用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 會睇chapter books但英文說不好
樓主: 蝦米豬
go

會睇chapter books但英文說不好   [複製鏈接]

siden 發表於 17-2-25 09:04
audio book 可在哪兒找到?

我自己是在淘寶找,平吖。$10成個series.質素沒問題。然後download 在百度云。隨時用iPad iPhone or Samsung 聽。我女是坐車(我架車)也聽。所以可以聽咁多小時。小孩小不用headphone.

我是買我有的chapters book 的audio book.

IloveJJ 發表於 17-2-25 09:36
咁我覺得除了是Audio book的原因外,讀了兩年International Nursery也是主因。我發現很多讀了國際K的小朋 ...

沒有抗拒中文,我們每晚也看中文書。她還隨時用上書內出現的成語,有時用錯了大家啼笑皆非

IloveJJ 發表於 17-2-25 09:36
咁我覺得除了是Audio book的原因外,讀了兩年International Nursery也是主因。我發現很多讀了國際K的小朋 ...

但當然,很難話中英一樣咁好。他兩者的程度距離應該有三年。中文好過正常幼稚園生(不外補的),英文就再advanced 。不過我不是因為advance 而開心,而是她在通過看書,自我學懂很多很多知識。個d有時小學也未必學,可能初中,如歷史、地理。
而我最初是給他audio book,聽了三次,我才給他那本書看。即audio book時乜都冇得睇,靠隻耳,想像力,還有一堆不懂的英文字。
這個模式,對佢好work.佢看書,自己可以讀出,因為聽左幾次,佢記得d字。所以,變成自學英語。

要英文好,尤其聽講,一定要有語境。如果唔係讀IS,屋企又連英文台就唔睇,好難期望小朋友自己自自然講得好,要想吓點幫佢。

lui 發表於 17-2-25 09:08

我自己是在淘寶找,平吖。$10成個series.質素沒問題。然後downl ...
請問有無淘寶Link可以分享,或pm我亦可。Tks.

hkgrape 發表於 17-2-25 10:10
請問有無淘寶Link可以分享,或pm我亦可。Tks.

复制这条信息,打开(emoji)手机淘宝(emoji)即可看到【A to Z Mysteries1- 26 epub/mobi/有声音频mp3/可打印PDF】¥EftHQzAzkY¥http://c.b5ww.com/h.dy32th?cv=EftHQzAzkY&sm=238346

回覆 MrBeast 的帖子

恭喜你,小朋友看電影有較深度思維,可喜可賀

回覆 蝦米豬 的帖子

看Youtube好呀,要不要字幕是可以選擇的,如遇到新的俚語、地方習語、專業用語、行業術語,可開字幕再看一遍,學習效率會高,中文小學生,中一二到英國看歌劇也能津津有味,聽看讀都有一定水平。不是說“靠”字幕是良方,但一種方便的學習工具,善用的話,在基礎學習上,吸收到營養,日後學習自然得心應手。

如小學生具備足夠信心,參與英文話劇興趣班,語言能力可以有不俗的提升。不過,任何事都是日子有功,鐵柱礳成針,唯有功夫深。

回覆 IloveJJ 的帖子

讀中文幼兒園、幼稚園同小學(幼兒/幼稚園完全冇外籍冇內地,清一色香港人),但係完全同中文零緣分
不過少少抗拒中文正常喜歡英文係正常,畢竟英文唔識讀/串有得拼音撞,英文默書都可以估估下。中文默書唔記得就係唔記得。

lui 發表於 17-2-25 09:00
她沒有,但佢聽和睇一星期around 28-30小時。佢pn 和k1是international kg.英文發音好和流利。但k2轉回loc ...

平均多於每日4小時, 多過全個幼稚園 school time. 幼兒來說會唔會多得濟?

