用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無家長倍仔女9月去UK開學呀?
樓主: Taimum
go

有無家長倍仔女9月去UK開學呀? [複製鏈接]

剛入Emirates 嘅skywards做member,再check机票,價錢再平小小,仲可儲飛行里數.

前兩日阿仔跟經agent識的同级女同學傾計,佢話有Chinese經常被本地學生作弄,我有擔心,但又要唔比阿仔知我擔心,因我對佢有信心!

回復 Taimum 的帖子

最有效唔被欺凌,就係主動同對方做friend,您愈係避,對方就愈係要搞您。
做friend唔一定要同流合污或被影響,可以只係一齊打波一齊吹水而已。

回復 Tommy 的帖子

同意呀!阿仔在校很活躍,籃球隊,prefect,學生會,只要跟現在和同學相處方法一定無問題.阿仔英文是否進步了很多?他最初有沒有困難?

佢係香港就讀的中學,除了中文科,其他所有科目的老師都是外籍,所以他早已習慣用英文學習,「聽」、「講」完全無問題,「寫」就比較弱,外國的考試比較多文字論述,就算讀理科都要有能力用文字論述。佢話老師比香港的教得好,課堂學習比香港的有趣。

回覆:Tommy 的帖子

Tommy 英國考試情況如何,一年考幾多次試,會唔會好似香港咁考成個月

Ding

阿仔係讀所謂band1英中,他現在經常聽BBC电台和看英文節目,他說希望自己多些接觸.

只是分享

今晚送呀仔去機場,停車場已打蛇餅入閘,機場大部份是學生,家長送機情景。可能大部份是星期一開學吧。九月份是分散唒人流。Emirates當然大排長龍check in, 可是今次由Dubia to London, 因航班太full, 出不到boarding pass, 要在杜拜transfer deck 再辦手續。由於9月有陪他去過轉機經驗,所以仲識提佢在那裏辦。還有今晩他有手提行李跟上機,萬一delay,身上都有D東西用。上次只帶証件上機,住咗一晚酒店,衫都冇得換。下次的經驗,手提行李帶定一些備用東西,好彩Dubia 是夏天,唔怕凍親。
今次帶咗好多罐頭,梘液,都只是23kg, 相信30kg 一定夠用。

shmilu_kio  梘液都要帶   發表於 13-4-15 04:31

回復 noel2010 的帖子

多謝分享!好多突發事件,真係見步行步!

我記得你都是用Emriates。琴晩同時間有CX去London, 差不多閘口處全部是父母,入閘個個十多歲去開學,遲些你就身在其中了。好彩呀仔一攞到boarding pass 就whatsapp 我。上網Check 咗杜拜又要Delay 40 分鐘才起飛。即到UK 又會Delay. 杜拜機場並非個個位有wifi, 上次我同老公就圍試。
去年9月開學,我叫呀仔攞行李自已一個由屋企去香港機場,之後一斉check in 後,給回他boarding pass, 就在飛機上等他。要試他一個由搬行李,離境及搵閘口。你不妨一試,反正在香港機場安全。

係呀我用Emirates,我唸暑假後机塲仲熱鬧,有新有舊學生開學!我都會試試您提議!

Ding 發表於 13-4-13 19:11
Tommy 英國考試情況如何,一年考幾多次試,會唔會好似香港咁考成個月
平日好忙好攰,我多數係Weekend先寫下野,但唔會走數。
我仔間學校好似無特定的考試時段,但每一科係每一個學期都有評估,而且會派發評估報告。如果讀GCSE Triple Science,Year 10六月就要考第一次,我仔讀 Double Science Year 10 要考兩次然後Year 11再考兩次,我仔已經係今年一月考了第一次,並已經出埋該部份的成績添。

Double science 是否phy, chem, bio 任何兩科?

Double Science課程包括Physics, Chemistry & Biology,最後成績會作兩個科目計算,Triple Science就Phy, Chem, Bio獨立成科,三科分別有三個評級。Double Science的課程份量當然比三個獨立科目少,但程度我就唔肯定,有家長話較淺,我仔就話差唔多。

Tommy 發表於 13-4-21 09:27

Double Science課程包括Physics, Chemistry & Biology,最後成績會作兩個科目計算, ...
明白了。Thanks.

回覆:noel2010 的帖子

不過你最好睇下將來大學讀咩科,有D科目唔接受 Double Science or combined science

Ding

回覆:Tommy 的帖子

Thanks Tommy

出面有家長討論12年後俾小朋友去英國,以每年10%通漲,而家每月要儲9萬,好驚

Ding

我大仔打算上大學時選讀非理科學科,因此佢以為選修Double Science可以讀少一科有「著數」,但而加先發覺要係Double Science攞最佳成績一D都唔容易。

其實,只有3.7%考生能在Double Science拿到A* ,係一個好低的百份比,相反,在 Phy, Chem, Bio 拿A* 的百份比平均達到19%。雖則選修Double Science的學生程度可能較參差,但要係四次考試加兩年Coursework都保持全國Top 3%,真係一d都唔容易。所以,我建議細仔都係正正經經讀Phy, Chem, Bio算數。
‹ 上一主題|下一主題