用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 排隊報名有感
樓主: NICOLE123
go

排隊報名有感   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+CBabeY+於+13-09-08+發表你言

原帖由 angie0828 於 13-09-08 發表
我都係sn用家!想當年係miss咗報名日子之後交form,好彩學校比我機會interview, 亦相信係儲埋細仔果批!int ...

回覆:macmate 的帖子

St Paul 係完全唔駛排嘅!我舊年交表時,諗住呢間咁多人爭,有排等,所以帶定水,傘,雜誌。點知去到完全無人龍,暢順得嚟指引有好。可能呢間名氣咁響,根本唔需要搞呢啲嘢“托市”。係啲積極上位,但又不至於係第一線果啲咪就諗呢啲屎橋囉!

女女曾以細b身份讀過sn, 基於小一既考慮我地最尾選擇比佢做大b, 所以就冇再係sn讀了.
講真的, sn係我眼見現今kindi入面真係少數有良心既kindi, 學術好, 老師校長至嬸嬸都好有愛心好錫小朋友, 所以如果因為form submittion既問題而比sn有咁既評價我覺得唔fair.
我都有complain過點解依家d kindi唔多考慮下父母既感受, 下下都要我地親身交form. 我c6同我講, in person交form某程度上確可西走一d今本冇心報既人, by mail既話, 學校收到既application一定比in person多, 到時要投入interview既人力物力肯定更大.
講返星期六form submittion, sn set左0930-1230交form. 我係8點半左右到學校的, 當時前面已有人龍, 大概100左右吧. 0930前sn已安排左老師出黎check各位家長有冇拎齊文件, 到入去交form時各位老師都快手幫我地處理,
我8點半去到10點已走到. 對於我個人黎講我覺得絕對可接受.

回復 klm402 的帖子

我三年前幫大女報K1 大大話話都排過好多間, 最耐都係排兩個鐘咋, 我覺得可以接受. 三年前SN 係有幾日俾人交表, 我當年係星期六交表, 唔洗排隊添!

我只係最憎有d 學校要派籌限幾百條籌o個d , 攪到d 家長要通頂排隊, 仲要驚排咁耐都拎唔到條籌!

對於要排晒隊拎表既學校, 我都唔會去報, 實無咩緣份。
我屋企附近就係有一間呢類學校, D FORM派完就無,
學校唔差有學券券, 所以係好多家長既心儀學校,
就因為咁所以搞到D人係前1,2晚已經排晒隊,或請人去排,
其實撞岩D返學時間, 真係好影響人...何必?!

BravenBright 發表於 13-9-8 23:47
St Paul 係完全唔駛排嘅!我舊年交表時,諗住呢間咁多人爭,有排等,所以帶定水,傘,雜誌。點知去到完全無 ...

St Paul 好睇咩時間交表, 早上比較多人, 但下午時間通常唔駛等就可以交表.
我試過一早6點去St Paul 排隊, 學校見多人就比家長進校內操場等, 又比原定時間早左開始收表. 我覺得呢d都反映到學校行政有彈性, 同埋校長/主任有關愛之心. 雖然我女最後都考唔到, 但我對此校印象極好.

培正係要排, 但始終佢一早把家長分左時段交表, 而且佢搵左好多老師幫手收表, 所以等既時間算可以接受.
我算係"順民", 我唔介意為心儀學校排隊, 如果我覺得唔值得排隊報, 咪唔報囉.我無咩怨言的.
不過從中確實可以睇到學校行政同校長/主任有無關愛之心, 都是對學校的一種印象和了解.

so chit every year a long qeue !

其實排隊唔係problem.  好似SPK, 只要within某時段出現就ok, 你遲D去未唔駛排lor, 早去排隊係家長嘅 choice. 就算要排都唔駛排通頂.
但如果間學校有限quota, 家長就局住要早到排隊, ... this is the real problem.

davywm  完全認同  發表於 13-9-13 17:13
方二筒  agree, 係合理的排隊時間  發表於 13-9-10 15:37
四隻貓  agree.   發表於 13-9-9 13:24

回復 lamlam24 的帖子

你咁講, 以前石器時代唔使讀書添...

時代唔應該要與時並進架咩? 特別係教育機構...

