用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 乙明救世軍幼兒園家長, 請進!!
樓主: tokyleung
go

乙明救世軍幼兒園家長, 請進!! [複製鏈接]

Re: 乙明救世軍幼兒園家長, 請進!!

Andrew Ma>> 我地同晴晴去左馬來西亞, 佢玩得好開心, 雖然晴晴臨出發前都有少少感冒未清, 但我地都帶足藥(佢亦食足晒)even門口藥比晴晴, 因為Daddy臨時臨急先有假, 所以我地跟團.  
係呢幾日, 晴晴都算合作, 食野都唔係大問題, 我地都差不多拎左好多晴晴既日用品, Daddy話似DHL左成個屋企o甘    縱使日日都好早起身morning call, 佢都可以合作, 所以晴晴日日都玩到好"支力"先訓, so far今次既旅程, 佢比到一個好既memory比我地, 就算辛苦些亦值得.

點解晉晉去到布吉會痾嘔, 水土不服? 唔緊要啦, 仲有大把日子你秤住佢去旅行, 下次實會好開心既.

講到英文問題, 我都有諗過, 我亦都好take care呢個問題, 所以等晴晴3歲到, 希望同佢報些英文班, 希望可以加強到啦.
:-D

oh~~~Ching Ching ma,

So happy you are, just wondering why Ching Ching not going to school a whole week...
color=0000FF]Sherry & Sherman Mama

Brianma,

sorry can't join with you because I'm still studying ar...hope you success soon
color=0000FF]Sherry & Sherman Mama

Andrewmama,

都頗長架, 要成兩年, 每人要$3000蚊, 為起每人月費係$125. 如果唔係團體優惠, 月費要$299, 所以咪多口問聲有無其他媽咪有興趣囉

SmallSmall 寫道:
Brianma,

sorry can't join with you because I'm still studying ar...hope you success soon

small,

唔緊要啦, 我都係多口問聲, 如果咁啱有媽咪有興趣, 咁我自己都有so啫

andrewmama 寫道:
But I also concern very much about the actual academic standard, specially English. This is what I am not sure.

我都會係阿b大d, 報下學英文, 我有個舊同事介紹一城果間good 4u, 佢個仔都係果度學英文, 我睇過章程, 起碼要到4歲, 所以都要遲一步, 其實, 我係貪佢近近地, 方便帶阿b去返學 :wink:

各位未來的師兄師姊的daddy, mammy:
我個囡9 個月時己報了名,我估都會收到佢的,但在有個問題,想大家比少少意見,佢是11月出世的,明年九月她就兩歲十個月,那她應該入兩歲班好,定入三歲班好.
你們覺得再這裡做大仔同做細仔有何分別?所學或每日的學習會否不同?請指教,謝謝!!

wwc,

你們覺得再這裡做大仔同做細仔有何分別?所學或每日的學習會否不同?

照先生講, 上小組時會分組, 進度差不多的會編入一組. 所學的會因應進度而有少許不同. 但年齡不一定代表能力, 他們始終還是很小呢.

Machoma

各位Mommy, 你好?

我都想join埋一份, 大家傾下. 我個女係Wise Lau, 劉倖騏, N1, 單車組. 我好少湊返學放學, 多數係印印姐姐湊. 早一排, Wise一返到學校就喊, 好大聲, 連先生亞姐都怕o左佢. 如果你地有湊小朋友返學, 都一定聽過我個女把聲. 依家好d啦, 雖然起身口話唔返學, 但行動上亦沒有抗拒.

聽日因為我要睇醫生, 所以可以湊Wise返學, 希望能夠認識下你地啦; 不過下個月旅行, 已一早預o左放假陪女, (好似我重興奮過d小朋友).

Tokyleung: 我知你晴晴係婆婆湊, 點解你好似知道晴晴好多學校生活? 是不是你有至電學校同何先生或羅先生傾電話?
~ Wisemama ~

wwc,

我阿b個case同你囡囡差不多, 佢係01年11月出世, 不過, 佢今年都係(兩歲十個月)入讀n1, 我發覺佢上堂時會明白老師講物東東, 同佢溝通會容易d, 情緒會穏定d, 一下子我都好難講出感受.但依家返咗個多月學, 爺爺嫲嫲婆婆姑姐姑丈叔叔嬸嬸都讚佢乖巧咗, 見佢返到屋企又會唱老師教佢唱歌, 就算佢自己一個玩, 佢都係到唱歌仔, 最好笑就係我講故事比佢聽, 佢自己都要唱一輪學校既歌仔, 我聽到佢唱物物講故事, 說故事, 物物坐下來, 仲要做埋手勢

wisemama,

Wise 同 yoyo 一定係成日一齊玩, yoyo 好早已經唱"劉倖騏,劉倖騏,.劉倖騏.劉倖騏..呀"o個隻歌仔啦.

Machoma

Wisemama>> 我認得你, 我係迎新會你坐我隔離ma (你住廣源?), 你多d上黎分享下啦.    有時問下老師, 有時呢到d媽咪報料, 加埋婆婆好詳細講比我知, 所以先清楚晴晴既情況, 因為我每日都要同Daddy報告架.

tokyleung: 係呀, 我係住廣源, 等我聽日湊騏騏返學時, 見下凱晴先!

machoma: 怪唔之得初初開學時我問Wise識到邊個同學仔, 佢就話yoyo.
~ Wisemama ~

Brianmama,Machoma:
多謝你的回應,其實我個都覺得最重要是她開心有成功感(包括亞媽)地返學是最緊要.但她未將會是6歲10個月先升小一,那會算是遲嗎?因為明年佢讀k1的話,5歲10個月便升小一是否遲了一年????真是唔係好明.   
那如她在n3時(5歲10個月)可否已申請讀小一呢??

wisemama, hi hi...I recognised Wise ar...

wah~~~so many mami here ar, we can exchange the data from day to day lah, so great

YoYoma & Ching Ching ma,
I better to thanks your daughter ar, I ask Lok Yin don't eat "咀咀", and I will tell Miss Lo, Miss Ho and YoYo and Ching Ching, then she refuse to eat anymore... I will try and try until she quit the "咀咀"

Hi, all,

昨天收左冬季兩套校服, 婆婆今朝已經打電話比我話要訂多兩套, 因為佢話分厚薄兩隻, 同埋驚冬天浪衫唔乾喎, total 4套夠晒喇.

SmallSmall>> 晴晴都有食咀咀訓覺既習慣 (幾醜), 但係學校無, 有時佢太"支力"都無食, 唯一係屋企訓覺人食, 所以我都無特別同佢介呀.

tokyleung,

晴晴今日心情唔多好噃 :cry: 去完玩又要重新適應返學啦.

wisemama,

wise 今日係咪捉住你唔俾走呀 我見佢平時都好開心o架 見yoyo 喊, 佢仲會叫 yoyo 唔好喊

Machoma

ChingChingma,

Yes, I also much pushing to quit at home ar... I bought 3 sets already 1 厚 2 薄...

wwc,

我曾經同園長傾過, 因為阿b都將近7歲才讀小一, 園長話其實小一收生年齡係7歲前入讀, 所以, 我都無再顧慮咁多(其實係因為自己懶 )

SmallSmall>>ls check PM.
‹ 上一主題|下一主題