用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會2nd interview, 好緊張呀!
樓主: virginia_328
go

港大同學會2nd interview, 好緊張呀! [複製鏈接]

唉,waitlist,其實我相信這次是無reject的............

ziyi:
我女暫時是播道及港同收著,還有d未知結果,呢個星期會有結果.我最遲會星期六決定去唔去港同註冊.播道及港同都是難以決定,我暫時同我老公商量緊,未有最後決定.(你留意下版面幾多人問緊呢個問題)
港同WAITING LIST的人唔使擔心,我相信你地最終都可以入到,對自己有D信心.
原帖由 ziyi 於 10-11-22 18:03 發表
所以咪即時更正,但唔夠你快
還有邊間啊

HKUGA 都收咗囡囡...好開心呀 ! 而家等老公決定GT or HKUGA !
原帖由 ziyi 於 10-11-22 17:16 發表
放下心頭大石了
收了
我會放棄自行的跟音小
多謝一直以來的鼓勵

ziyi daddy
恭喜你 ! 開心返啦 !
我個囡都收了 , 有排煩 "港大"  or "播道 ", 如果"港大"係"英小"就好了 !!!

原帖由 ziyi 於 10-11-22 17:16 發表
放下心頭大石了
收了
我會放棄自行的跟音小
多謝一直以來的鼓勵

醒目開學勳章 王國長老

俾心機啦
以歷年經驗睇, 真係好少REJECT的, 除非根本無去, OR面試時做左D好不得了既事
我當年都係一個普通WAITLIST, 唔識人, 無後台, 寫下信寫下信, 咁咪得左!
學阿媽話齋"地下有錢都要MOU低執架", 有時適當付出(叩門), 要做下架喇, 俾心機, 好多家長都心大心細中, 機會一定有既!
原帖由 yuengooluk 於 10-11-23 01:49 AM 發表
唉,waitlist,其實我相信這次是無reject的............

virginia_328:
我都覺得如果港同是英小就好,唔使諗即揀.
唔知你住邊區呢?我住將軍澳,所以更難抉擇.
waiting list既我都讚成寫下叩門信,機會大d.

原帖由 virginia_328 於 10-11-23 10:25 發表
ziyi daddy
恭喜你 ! 開心返啦 !
我個囡都收了 , 有排煩 "港大"  or "播道 ", 如果"港大"係"英小"就好了 !!!

我住藍田 !
我由去"港同"聽講座開始,  到幫個女報名, 跟住再去面試, 家人都"反對", 駛唔駛去到咁遠讀書呀? 又唔係什麼 "band 1" 學校 ? 唯獨我一直堅持 , 考到先算啦!  點知又俾阿女考到, 今次真係自己o羅嚟煩 !!!

原帖由 ggoo 於 10-11-23 10:50 發表

HKUGA亳無疑問係一間好學校,亦收咗我個囡囡,不過我同太太最後决定放棄註冊了!Waiting list 又想入讀的家長,唔好放棄呀!

醒目開學勳章

我沒有你們這麼煩惱
但係上到高小到會轉英文教數,教常識(如果我沒有記錯)
其實,如果唔係係學校整個時間規定只可說英語(即小休等時間),單是課堂上用英語,其實只差習慣而已
當然早些習慣有好處
不過,盡快決定,但waiting或俾人reject了的可去叩門啦

原帖由 ggoo 於 10-11-23 10:50 發表
waiting list既我都讚成寫下叩門信,機會大d.

...

其實我好鍾意港同, 以佢做首選的DSS,而家waiting 都唔知點好.  

真係有d意志消沉, 係唔係我選校策略有問題?  阿女係11月出世, 唔通真係爭d? 我唔想佢太辛苦, 無叫佢上面試班, 係唔係太老定呢 ?

醒目開學勳章

放心啦,已經有人說會放棄了,不過唔晒打我個囡個位,我唔會放棄的
但你的策略是沒有錯的,我家那個都沒有take 面試班
我申請那些(8間).除了一兩間,我想要參加面試班會有幫助外,其他都沒有用的
希望在明天

原帖由 meia 於 10-11-23 12:14 發表
其實我好鍾意港同, 以佢做首選的DSS,而家waiting 都唔知點好.  

真係有d意志消沉, 係唔係我選校策略有問題?  阿女係11月出世, 唔通真係爭d? 我唔想佢太辛苦, 無叫佢上面試班, 係唔係太老定呢 ? ...

我完全感受到你相當興奮嘅心情!!!
根據在15.07.2010 "親子王"描述, 在小六第三學期先用英教常識 , 以便日後升中應付以英語授課的通識科 !
原帖由 ziyi 於 10-11-23 12:01 發表
我沒有你們這麼煩惱
但係上到高小到會轉英文教數,教常識(如果我沒有記錯)
其實,如果唔係係學校整個時間規定只可說英語(即小休等時間),單是課堂上用英語,其實只差習慣而已
當然早些習慣有好處
不過, ...

雖然係中文小學,不過一手由港同揍大的學生,上到港同書院(英中)完全應付到,書院老師有1/3係Net,佢地都很習慣面對任何國籍的老師。

My son is in P1.  From what I see, most, if not all of his classmates are very good in English and the PHW standard in HKUGA is tough.  I would imagine, these kids should be very adaptive and should be able to do well in english secondary school with ease.

To me, HKUGA itself is good.  What's also important is the location of the campus - being able to grow up in a relatively modest and nice/old district.  I even enjoy go picking the kid up and go for a walk at the wet market or grab an egg tart on the street.

My girl also got an offer this year.  She is very happy to be able to follow her brother to the same school.

No regret so far and heck, HKUGA way exceeds my expectation.  It may not be the best school for everyone but it works great for me.

醒目開學勳章 王國長老

我女小5, 開始有d英數 (唔多, 不過有)
原帖由 virginia_328 於 10-11-23 12:50 PM 發表
我完全感受到你相當興奮嘅心情!!!
根據在15.07.2010 "親子王"描述, 在小六第三學期先用英教常識 , 以便日後升中應付以英語授課的通識科 !

thank you your information!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-23 14:56 發表
我女小5, 開始有d英數 (唔多, 不過有)
‹ 上一主題|下一主題