用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生真辛苦
樓主: sumyau1012
go

小學生真辛苦   [複製鏈接]

引用:Quote:joanthony+發表於+13-10-9+22:54+I+h

joanthony 發表於 13-10-10 11:47
既然未識睇文章, 如你堅持要星加玻出版社的, 建議你先睇下一年級果D岩唔岩先, 因為都等於本地小學3年班了.. ...

oh...咁我都係選本地簡單的算了, 謝謝你.
希望每天開心渡過 ;-)

回覆:20062001 的帖子

我女係津小,我唔明點解要咁多功課。唔知可唔可以反映下

引用:回復+20062001+的帖子 +日日+都+多+個10+

原帖由 marble2004 於 13-10-09 發表
回復 20062001 的帖子

日日 都 多 個10 樣 功 課,  再 加課 外 活動,  辛苦 過 返 工10 倍... ...
未計上堂做的exercise, 平時測驗評估考試。係吾係發神經

引用:+本帖最後由+joanthony+於+13-10-9+22:41+

原帖由 joanthony 於 13-10-09 發表
睇下邊間啦!一條龍好多都好谷、同埋要你參加課外活動、比賽架。

我都覺得世界變了小一好似考大學甘, 都想轉全職來教個囝, 想不通點樣安排..

回覆:Andes媽媽 的帖子

我都有諗過自己放棄工揍女,但係佢每日4:10先返到屋企,離我放返到屋企,只差2小時。唔返工又好浪費。

sumyau1012 發表於 13-10-10 13:52
我女係津小,我唔明點解要咁多功課。唔知可唔可以反映下
曾試過,不過無用

向學校反映冇用既! 學校話間間都係咁, 其他學生都係咁! 点解你果个唔得, 係咪你個小朋友有問題!

回復 ic07 的帖子

真是 人 都 顛...

回復 ic07 的帖子

Nowadays, even the same for international schools.  I talked to my kwei lo colleauges today.  They said their kids are also very busy at doing homework and parents also have to assist...

回覆:Truemum 的帖子

我女尋日做功課做到喊。好多做唔完,數學老師一次過要佢重改之前錯格式既功課,數學老師話佢改完又錯格式,錯一格都要改成題,我見到都想喊。真係心痛死。點解格式要咁嚴,本身已經多功課,老師話今日如果改唔晒全部,就要罰。尋晚做唔晒,今早再做,但還是欠一樣。我今日會打俾老師,因為我女已經盡晒力。

格式在初小好重要的一環,長遠來説目的是為了教懂学生守規矩,再説為何一錯再錯?為何不一開始就做回正常格式?理論亦是一樣,老師給了你机會,錯了就改,改了後再錯,老師亦會對你失望。要罰的亦理所當然。
媽媽,把責任交回女兒吧!帮她致電回校解釋未能改全部的原因,即你也認同她做事錯了可不用馬上改正過來,長遠對女兒白

百害而無一利。初小嚴格一點,遲點你會看到成效有多大了。加油!註:我女兒是小二生。

回覆:小學生真辛苦

要了解其他同學是否可以依老師要求完成所有功課,如果是,便要反省為何自己孩子不能~

若果是孩子能力或其他因素無法配合学校,便应考慮轉讀合適学校,而不是怪责老師嚴厲及要求苛刻

回復 sumyau1012 的帖子

我個女間學校都捉得好嚴, 但係真係會對小朋友有好處ga, 因為其實越高年級, 如果d格式錯, 如直式, 就好容易加錯數, 錯一個位, 就全條數錯, 你應該要佢注意d, (要鬧, 就係心裡面,我都係咁)

回覆:小學生真辛苦

回復 longlokma 的帖子

我打俾老師唔係話唔改,只係同老師講阿女已經盡晒力,尋晚已經有十樣功課,包括常識及中文詞語,樣樣都好花時間做。,老師又一次過要佢一晚改晒5份以前的功課(一次過派返黎改).我係支持嚴格,但嚴時,老師也要睇下小朋友有無咁多時間一晚改晒咁多野.
我今日同老師講時,認唔住喊,尋晚真係好辛苦,我女真係好盡力.

好同意 "嚴師出高徒" 呢句說話... 其實你有無了解下個女係咪唔明個做數格式呢? 有無格式樣本可以參考? 一定要搵出成日重改既原因, 如果唔係繼續咁改, 真係沒完沒了...

另外, 係咪淨係你個女係咁? 還是好多同學都係咁? 如果全班同學都做到老師既要求, 而只有你個女做唔到, 咁好大程度上, 自己都要反醒一下... 老師仲肯叫你個女重改, 即係仲肯比機會你個女, 點都好過唔理佢...

有問題係要諗辦法去解決, 而唔係搵藉口去逃避, 呢點係做人處事既正確態度...

引用:回復+longlokma+的帖子 我打俾老師唔係話

‹ 上一主題|下一主題