以前阿女用免費的 podcast, story nory 之類, 常更新, 有趣又免费, 又唔會重覆故事書, 依家唔知有無。好處係純 audio 無畫面字幕, 發揮自己想像力, 又能學習聆聽。

ABC-DAD 發表於 17-2-25 10:31
回覆 MrBeast 的帖子

恭喜你,小朋友看電影有較深度思維,可喜可賀
thx for the kind words,其實聯想伸展思考我小朋友這方面頗弱,現今中文卷又有這類試題,實在是環境所迫,只能希望只要有恆心⋯⋯,不過無論點,有同理心將來做事都唔會餓死的

shadeslayer 發表於 17-2-25 11:02

平均多於每日4小時, 多過全個幼稚園 school time. 幼兒 ...

我女沒有上很多課外班,所以平日冇乜野做。佢鍾意有playmate.冇自己好少玩玩具。又不看電視手機,咁冇野做就看就聽。學校功課15分鐘完成,放學我又未返家,佢咪又聽又睇。星期六日去sports.其他時間冇野做咪又聴又睇。所以都冇話多唔多。用來解悶和自誤吧。好過睇電視。我盡量拖延不給you tube,因為難d返(emoji)採,不過我承認看you tube 可能會學快d.不過我唔趕時間,所以不用這方法。

IloveJJ 發表於 17-2-25 11:05
中英文都平衡就很好。見到好多時讀國際幼稚園的,英文真的好(我指不怕看不怕講),但中文就會無咁投入, ...

阿女不抗拒中文,還頗有興趣,不停問點解,有時我解不到唯有用英文。學中文真的好多笑話,因為口語和書面語是大不同。但咁樣佢好有心機。

介紹大家看台灣林良的作品。對初小學生好!題材貼近他們的生活,有共鳴。我女正在看(當然我陪讀,然後佢讀啦)

lui 發表於 17-2-25 12:26
我女沒有上很多課外班,所以平日冇乜野做。佢鍾意有playmate.冇自己好少玩玩具。又不看電視手機,咁冇野做 ...

每週28 至 30小時,就算不是職業運動員的運動量,也是近職業化。他們有一天休息。

孩子小時候,我曾說孩子大量閲讀,我只每日30分鐘伴讀,已比人話 crazy. 可能因為大量這詞。大少少佢自己睇都係半小時至一小時。

他/她看多少書?

每天 4小時,一星期七天聽 audio books, 不能夠說不多。因為聽的時候腦袋要留意故事,沒有與人 interaction,沒有發白日夢空間。

1 小時聽,半小時開口朗讀,效果可能差不多。

shadeslayer 發表於 17-2-25 13:23

每週28 至 30小時,就算不是職業運動員的運動量,也是 ...

佢系十分活躍,很多意見,想主動和大人談天說地。不看書時可以活躍得很緊要。是主動,outspoken type .我看暫時冇太大draw back.大d就不可以,因為功課其他活動佔多了時間。

shadeslayer 發表於 17-2-25 13:23

每週28 至 30小時,就算不是職業運動員的運動量,也是 ...

因為我不是要效果,純粹他自己如何花時間。我又不可能叫他只看一個半小時。你明白好難制止他們,除非他要做其他事情。
出亍吃反我不淮他聽和看,要大家傾計。

lui 發表於 17-2-25 13:31
因為我不是要效果,純粹他自己如何花時間。我又不可能叫他只看一個半小時。你明白好難制止他們,除非他要 ...

孩子有一樣重要的東西要學,就是如何打發時間。

家長不用為他們準備充足每天10小時活動。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-2-25 13:35
孩子有一樣重要的東西要學,就是如何打發時間。

家長不用為他們準備充足每天10小時活動。

我就不是虎媽,所以佢冇乜野學。我也不是ftm.佢返下午,上午冇人陪,下午返家家姐也不啋佢(of course 14歳了),佢唯有自誤。不過佢不是書覬子,所以我其實唔太worry.上了小學應該得番一半。

而我也只是分享什麼方法可以提高孩子英文聽講看的,不是説要這個時數才行。大家當我一個分享吧,亦多謝Shadelayer善意提醒。
‹ 上一主題|下一主題