引用:Quote:BravenBright+發表於+13-9-8+23:47+S

原帖由 四隻貓 於 13-09-09 發表
St Paul 好睇咩時間交表, 早上比較多人, 但下午時間通常唔駛等就可以交表.
我試過一早6點去St Paul 排隊,  ...
St Paul 與培正是好好的學校,是一致公認的意見,我亦無意去批評他們的行政手法。不過,既然大家都已經知道這些是好好的學校,我想如果可以不用排隊親自交表,亦可以申請,做家長的,一定歡迎!

路過搭句訕,呢個世界確實有好多非常自我中心的人,尤其果 d 以為自己好叻好成功的人。仲有一點,網上發言,在很多情況下,其實係唔太需要負責的,所以其實會有唔少人濫用。

回覆:排隊報名有感

雖然我不太滿意個安排,但我覺得為我囡囡辛苦一陣,而我體能上支撐到,我認為值得。參加得呢個game 就會遵守規則。如果因為幼稚園安排不妥善就抹煞staff 當日嘅辛勞,我認為有欠公平。點都好,表格已交,唔想再回想,替interview當日準備吓仲實際啦。

我只是路人甲, 上年亦都為左阿女排隊, 拎表/交表, 面試等等攪到暈左. 最深刻印象就是排民生, 烈日當空爆曬, 排隊排到出個廟, 我後面的是一個大肚媽媽, 幸好我在車上拎左把大大把太陽傘, 順手為大肚媽媽擋一擋猛烈的太陽. 其實, 真的很無謂呢, 要排隊排到咁, 但係, 另一角度上, 見到老師都好辛苦! 又收表又收錢又要INTERVIEW.
個遊戲要咁玩, 無法子!
....
結果, 好開心入到St Nicholas, 覺得小班教學很適合我們的小朋友, 依家返左一個月, 由開頭的喊包, 去到依家好開心返學,
講起班主任又笑笑口, 見到佢適應得好開心.
仲有就係返學門口的主任老師副校長, 返學幾日就記得小女個名,
實在令我覺得好IMPRESSIVE!!

另外, 在不知那一個POST 見到話SN 有PLAYGROUP, 會收返PG 既學生, 想講既係, 的確係有PG, 但係佢地既PG, 係俾已收錄既學生報!!

其實SN 都很不錯, 唯獨是校車安排及茶點好像有較大的爭議!!

最後, 很開心阿女可以讀到SN. 希望下年K1(N1) 的爸爸媽媽加油, 我亦都有2個朋友星期六去報左名, 聽到都辛苦!!

根據呢間要人排隊的學校發言人話,係因為之前網上或郵寄可能寄失而作出呢個佢地認為最理想、最公平的決定。

因為一少部分人的問題唔去處理,要多幾十倍的家長及小朋友排隊受苦,呢間學校的decision making有冇問題,絕對值得各位家長三思。

For me I won't try to apply those asking for line up School and this is not what I wish my BB becomes. Anyway each parent got their goal to achieve pass on their child but not me...

Hope this is can answering the forum.

回復 yokeeland 的帖子

寄掛號咪唔怕寄失囉,我諗家長都情願比十幾蚊都唔想嘥時間排隊。

引用:其實不滿學校安排出post發表下都無嘜唔妥,

原帖由 kimWan 於 13-09-08 發表
其實不滿學校安排出post發表下都無嘜唔妥,各有各想法及感受!但最奇怪係有人話龍校就排通宵都無所謂但又不 ...
好簡單,只係個人衡量值唔值

引用:回復+yokeeland+的帖子 寄掛號咪唔怕寄失

原帖由 abby0624 於 13-09-09 發表
回復 yokeeland 的帖子

寄掛號咪唔怕寄失囉,我諗家長都情願比十幾蚊都唔想嘥時間排隊。 ...
非常同意

其實點做都有人會投訴, 我反而接受排隊交表呢套, 就當奉上自己既時間去環保一下個地球同學校不必要既行政人力物力投入.
排隊交表確可令一心只想用SN做後備既家長卻步, 某程度上係幫助到真心想讀SN既人.
再講, 如果真係認為SN唔值得你花心思既話, 其實真係唔好去排係最直接既解決辦法.
SN確係間好既學校呢個係千真萬確既事實.

‹ 上一主題|下一主題