用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中西區小學邊間不太深又不太淺,課程適中? ...
樓主: sanwai1109
go

中西區小學邊間不太深又不太淺,課程適中? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+johnnywalker+於+15-5-27+00:1

原帖由 johnnywalker 於 15-05-27 發表
呢個percentage都係入面嘅職員話我聽,我都冇去深究。不過梁球琚嘅主任講,嚟緊呢年係佢哋搶學生嘅開始,因為今年開始升中人數多,唔怕收唔夠學生。

回覆:中西區小學邊間不太深又不太淺,課程適中

我相信呢度嘅家長唔會天真到以為小朋友成績唔得,都可以入到band 1學校掛???自己做好啲,做面嗰浸咪唔洗驚囉。小學名次永遠都係小數點後2個位嘅競爭,以st Peter嚟講,平均分99.xx都10幾個啦!

chingcging 發表於 15-5-26 18:59
好多b2生係去灣仔區的,如何東,鄧肇堅,金文泰等。B1位多唔代表一屈就收屬b2生嘅你。

...
其實你知唔知官津中學升中派位機制係點運作㗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:chingcging+發表於+15-5-26+18:59+好

原帖由 hkpapa852 於 15-05-27 發表
你知唔知乙部填邊啲區先??

引用:Quote:chingcging+發表於+15-5-26+18:59+好

原帖由 hkpapa852 於 15-05-27 發表
唯一係呂小,新會同聖心學生有機會去南區

引用:我相信呢度嘅家長唔會天真到以為小朋友成績

回覆:IloveJJ 的帖子

引用:不如簡單啲講,多b1位,唔代表b2中至b3嘅學

原帖由 chingcging 於 15-05-27 發表
我相信呢度嘅家長唔會天真到以為小朋友成績唔得,都可以入到band 1學校掛???自己做好啲,做面嗰浸咪唔洗 ...
識人讀緊p6,冇咁誇張喎。。。

原帖由 chingcging 於 15-05-27 發表
我相信呢度嘅家長唔會天真到以為小朋友成績唔得,都可以入到band 1學校掛???自己做好啲,做面嗰浸咪唔洗 ...
識人讀緊p6,冇咁誇張喎。。。

chingcging 發表於 15-5-26 18:59
好多b2生係去灣仔區的,如何東,鄧肇堅,金文泰等。B1位多唔代表一屈就收屬b2生嘅你。

...

如果你真係清楚派位機制, 就無可能講得出呢句: B1位多唔代表一屈就收屬b2生嘅你

官津中學除咗自行同叩門時, 係統一派位機制下, 邊有能力"拒收"學生? 你間學校位多到B1學生派晒都未收滿, 自然連B2學生都要收..... 如果到B2派完都未收滿, B3學生揀你學校都要照收. B1學校屈就收B2學生? Sorry, 係連屈就既資格都無, 係要硬食, 鬼叫你間學校D位又多, 但又唔夠受歡迎呀!

再者, 學校一向沒有Banding, 只有小六學生有Banding, 學校所謂既Banding, 只係坊間俾既, 沒有統一標準
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chingcging 發表於 15-5-27 08:24
多架!聖心都over10個。

其實大抽獎係要填灣仔區的

如果你係指何東....又指係乙部抽入....1X個 聖心女仔入何東係無乜可能
何東 得4個位俾中西區...計埋甲部6個位....俾晒聖心女仔100%抽中....都係得10個位
抽入係唔理B1...B2...B3....只有先後....就算B3到你揀果陣仲有位...就派俾你

多過10個女仔(甲+乙部 數字上10已係不可能出現)....除非....自行入 或 轉校網 ~~~

引用:Quote:chingcging+發表於+15-5-27+08:31+我

‹ 上一主題|下一主題