用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 浸會大學附屬幼稚園
樓主: miffy
go

浸會大學附屬幼稚園 [複製鏈接]

Re: 浸會大學附屬幼稚園

請問家長會網址係mud?

浸幼家長會綱址係.....
www.hkbukpa.org.hk/2003-2004/index.php

Yaumama, Zimba,

Tks for your info.

zimba 寫道:
[quote]
yaumama 寫道:
kae & paklamma,

九龍塘火車站(的士站對面)有小巴直到, 但唔好意思, 不大清楚no. 小巴是往九龍城的, 在大學宿舍落車便可。

Minibus No. 25M
Or you may walk from the bus stops in Junction Road.[/quote]

浸小及浸中地址估計應是: 沙田石門安睦街, 果度周圍的圍板都貼滿"香港浸會大學", 雖然校址地盤暫時好不起眼, 仍在雜草叢中被包圍, 地盤出入口在安睦街, 但果然係石門火車站出口過一條斑馬線即到, 以後返學會好方便, 而且我見地盤人來人往, 有大型工程車出入及有人做o野, 希望可如望完工啦!

各位
唔好意思,重想問下如我坐的士去學校,應該點同個司機講呢?因我驚到時個到憧憧樓都差唔多樣,好難搵,唔知幼稚園會唔會有招牌之類的提示呢?

kae

你可以同taxi司機講浸大新校果邊學生宿舍, 果座大廈係學生宿舍對面, 如可以係九龍塘KRC對面撘一架去九龍城的綠VAN (應該係25M) 然後同司機講"浸大宿舍" (約5分鐘車程,好方便), 因為係九龍塘上的士通常司機會用"黑面神功" 黎對付你, 我響果樹返左幾年學, 就算遲到都唔敢撘

billyyanst
Thank you for your reply.

KAE

星期六(11月20)個講座我去唔到, 請各位好心聽完後上綱轉述下啦! 多謝晒!

我都是一樣去唔到! 我也想知多一些該校的資料!

各位,

我今日去到個講座時已經full哂,不過就參觀過間校舍,其實好多家長都入唔倒去,就留低咗名話再安排,下次會留位lu wor!最慘就係要排隊搭lift,條龍好長,參觀完落去見條隊都仲係咁長,所以學校會返8:30避免同啲哥哥姐姐一起搭lift。

校舍很新、整潔、有露天花園、電腦室、音樂室、多用途室、閱覽室,地方都很見用,老師都很nice,有冇其他媽咪入倒去聽講座呢?

我今日2:10PM到達,已經由12樓排到9樓,2:15PM開始入場,基本上坐低後望一望後面,已經坐滿人,負責人話門口有很多家長,叫在場人士不要留位給親人.2:35講座就開始喇!
我同老公聽完講坐,再參觀埋校舍,大家都好鍾意,打算明年替囝囝報讀(囝囝才一歲半).
浸幼的課程:(摘錄自講座的PPS)
1.透過主題,設計活動讓孩子在有意義,生活化的情境進行學習
2.主題從直接生活環境中取材
3.設計活動按幼兒的興趣定下主題,並以討論,探究,搜集資料及參觀活動等來深入了解主題.
浸幼因為獲得大學的支援,所以資源十分充足,而浸幼沒有測驗考試,不重抄寫,沒有正式的功課簿,而所有的功課都係有意義及有需要的,不會為做而做.講座提及浸幼的學生有很多出外活動及參觀的機會,讓他們能夠親身體驗.而且學生多探究的機會,我覺得浸幼能讓學生真正從遊戲中/實踐中學習,而且學生都很愉快.
以上是我今次講座的個人得著.

今日我有去聽過講座, 聽完呢個講座之後, 真係會對浸幼有所了解。我覺得浸幼最吸引我的地方,隋了佢的話動教學外,佢的資源非常充足呀!因為大學會搵d交換生去客串同d小朋友上堂, 呢樣野, 好多學校都做唔到。另外, 個講師話今年下午班可能會開多一班。

sister,
咁妳會唔會比妳個b讀浸幼呀?

各位媽咪:

我今日都去左個講座,但已經full哂,(真係多人都不得了,仲有d混亂,不過d負責人都好快解決哂混亂情況),仲有好多人都入唔到,d負責人話叫我地留低聯絡電話再安排下一場講座比我地,但就末知幾時等佢地聯絡我地,不過我都有參觀過學校好整潔,d老師講解都好清楚因為我地一路行一路問都有問必答,個feel 都幾好,但問到小學佢地好多野都唔係好清楚eg:幾錢學費,派學校各方面,等等,浸幼方面佢地話浸小會用英文和普通話教學,唔知仲有冇其他媽咪有聽講座請報料   

我今日去完講座,巳問左園長浸小的問題﹕

收生標準 -- 未知,但本園學生一定優先考慮。
課程制式 -- 兩文三語及活動教學,採用IB式。同真道好類似。
學費價錢 -- 尚未決定,但會同幼稚園學費差唔多,只會貴少許。我諗有如之前bkmum講around $4000 per month。

校長現在重請緊,詳細資料會在2005年2月或3月公佈。

去完此講坐後,我對該校巳更加了解,亦對學校更有信心。只但怕佢唔收阿女姐。  

至於小學派位方面,園長無特別講明會去到邊幾間小學,因各人的住所地址都不同,不能一一盡錄,只係話一樣有學生入到傳統小學。

kae

kae

今日我都有去,在參觀校社過程中,我有另一個得著.因為在參觀時,有位我本以為職員的人(後來才知他的小朋友在該校就讀),他對學校非常了解,在介紹小朋友班房時,他對每個角落也很清楚.在一所不太注重抄寫的幼稚園裏,家長可以對小朋友的學習情況這樣熟識,學校與家長,學生的溝通可想而知.
該家長的熱誠更令我難忘.

