用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請推介中文圖書
樓主: cherrieshum
go

請推介中文圖書 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 14-6-5 08:25
我覺得神奇樹屋中英文版,好睇易明過老鼠記者

我都曾經同阿囡行商務時話買中文版老鼠記者書俾佢睇, 反而佢要大偵探福摩斯, 唔要老鼠記者. 依家全套幾十本買齊, 而每期新出又會成日催我買呢

Apple_Orange_T 發表於 14-2-22 05:57
和k1伴讀時,細b會搗蛋嗎?還是兩個一齊聽?
兩個一齊聽!你好快有意外的收獲, 阿細會有超班水平。

我既例子比較失敗。我有兩個, 都係雙職父母。小寶寶們由幾個月大開始講故仔伴讀, 晚晚都讀, 但無乜系統, 乜書都講, 連馬丁路德金的 I have a dream都講, 仲要集中九成九時間講中文書。如是者一直到大寶K2(大細寶相差一歲多D), 發覺佢點解中文讀到口水乾, 佢都盲字唔識多個, 係就係好鐘意睇書, 但都係睇公仔多。然後, 問過有大孩子的朋友, 話小孩子大了, 就要「讀」書, 咁大寶K2開始我就讀書俾佢聽, 加埋幼稚園課程既配合, K3時如有神助, 小一已經可以自己睇好多字既書了(例如西遊記、紅樓夢)。

我所有伴讀, 細寶都係一齊聽, 開始「讀」書時, 佢好唔開心, 要求講故仔, 我就話:唔鐘意你咪唔好聽, 最後都係死死地氣一齊聽。細寶真係聰明過大寶好多。我仲會發現當我教大寶功課時, 細寶係專心聽我哋講乜的。真係上天保佑我有兩個聽話乖囡囡。

問題又嚟0剌, 大寶已經小一, 點解英文咁差既? OMG, 唔記得執英文添。經過我刨熟 Eviepa 的文, 發覺佢都係小二先陪養女女讀英文, 我女女都係小一啫, 趕得切, 所以, 已製定好兩個月暑假英文閱讀雞精時間表, 仲儲定彈藥計劃書展狂掃audio book, 希望為時未晚。

little_yolky 發表於 14-6-5 13:35
兩個一齊聽!你好快有意外的收獲, 阿細會有超班水平。

我既例子比較失敗。我有兩個, 都係雙職父母。小寶寶 ...

Good! 努力勤奮媽咪, 升小二唔算遲, 我囡當時係小二升小三!

我都係舊年書展才買第一本 英文 Audio 書 - 就係 Storybox 過期雜誌, 阿囡英文閱讀由此而起. 舊年書展行好耐都唔識點樣去找尋英文Audio 書, 俾成班 Sales 圍住買英文點讀筆同埋 video CD, 好彩企硬無買.

呢一年我不斷係書局搜尋英文 Audio 書, 我希望書展商務做特價, 咁我就可以買大量 Black Cat XXX 系列的英文 Audio 書俾阿囡聽, 讀, 睇了.

小時了了 發表於 14-6-5 13:51
Good! 努力勤奮媽咪, 升小二唔算遲, 我囡當時係小二升小三!
商務去咗了, 死心吧, 無大減價, 我都係等書展買black cat系列。

大寶小一時, 已同學校訂了story box, 我無注意係audio book, 如是者自己講佢哋聽。點知有一排比較忙, 無讀一期, 之後話想講番佢哋聽, 點知細寶話:媽咪, 聽咗了, 我問邊個讀俾你聽, 佢話有CD, 我自己開嚟聽, 大寶仲成舊飯咁。

所以話, 伴讀真係要大細一齊嚟, 細寶會有意外收獲。

引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-6-5+07:24+台

原帖由 小時了了 於 14-06-05 發表
台灣我鍾意 "小天下" 及"三采" 呢 2 個出版社的書. 而 "小天下" 好多童書及青少年書係台灣攞好多獎, 我有 ...
我也到圖書館借來看看

little_yolky 發表於 14-6-5 13:57
商務去咗了, 死心吧, 無大減價, 我都係等書展買black cat系列。

大寶小一時, 已同學校訂了story box, 我無 ...
請問你所指的STORY BOX, 係邊一SET ?
謝謝~

回覆 小時了了 的帖子

Black Cat XXX 系列的英文 Audio 書, 可晤可以影本書睇下呢 ?

