用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Clare Kindergarten Bad Enough MUST READ (Updated)
樓主: SCParent
go

St Clare Kindergarten Bad Enough MUST READ (Updated)   [複製鏈接]

引用:Quote:lightingchung+發表於+16-9-24+20:50

原帖由 大埔之友 於 16-09-24 發表
我覺得學校同職工更慘, 家長可以反擊, 學校同職工最少唔可以開名反擊. 惟有硬食.

依到95%以上家長的小朋 ...
唱人有性病!笑死!

mykate 發表於 16-9-24 23:00

其實我唔明為咩 del 一個 post, 又唔 del 埋呢個。。。
可能係小學版唔應該講幼稚園野掛, 但咁樣抺黑都唔刪貼,我都識咁做(有十幾張電話卡).

Chocolatefree 發表於 16-9-24 23:18
唱人有性病!笑死!

講得戲劇性d :dadday:

大埔之友 發表於 16-9-25 00:15
講得戲劇性d

明天仲戲劇..我估可能會出現St Heart Kindergarten Bad Enough MUST READ (Updated)  或 Good Hope Kindergarten Bad Enough MUST READ (Updated)  

怀妈妈新手 發表於 16-9-23 23:36
我是SC K2家长,入K1时都知道学校不是100%保证上小一,现在已经没有一家幼稚园写包单一定能上小学,今天看 ...

請問st clare 英文有沒有教phonics

Chan343 發表於 16-10-3 10:49
請問st clare 英文有沒有教phonics

如果大家對 St Clare's 有興趣,想知多d... 但可唔可以唔推呢個 post....?

Thanks a lot.

mykate 發表於 16-10-3 13:06

用了search function 最多回應又最近期剛好是這個,有那一個介紹?

回覆 Chan343 的帖子

自己開一個新POST.

引用:Quote:mykate+發表於+16-10-3+13:06+本帖

Chocolatefree 發表於 16-9-23 10:01
St Clare 昨天公佈了上午班1/4 人不能直升小學,樓主女兒是其中一位( 見小學版 )……

...

乜而家唔係直升小學架? 我一直以為係添

回覆:St Clare Kindergarten Bad Enough MUST READ (Updated)

我囡係細b~今年6月再叩門call waiting 位~面試在一個冇玩具好肅靜嘅conference room進行~有個anutie級嘅老師帶左d玩具比阿囡~基本上囡囡都答哂所有問題~之後走左到有位主任接見~問家長嘅理念之類問題~确實,我只心儀傳統天主教女校,在我們談話當中,女兒沒事幹~在房內行嚟行去,後來自己取左條拉鍊連身裙,主任即刻黑面,我解釋是最近教女兒自己換衫,她剛學懂拉拉鍊~這次面試當然衰左,
但我沒有氣餒,我9月開學後再寫信給校長~我只求下午班就可以~應該是開學有人退學~學校通知又來面試,來到後~又要見那位老師和主任,但她們的面容比我看到的是...又係你..! 主任的答案是你等通知~沒通知不要再打電話問結果~我求請說是真心好想讓女兒入讀貴校~但她的答案在面上以告訴我學校不會取錄我囡兒,各位家長,其實我個人對這2位老師~真係覺得冇愛心,但心想學校應不只這2位老師,所以我沒有太介懷這2個老師的說話, 但有點可惜,其實在9月頭這星期~我分別叩了聖馬加利大和st. clares~但因為st. clares 要遲幾日面試,原本應為佢地call番應該好大機會~聖大老師interview我囡用左個幾鐘,好鐘意我囡,我囡吾肯走痴住老師~老師就倍佢玩左成個鐘...但因為st. clare應該有機會同佢係龍校,我放棄左聖大..但而家見嚟個post~我真的迷惘了

hppa  聖大  發表於 16-10-5 16:40
Jayann  真心講,聖大係一間非常好嘅學校。  發表於 16-10-4 21:07
vpo0615  所以經常有句說話, "沒有最好的學校, 只有最適合的學校".  發表於 16-10-4 15:59

引用:我囡係細b~今年6月再叩門call+waiting+位~

旺角卡門 發表於 16-10-4 12:50
我囡係細b~今年6月再叩門call waiting 位~面試在一個冇玩具好肅靜嘅conference room進行~有個anutie級嘅老 ...

最後讀那一間?

旺角卡門 發表於 16-10-4 12:50
我囡係細b~今年6月再叩門call waiting 位~面試在一個冇玩具好肅靜嘅conference room進行~有個anutie級嘅老 ...

利申不是該校幼稚園生
其實我囡之前inD名幼稚園都係在無玩具房間in,可能可避免小朋友分散注意力或周圍拿玩具,interview如果 除咗條裙,比我都會有心刻印象。给你一些見意,如果將來要考(傳統天主教女校)小學,通常它們喜歡收一些期斯文/文靜中帶有主動性的小朋友。

‹ 上一主題|下一主題