用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園? ...
樓主: 2014bumble
go

請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園? [複製鏈接]

我之前識兩位家長都因為唔肯定邊間適合而同時讀兩間約一個多月... 不過佢地都係新學年時返happy school,個多月後有較谷學校call waiting先兩間一齊讀,適應新校才放舊校。

是可以的。但,是乎是否有需要&小朋友是否適應到。

引用:回覆+Purplemango+的帖子 問得哩個問題已

回覆:請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園?

哥斯拉出沒注重

引用:聽说有一小女孩……讀3間…… 星期2,4+返

原帖由 picture 於 14-06-25 發表
聽说有一小女孩……讀3間……

星期2,4 返全龍幼稚園霸住個小一直升機會,
點解sc可以唔使返齊5日咁得意?

回返樓主,如果你係想二選一,個人經驗所得多數小朋友都會簡happy school,因為少功課又多嘢玩。就算俾你讀夠2間我估你小朋友可能最後都係簡kingston。另外我都唔係好明簡得kingston點解又會對kv有興趣?除咗想補底唔輸蝕之外我諗唔到其他原因。兩間教學方法理念完全唔同,俾你小朋友讀夠3年我只會覺得混淆同出到黎佢都唔知自己究竟應該點樣讀書先係啱!

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-06-25+發表聽

原帖由 Vickyblah 於 14-06-26 發表
點解sc可以唔使返齊5日咁得意?

回返樓主,如果你係想二選一,個人經驗所得多數小朋友都會簡happy school ...
冇錯!我都覺得離哂普,咁都冇被開除學位。

2014bumble 發表於 14-6-16 08:31
小女現正就讀kingston幼兒班,已快近一年,剛有幸收到kentville嘅K1學位通知,所以都想俾佢同時嘗試。請問有 ...
oh, pls!

要小朋友同時返兩間學校,小朋友好慘好辛苦!就算一個月都唔好!到時佢抗拒返學、又累、又學唔到野、又唔開心!你會點?

岩岩先有單新聞講小朋友係咁扯頭髮,原來父母要佢讀2間幼稚園,小朋友適應唔到。樓主,你原來想自己小朋友變成咁?咁不如你幫小朋友報埋夜校,每日唔好訓咁多,全部時間都是讀書返學,你要贏人就唔會贏在起跑線咁少,要贏人十條街。

將心比己, 我真的另願自己是出生於無咁富足的家庭, 起碼多點自由, 不用走兩場,兩個字, 辛苦。
‹ 上一主題|下一主題