用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat 同 Victoria
樓主: Cckhsw
go

St Cat 同 Victoria   [複製鏈接]

henry_tang 發表於 17-3-22 23:35
學校有一班名小舊生或真才實料的人送他們的子女入讀, 做靚成績, pg 靠俾多幾個錢入去個d就熬下底 lor :happ ...

我唔係好明,都未有結果你點知pebbles 又有Sc offer 的沒有其他學校offer?

msyoyolam 發表於 17-3-22 23:56
我唔係好明,都未有結果你點知pebbles 又有Sc offer 的沒有其他學校offer?

舊年係
今年好多因 pebbles 有 2nd in 嘅都係冇 top tier offee

henry_tang 發表於 17-3-22 23:35
學校有一班名小舊生或真才實料的人送他們的子女入讀, 做靚成績, pg 靠俾多幾個錢入去個d就熬下底 lor :happ ...

有PG的亦有好多offer,亦有沒PG的沒乜名幼offer, 申請人幾千人,PG幾百人,你認識的有幾多個?

henry_tang 發表於 17-3-23 07:11
舊年係
今年好多因 pebbles 有 2nd in 嘅都係冇 top tier offee

仲有,上年個情況有唔同,發生左件事。如果你咁都唔知,我質疑對上年PG家長的認識有幾全面

不如你先送你的子女(假設你有)去pebbles 讀下自己試下做第一身先去批評人

Erin2015 發表於 17-3-23 08:16

仲有,上年個情況有唔同,發生左件事。如果你咁都唔知,我 ...

有pebbles人 ,本來SC冇2nd in, 跟住突然叫佢去in

其實大家都知

你盲撐是冇用的

henry_tang 發表於 17-3-23 08:47
有pebbles人 ,本來SC冇2nd in, 跟住突然叫佢去in

其實大家都知

你盲插人都沒咩用
我覺得如果你有數據不妨拿出來,唔係好難叫人信你。講緊幾百幾千人,校方都唔會有人記得曬,你如何得知?我以前認識一個開PGgei人,不斷踩低維記SC PG,我覺得大家都係做生意,無謂互相踐踏囉。人地搞得有聲有色,都有放師資同心機落去,搵人設計課程、校舍等。大家應互相尊重而非不斷批評人地學校,甚至於話人小朋友被放棄、唔得、唔star之類。唔知你係唔係爸爸定咩人,但係做啊媽,由陀B到生B,教育撫養,又要返工又要顧細路,花了很多心思經歷,每個小朋友都係父母心肝、可以不要自己性命去保護的寶貝。你左一句放棄有一句唔得,我覺得做媽媽gei好難受囉,你有否想過人感受?

講左咁耐,即係pg都會優先考慮?

Erin2015 發表於 17-3-22 22:16
讀佢PG並不代表唔適合、沒能力。反而係你有心想了解學校就可以透過讀佢PG了解多D學校理念。歲幾人仔有何能 ...

冇錯,根本冇人guarantee過讀pebbles就一定有2nd interview嘅機會,甚至係offer。作為家長,無非都係想同小朋友一齊感受下佢地嘅教學模式、課程,過程係享受同有得著嘅。另外,曾經試過有位小朋友每次上堂都坐唔定、分心四圍走,最後佢媽媽決定唔繼續讀落去,認為唔適合自己小朋友。家長其實都係幫緊小朋友揀合適嘅學校。

henry_tang 發表於 17-3-23 08:47

其實大家都知

同埋唔係呢單囉

Erin2015 發表於 17-3-23 09:43
同埋唔係呢單囉

Pebbles 易有 2nd in 是以知事實
有人直情話pebbles + 有2nd in = 直入

今年 2nd in 直情 label 色都有分別

SC 質素下降不遠了

henry_tang 發表於 17-3-23 09:54

「已知」、「有人話」,我會信數據多D

henry_tang 發表於 17-3-23 09:54

另外,何謂質素?作為父母,好的學校就係可以引導小朋友,無論小朋友係唔係你講gei star, nonstar。但你以學校是否收一批所謂高質素學生來決定呢間學校是否高質素。你講gei高質素,係「高質素面試加高質素預知小朋友可以入名小能力」,而非「高質素培養學生」。

Erin2015 發表於 17-3-23 10:03
「已知」、「有人話」,我會信數據多D

佢當然唔會比data你睇啦

Erin2015 發表於 17-3-23 10:11
另外,何謂質素?作為父母,好的學校就係可以引導小朋友,無論小朋友係唔係你講gei star, nonstar。但你以 ...

大家都知SC要好多外補
請不要太天真

回覆 henry_tang 的帖子

I disagree with you that kids only have SC offer are second tier, since interviewing kindergartens is a random game only, it doesn't really reflect a kid's "quality".  Also another point is that getting in SC is relatively easier than getting into other kindies anyway because it is a big school.  Even the time before they have pebbles playgroup, i know many kids only have SC offer but no other famous kindies offers.  

SarahGil 發表於 17-3-23 10:27
回覆 henry_tang 的帖子

I disagree with you that kids only have SC offer are second tier, since inte ...

Yes and those turned out to be 2nd tiers

henry_tang 發表於 17-3-23 10:14
大家都知SC要好多外補
請不要太天真

唔明你想講D乜。外補又如何,其他幼稚園學生不外補?

Erin2015 發表於 17-3-23 10:32

其實有邊間夠resources 唔洗外補? LH?

Erin2015 發表於 17-3-23 10:32

SC is a happy school, 很多都係靠外補

請不要扮天真, 不要同我說什麼"高質素培養學生"

henry_tang 發表於 17-3-23 10:50

SC is a happy school, 很多都係靠外補

咩扮天真,我真係唔明你講乜。有乜想講講清楚D。唔係全世界人唸嘢思路都同你一樣。同你唔一樣gei就係扮。

你不斷評激學校、評激小朋友同家長,最後人身攻擊話人扮天真,你從沒拿過數據出黎空口講白話。你咁講對人好唔公平。雖然這個係論壇有言論自由,但唔好人身攻擊。

‹ 上一主題|下一主題