引用:Quote:小時了了+發表於+14-6-5+13:51+Good!

IloveJJ 發表於 14-6-5 16:51
我都想知係咩black cat story,响邊買?

Black Cat 優質英語階梯閱讀系列
http://www.blackcat.com.hk/bc_collection.php
出版社: 商務印書館

所以商務最多這系列的書. 我都係今年年初春季大減價最後一日時 $100元有3本第一次買的, 平時要 $50-$60 一本. 並唔係次次大減價都有這系列的書減價, 我都好後悔當日無大量採購, 所以等緊 7月書展

回覆 cheuklokmom 的帖子

俾咗 web link 您

小時了了 發表於 14-6-5 17:14
http://www.blackcat.com.hk/bc_collection.php

其實之前响圖書館見過好多次, 但總覺得故事好似好沉悶, 所以都冇諗過叫我女借黎睇.
睇左你的介紹, 今次商務有折, 我都買左一本比我女, 估唔到佢又鍾意睇喎, 適逄學校考試, 佢做埋入面D 練習, 當溫閱讀理解, 真係唔錯. 打算書展時都會入多幾本比佢.

多謝分享!  (應該响另一個POST 多謝先啱...)

mimi1102 發表於 14-6-5 17:29
其實之前响圖書館見過好多次, 但總覺得故事好似好沉悶, 所以都冇諗過叫我女借黎睇.
睇左你的介紹, 今次商 ...

唔洗客氣. 我都買過不同出版社的 Audio 英文書, 我個人最鍾意 Black Cat 同埋 Story Box 呢 2 個出版社的 Audio 英文書, 因為配音員口音真係外國人, 同埋速度唔係好快又或者好慢, 剛剛好, 好野來的

因為之前我買咗一批台灣出版社的  Audio 英文書, 賣點都係話專業配音員, 但一聽就知係中國人的口音, 並且語氣係平的, 我聽都好悶, 都唔知俾唔俾阿囡聽好? 若果唔聽又好浪費, 買咗差唔多六百元.

回覆:請推介中文圖書

Why not去圖書館等佢自己揀?

回覆 小時了了 的帖子

thank you so much !

小時了了 發表於 14-6-5 17:14
圖書館有得借嗎?

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-5+16:51+我都想

cherrieshum 發表於 14-6-5 22:23
圖書館有得借嗎?
我都唔知圖書館有無得借?

我都係剛剛先知係網上有得試聽,您揀吓邊本有興趣,Click 入去試聽吓,睇吓您鍾唔鐘意先啦!

e.g. The Happy Prince and The Selfish Giant 快樂王子與自私的巨人, Click
http://www.blackcat.com.hk/bc_collection_detail.php?id=120

俾多個英文Audio 書試閱及試聽, 我係商務買了老人與海, 您聽完後就知我點解鍾意Black Cat

e.g. Let's Enjoy Masterpieces - 老人與海  出版社: 寂天文化 (台灣出版社)
https://www.icosmos.com.tw/product_info.php?cPath=21_40_79&products_id=840 Click "試聽"

回覆 小時了了 的帖子

請問你所指的STORY BOX, 係邊一SET ? 謝謝

c1234 發表於 14-6-5 23:58
回覆 小時了了 的帖子

請問你所指的STORY BOX, 係邊一SET ? 謝謝

Story Box, 無話邊一 set, 我去年係書展隨意買了4本過期返家聽, 可以參考這網站 http://www.bayard.com.hk/en/node/66

cherrieshum 發表於 14-2-10 10:20
我覺得英文圖書容易明白, 更能令小孩自讀, 不過中文書籍太難, 多生字, 頁數又多, 篇數又多, 大多要大人伴讀 ...

請問你係照字讀, 還是用廣東話口語化咁講故事??我成日唔知照字讀好, 還是以口語化咁用廣東話講出來好。
‹ 上一主題|下一主題