儘管我文筆流暢,冇錯字,詞彙畀同樣 ...
拿, 我哋老師就一早講明喇, 無100分既, 85分係A, 係好好既作文了, 至於有超人既標準, 就有90分了。全級無得幾多個。到小二77分或以上已經係唔錯既作文了。

阿女同你一樣, 剛派篇作文係模仿課文作既, 課文係〈豆腐頌〉, 老師出咗幾種食物, 叫佢哋寫說明文, 阿女寫〈湯丸頌〉, 最高分個同學寫〈米飯頌〉, 兩個差咗兩分, 阿女一邊改正一邊係咁哦, 話佢篇文作得好咁多, 係多錯字啫, 點解會低兩分, 同學篇文平平無奇云云......(下刪一千字)。我又乘機教佢, 唔好咁多錯字, 俾人扣分好唔抵的。

ar_mak 發表於 17-10-11 14:09
有時我覺得係你返學多過似係你小朋友返學.
呢D野你小朋友OK就得架啦,你份人係點,你認唔認,根本就唔重要=.=
...
所以我兩個小朋友有咩事, 都會隔一大輪至同我講, 過晒追溯期, 要簽名就搵爸爸, 因為佢兩個驚我去學校搞事。

回覆 ar_mak 的帖子

我唔明白你如何得出呢返心得,我只係想帶出我咁著重是否真欠,係因為有 d 學校真係會每欠一次就扣操行。品性兼優就因為我一次過失而失去。如果係真係我過失,我冇得唔認輸,所以果次我同父母都欣然接受冇品學兼優獎。如果次根本唔係欠,係老師強加嘅罪名,我掂都唔服。
題外話,你二年班點解可以咁有童真相信?我阿爸同樣幼稚園講同一番說話,我已經話佢少講費話。

我想問下如果帶係學校訂果D STORY BOX O既書得嗎?
‹ 上一主題|下一主題