我尋日都有去個講座,不過都係聽唔到,初初D負責人話留低聯絡電話,等講座完之後就可以參觀學校,嘩!無嘢呀!要等到4點半,D家長開始有點不滿安排(包括我),場面頗混亂,不過後尾好快咁即刻安排家長參觀學校,我老公早到過我,佢話D人簡直失控,你推我撞,呼天搶地,有D重帶埋亞爸亞媽、工人嚟,一行6、7人,攪到D真係想聽講座嘅家長無位坐,唔知直係以為有金執,最慘係D小朋友 :evil:  :evil: 。後來參觀學校時,個老師都講解得好詳細,不過佢好強調咁話(因有數位家長追問),學校一星期只有30分鐘英文堂,家長不要祈望小朋友能講得滿口流利英文,學校所教的不是這些,她又話小學主要語言係普通話,同埋浸小唔可能收番哂所有幼稚園的學生,因學位唔夠。      。派位方面,就傳統及活動小學各佔一伴,佢聽番D家長講,小朋友係傳統小學無問題,ok,可以接受。整體嚟講,學校環境幾好(不過我覺得啟思小學幼稚園靚D     ),只係吊腳D 。

各位媽咪:

我o個日最終都無去到聽講座,因為擔心英文教學方面比較弱,以你們所講的資料, 如果一星期只有30分鐘英文堂, 但浸小會用英文和普通話教學,咁讀上去是否可以接得上 ???????

我有聽过个講座,亦参覌了該校的设施!講座内容跟Hei001所講的差唔多,是一所著重培養學生从遊戲/实際經驗中學習的幼稚园,目的是要使小朋友成為一个开心、有自信的人。 學校不著重抄寫,亦无考試測驗,更无所謂的功課俾小朋友做,即使有都只是一些剪贴的功課(園長話无功課做!唔知有无聽错?)!

我一直都希望我的小朋友在一个开心、自發的學習环境下成長,但老公有點担心自小就在这樣的环境下學習怕将來跟傳統的學校(即有功課、有考試、测驗、有壓力)接不上,怕小孩子应付不來,說实在我都有點怕,除非将来小朋友讀的小學時也是採用同一个教學方式,否則我都担心小朋友一下子未必会应付得來,小朋友及家長可能需要下點功夫!故此如果将來的小學未必会收納所有浸幼的學生,我諗我不会揀浸幼!

學舍方面比起其他幼稚園就真真不錯,特别是小朋友的厕所有分男厕及女厕,而且非常乾净,因為我曾参覌过贵华山莊的啓思幼稚園,哗!天啊!小朋友的厠所一點也不見通爽、乾净,就这一點己教我不選这校了!

ABCMAMA 寫道:
我有聽过个講座,亦参覌了該校的设施!講座内容跟Hei001所講的差唔多,是一所著重培養學生从遊戲/实際經驗中學習的幼稚园,目的是要使小朋友成為一个开心、有自信的人。 學校不著重抄寫,亦无考試測驗,更无所謂的功課俾小朋友做,即使有都只是一些剪贴的功課(園長話无功課做!唔知有无聽错?)!

我一直都希望我的小朋友在一个开心、自發的學習环境下成長,但老公有點担心自小就在这樣的环境下學習怕将來跟傳統的學校(即有功課、有考試、测驗、有壓力)接不上,怕小孩子应付不來,說实在我都有點怕,除非将来小朋友讀的小學時也是採用同一个教學方式,否則我都担心小朋友一下子未必会应付得來,小朋友及家長可能需要下點功夫!故此如果将來的小學未必会收納所有浸幼的學生,我諗我不会揀浸幼!

學舍方面比起其他幼稚園就真真不錯,特别是小朋友的厕所有分男厕及女厕,而且非常乾净,因為我曾参覌过贵华山莊的啓思幼稚園,哗!天啊!小朋友的厠所一點也不見通爽、乾净,就这一點己教我不選这校了!

ABCMAMA,

我完全明白你想法, 因為我都同你一樣囉!
眼見電視內放榜d小朋友, 考不到好小學or中學, 就同媽咪抱頭痛哭, 呢d壓力, 我真係唔想比佢地呀!  小朋友一定壓力係要有, 如"迫"下佢地學課外活動or樂器等, 一樣要考試, 佢地已經可以在這些"得到"壓力了.

為了hk政府升學的壓力, 可免則免了.

但如果浸小真的不能收回所有浸幼的學生, 我也未必會揀浸小了.

(分享, 分享....   )
‹ 上一主題|下一主題