用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大獲呈一失手數學
樓主: mw7183
go

大獲呈一失手數學   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

YmOra 發表於 17-6-14 09:59
大家都要放鬆情緒呢!呈1只是開始,勿自亂陣腳,收拾心情,重新計劃下暑假點補回數學的問題,打好實在的基礎,數 ...

請問不停操算就得?
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 17-6-14 10:20
請問不停操算就得?

我哋唔太主張用"操練"來作數學科的""限基""學習呢!別無他選下才用,以求暫時的"""過渡"""呢!往後還是要以("先理解且多角度多思考和抱著唔一定的心態")學習,利用流流長嘅暑假好好練習一番,其實依加考完期末考應該可以逐步開始了.

Hoining 發表於 17-6-14 09:25
好彩我仔係藝術家(包括脾氣),佢琴晚報分音樂同視藝應該保到A ,佢科樂理全取40,唱歌+吹笛我估拎到46分嘅。而視藝佢話出咗90分。唯獨呢兩科佔分最少嘅無失手,我都唔知笑好家喊好.
視藝/音樂攞到A真係有少少天份, 我小朋友嗰級, 級頭五大部份呢兩科都唔係好掂, 係主科保持大部份卷爆機食糊 (95+).  唔知點解讀書叻其他就好多時會爭啲, 想爆都爆唔嚟.  

你小朋友有無玩樂團/考級 ? 有樂理底小學既音樂科筆試爆機無難度,

有時都覺得好奇妙, 每個小朋友必有其專長.

回覆 os_ecu 的帖子

中文都95+? 不是麻?

簽名被屏蔽

我經歷呈分試過坐過山車的感受, 我女呈一時數學95分,  B1頭. 我們很 呈二時數學75分, 因為我女有一題數學計不到, 她一分也不想失, 所以忘記時間, 最後24分文字題失掉了. 幸好其餘3科都OK. 由B1頭趺落B1中. 我們沒有責怪她, 因為她己很內疚.   只要她用心向學, 希望她可以開開心心讀書. 如果成績好當然開心, 考得不理想也要抱著平常心面對. 所以呈三時, 沒有特別谷她. 讓她覺得壓力減少. 呈三數學98分. B1中升回B1頭. 所以一次失敗不要氣餒, 無論結果如何, 子女按照自己的程度去讀一間適合的中學, 這就是好的中學.

Ktfk 發表於 17-6-14 10:49

中文都95+? 不是麻?
主卷係呀 (中文有五份卷, 主卷 作文 聆聽, 說話, 默書, 除作文外, 啲前列份子真係份份都接近 full mark)

今舖聽聞有人主卷爆機添呀.

其實試卷出得淺對一些成績好的學生有點不公平, 人人都九十分, 稍為大意些就趺得很遠. 我同事個女科科八九十分, 景然要見家長, 投拆成績好差, 要再努力. 因為大部分學生都接近滿分. 有時考試真係要睇狀態, 成績好的學生可能身體狀況不好己稍有失誤, 就會趺入深淵.

小草地 發表於 17-6-14 11:44

其實試卷出得淺對一些成績好的學生有點不公平, 人人都九十分, 稍為大意些就趺得很遠. 我同事個女科科八九十 ...

我仔學校通常全級只有幾個人會有平均分9字頭;而中文9字頭
更是近乎無可能。分數以外,我地對名次更為著緊。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

小草地 發表於 17-6-14 11:44
其實試卷出得淺對一些成績好的學生有點不公平, 人人都九十分, 稍為大意些就趺得很遠. 我同事個女科科八九十 ...
全中, exactly 就係今次既情況..... 級頭嗰幾個人人自危.

奥脫福 發表於 17-6-14 11:51
我仔學校通常全級只有幾個人會有平均分9字頭;而中文9字頭
更是近乎無可能。分數以外,我地對名次更為 ...

咁咪正常啲囉,唔會有啲本來考廿幾三十平時測驗七十幾八十既突然爆到上頭十, 洗牌洗到傻咗. 仲要發生喺呈一呢個最 critical 既毛聞.

名次的確重要,某啲強校(直資)為咗更善用資源只in級十以內 (十間小學嘅級十加埋可能都已七八十人),你考級十一同級十可能只差一分,但係因為啲咁嘅 criteria 就失諸交臂了。

有時學校想學生成績表好睇D, 會出卷淺D, 大部分取A. 皆大歡喜. 但對一些成績一直很好的同學就會好難受.稍有失誤就以為自己進步了.

小草地 發表於 17-6-14 12:15
有時學校想學生成績表好睇D, 會出卷淺D, 大部分取A. 皆大歡喜. 但對一些成績一直很好的同學就會好難受.稍有 ...

係殘酷但無法子,咁人哋係小心過你所以高分,又唔可以話不公平,你都可以加強 scrutiny 㗎。

反而係因為淺爆機嘅人多咗好多,啲尖子喺啲大卷分唔出高下,俾人嚮啲術科 (VA, 音樂) 砌低,尖子以前啲主科勁可能跟本對呢啲細唉嘢 (weighting 低) 不屑一顧, 咁樣又有位俾同學仔入了。

weiwai 發表於 17-6-14 02:09
睇呢个帖睇到眼湿湿,係米我懶冇好好同个女準備

你肯上嚟吹水證明你係有心人,可能方法問題。

有時自己嗰套效果不彰可以諗下搵外援,各師各法只要有效果就得了

我都想知呀, 因為我小朋友數學唔係太好, 正考慮俾佢學奧數, 但怕有反效果

DadaDD 發表於 17-6-14 14:14

我都想知呀, 因為我小朋友數學唔係太好, 正考慮俾佢學奧數, 但怕有反效果 ...
數學真係睇下小朋友有無數感, 數感強的話, 唔駛操都高分, 數感弱的話, 常操都唔高分. 唯有針對性應付考試範圍, 要懂得解題才唔會計錯數, 好過現在才學奧數.
‹ 上一主題|下一主題