用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?
樓主: JC_mami
go

小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?   [複製鏈接]

Lindytiger 發表於 17-3-21 10:32
學校份卷出得差喎!冇理由考tenses 會有2個咁大唔同既答案。出份卷淨考present tense 應該唔難喎!
...
唔係卷, 係作文worksheet嚟。看圖寫個故仔出嚟。因為故事內容係話小朋友同阿媽上學途中發生既事, 阿女講咗句past tense出嚟, 但因為學校根本未教, 所以一定係寫present tense。但講故仔正路係用past tense至啱。但如果阿女寫past tense, 咪即係錯囉。所以我叫佢全部要用present tense, 唔好跟ORT。佢可能近期睇ORT太多, 所以順口講咗出嚟。我教佢要從善如流, 學校教乜就要答乜。

judy 發表於 17-3-21 10:02
幾年班?阿仔有跟學校考類似嘅試,成績又是到CEFR 2B 嘅水準。

FCE 約等於B2,約IELTS 5 to 6.5,阿女應該小五考。

little_yolky 發表於 17-3-21 11:45
唔係卷, 係作文worksheet嚟。看圖寫個故仔出嚟。因為故事內容係話小朋友同阿媽上學途中發生既事, 阿女講咗 ...

呀女小二有次又係呢個問題,全卷零蛋。我無叫呀女從善如流。零蛋由佢,因爲只是功課,我知啊女真正實力便足夠。好彩考試無事。

little_yolky  阿女無實力的。  發表於 17-3-21 13:04
little_yolky  我阿女又係小二喎。  發表於 17-3-21 12:59
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-3-21 12:51
呀女小二有次又係呢個問題,全卷零蛋。我無叫呀女從善如流。零蛋由佢,因爲只是功課,我知啊女真正實力便 ...
我好從善如流既。第一次聽到時, 我只叫佢改返present tense, 到第二次聽到時, 我問佢點解用went唔用goes, 佢即刻好驚, 以為鬧佢。我同佢講佢用得啱既, 但老師未教, 問佢點解識, 佢又答唔出, 話以為係went。咁我就同佢講, 佢原本係啱既, 但老師未教, 老師會以為媽咪教仔寫, 所以都係用返present tense, 出年學咗past tense至用。

little_yolky 發表於 17-3-21 13:03
我好從善如流既。第一次聽到時, 我只叫佢改返present tense, 到第二次聽到時, 我問佢點解用went唔 ...

I didn't think I need to confuse the child with this wrong-in-P2-but-correct-in-P3 thing.  

little_yolky    發表於 17-3-21 13:11
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-3-20 18:11
我大女當年係用西遊記伴讀, 我又讀一次, 女麻女麻又讀一次, 爸爸又讀一次(其實主力係女麻女麻讀)。我哋一邊 ...

我仔都嫌橋樑書悶。佢會睇CSI (不過唔會仔細睇)、科學實驗王、鬥嘴一班或一些古靈精怪嘅書(如妖怪大百科,都係唔仔細睇。)
我好現實,阿仔唔鍾意中文,但唔鍾意都要讀,為嘅都係將來嘅DSE, 所以我自己係咁諗,唔睇橋樑書都冇所謂,應付到將來嘅中學中文、DSE (中文各paper 包括文言文)就可以, 既然仔會睇歷史漫畫,所以我主要會同仔伴讀一些短嘅中國歷史故事,最近就伴讀史記,可能史記早期啲故事仔已經好熟,到我伴讀以下呢本史記時,仔無抗拒,今朝仲話想帶返學校睇。

shadeslayer 發表於 17-3-21 10:34
孩子自己會讀,你叫佢朗讀,和練習一樣,好大機會不受歡迎,甚至變成苦差,減低讀書興趣。

唔信,試下你 ...
以我個人經驗和情況,可以肯定說:朗讀不受歡迎,同時亦無減低興趣。你唔肯信我都無辦法。

JC_mami  哈!我信你。  發表於 17-3-21 14:16

回覆 shadeslayer 的帖子

反而我覺得心讀就真是兩頭唔到岸,我就唔會叫小朋友用,不過佢self read 時究竟是心還是速,就不知道了

MrBeast 發表於 17-3-21 13:58
以我個人經驗和情況,可以肯定說:朗讀不受歡迎,同時亦無減低興趣。你唔肯信我都無辦法。 ...

你試下把這討論區題目由頭到腳朗讀一次,睇下你對這討論區題目的閲讀興趣有無下降。比着我,未到五分鐘我己讀不下去,放棄了。放棄得就唔講得上興趣唔興趣。

再者,不受歡迎的事可以仍然有興趣做嗎? TSA不受學校老師歡迎,他們會有興趣做TSA嗎?

MrBeast 發表於 17-3-21 14:12
回覆 shadeslayer 的帖子

反而我覺得心讀就真是兩頭唔到岸,我就唔會叫小朋友用,不過佢self read 時究竟 ...

如果心讀係指在心中每隻字讀出來,就敝。我就係咁一世改唔到。

MrBeast  i know. 唉,有頭髮邊個想做lac lay,life is a compromise.  發表於 17-3-21 16:31

shadeslayer 發表於 17-3-21 14:21
你試下把這討論區題目由頭到腳朗讀一次,睇下你對這討論區題目的閲讀興趣有無下降。比着我,未到三分一己 ...
我只能說我只放d書係枱,小朋友會主動攞泥睇,食反all c 都睇,睇完哂會問仲有冇,咁你話佢有冇閱讀興趣呢?
你的例子雖有點extreme,但都是valid,所以我之前發過誓到看hp時,我一定唔會伴讀或聽佢朗讀,聽都要精神和時間,我冇咁怪獸

S-Kwok 發表於 17-3-21 13:22

我仔都嫌橋樑書悶。佢會睇CSI (不過唔會仔細睇)、科學實驗 ...
我唔係呢套, 我果套叫少年讀史記。如果仔仔鐘意歷史, 就有好多書了。

little_yolky 發表於 17-3-21 15:15
我唔係呢套, 我果套叫少年讀史記。如果仔仔鐘意歷史, 就有好多書了。

暫時睇佢會比較有興趣希臘神話、中國歷史故事,不過阿仔未有能力睇少年讀史記,東方出版社呢本篇章短啲,比較啱佢依家嘅能力,希望佢可以有興趣睇落去,打開中文書之門。

MrBeast 發表於 17-3-21 13:58
以我個人經驗和情況,可以肯定說:朗讀不受歡迎,同時亦無減低興趣。你唔肯信我都無辦法。 ...
我多看中文書, 小女大部分時間看英文書, 分享我們的個人經驗和情況, 我倆都沒有朗讀或心讀的習慣

黃蓉笑道︰「若說要對此對,卻有何難?只是適才一聯已得罪了大叔,現在這一聯是一口氣要得罪漁、樵、耕、讀四位,是以說不出口。」那書生不信,心道︰「你能對出已是千難萬難,豈能同時又嘲諷我師兄弟四人?」說道︰「但求對得工整,取笑又有何妨?」黃蓉笑道︰「既然如此,我告罪在先,這下聯是︰‘魑魅魍魎,四小鬼各自肚腸

看黃蓉智鬥漁樵耕讀,  正看到精采、緊張處, 若有人要我讀出"
魑魅魍魎", 仲要識解,才准看下去,我想......打暈佢

補充: 上述所講是閱讀的樂趣

學校Reading 課、中文課有要求她們看完故事/課文要朗讀, 目的是認識文句、學習好文章如何寫, 還有記內容, 因要考核。

October.  同意朗讀可練習讀音,上堂朗讀課文無問題,但很難想像睇書睇到津津有味時,要讀出聲。   發表於 17-3-21 19:32
little_yolky  "我想......打暈佢" 忍唔住笑咗出聲  發表於 17-3-21 17:36

S-Kwok 發表於 17-3-21 16:06
暫時睇佢會比較有興趣希臘神話、中國歷史故事,不過阿仔未有能力睇少年讀史記,東方出版社呢本篇章短啲, ...
近排大女又迷上咗希臘神話, 佢响商務買咗兩本都好似好好睇咁既。

黃蓉笑道︰「若說要對此對,卻有何難?只是適才一聯已得罪了大叔,現在這一聯是一口氣要得罪漁、樵、耕、讀四位,是以說不出口。」那書生不信,心道︰「你能對出已是千難萬難,豈能同時又嘲諷我師兄弟四人?」說道︰「但求對得工整,取笑又有何妨?」黃蓉笑道︰「既然如此,我告罪在先,這下聯是︰‘魑魅魍魎,四小鬼各自肚腸

看黃蓉智鬥漁樵耕讀,  正看到精采、緊張處, 若有人要我讀出"魑魅魍魎", 仲要識解,才准看下去,我想......打暈佢

所以呢,我好唔順DSE取消朗讀一項。

我成日同小朋友講唔識讀嘅字要查,咁先吹到水,但冇個聽我支笛。

學校Reading 課、中文課有要求她們看完故事/課文要朗讀, 目的是認識文句、學習好文章如何寫, 還有記內容, 因要考核。

好學校!

MC1128 發表於 17-3-21 16:18
我多看中文書, 小女大部分時間看英文書, 分享我們的個人經驗和情況, 我倆都沒有朗讀或心讀的習慣

黃蓉笑 ...
這例子都冇錯,容許我從頭講起:
話說當年我初上ek,看到一個po,位媽咪成功幫女兒考上b1英中,其中一樣她emphasize就是朗讀,當時我都只是半信半疑,到到大概我小朋友小二時,英閱能力開始可self read,我也好似你地提到的担心影響興趣,得不嘗失,於是停了朗讀,幾個月後有次無意聽佢d英文發現冇哂d尾音,這時realise 朗讀或許真有其作用,於是就盡量在self read, guilded reading n read aloud 中取個平衡點,其實朗讀都唔洗成本書讀哂,可抽一段or chapter,有系統的如ort 甚至會比suggestion,外國的書也有叫read aloud,大家亦不必當它做怪獸,as mentioned b4,高小後你想佢讀都幾難,為免到時後悔當初,我都係選擇有殺錯冇放過。

MrBeast 發表於 17-3-21 18:06
這例子都冇錯,容許我從頭講起:
話說當年我初上ek,看到一個po,位媽咪成功幫女兒考上b1英中,其中一樣她e ...

其實有無尾音,係讀得多定聽得多?

當然講緊從小聽。。。

retriever 發表於 17-3-21 18:46
其實有無尾音,係讀得多定聽得多?

當然講緊從小聽。。。
你講得啱,就是傳統津校好多hong音所以搞成咁,同時same argument for 閱讀和作文,input output 問題
‹ 上一主題|下一主題