用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年小一讀滬江的家長
樓主: cherlymama
go

今年小一讀滬江的家長 [複製鏈接]

我第一輪都吾得. 統一(!ST)先得.

原帖由 夏安 於 08-9-4 15:43 發表
感謝 mickeyeva & JC 回覆

HI,

My son is 1B.

我班16/9才默中文.
而英文默書有範圍,10句句子.但未有通知幾時默.

我約7時返到屋企,食完飯,沖完涼都8:30了.跟住check吓佢的功課;好彩每日功課都不多.只係3-4樣.練完琴都9:15-9:15分倒.9:30入房講吓故事.10時倒睡.早上6:30起床,7:10分出門口.

SIUBO117,
10點先睡, 夠嗎???? 英默有十句句子, 都幾多呀!!!! 你是坐校車嗎?? 我覺得坐校車都幾早,所以我下個月可能同佢搭巴士.

我是全職媽咪, 接完校車放學後, 同她沖涼和吃小茶點, 之後叫她執拾書包, 分享學校生活, 拿功課和通告給我CHECK, 現在功課未算多, 有時她在學校完成, 如果功課無問題, 給她看一套電視卡通片, 如要默書看完後, 温完才默, 我都早了煮飯, 因她吃得慢給她吃先, 因爸爸收工夜, 做家好月園時要她上床睡, 因早上7時要她起床! 7時半校車到!
原帖由 cherlymama 於 08-9-10 09:34 發表
Hi mickeyeva,
Yes, they have dictation next week. 可以分享一下你們的timetable嗎?? 因為她要早睡,我放工都要六點幾先番到屋企, 冇時間同佢溫習. 只有星期日先可以. 你呢?? 怎安排呀!!!!! ...

10句英文咁多, 妳個仔10時才睡, 夠精神嗎??
原帖由 SIUBO117 於 08-9-10 13:55 發表
HI,

My son is 1B.

我班16/9才默中文.
而英文默書有範圍,10句句子.但未有通知幾時默.

我約7時返到屋企,食完飯,沖完涼都8:30了.跟住check吓佢的功課;好彩每日功課都不多.只係3-4樣.練完琴都9:15-9:15分倒.9:30入房講吓故事.10時倒睡.早上6:30起床,7:10分出門口. ...

Just checked homework from school net.
18/9 英默 (1-5), 我估默一半先.
吾太難,默:
Good morning, Sir!
Good afternoon, Miss!
How old are you?
I am six years old.
.....

我放工回家好趕.其實囝囝睡眠不足,但第2朝又好肯起床.佢好喜歡返學,話好開心.昨晚brush teeth時突然自己笑,話上數學堂阿sir好攪笑.....

我問了小巴#33 6-7mins一班. 車程10分鐘(我坐過), 滬江門口對面下車.
又有街坊話take tram to school. just 20-30 mins.
But how about 清晨閱讀, we have to go to school before 7:45?  

I go home la! Bye!

原帖由 cherlymama 於 08-9-10 14:16 發表
SIUBO117,
10點先睡, 夠嗎???? 英默有十句句子, 都幾多呀!!!! 你是坐校車嗎?? 我覺得坐校車都幾早,所以我下個月可能同佢搭巴士.

siubo117
清晨閱讀只要跟平時上學時間回校就可以,不必刻意早回校。只不過想小朋友回校後拿書出來自就可以。
係搭電車時間都可以喎, 我同呀仔7:30出門搭電車返學,在8:00 前可以返到學校。如果遲少少就同佢在java road搭110 都可以8:00前返到。不過天搭電車就會熱左d

原帖由 SIUBO117 於 08-9-10 18:09 發表
我問了小巴#33 6-7mins一班. 車程10分鐘(我坐過), 滬江門口對面下車.
又有街坊話take tram to school. just 20-30 mins.
But how about 清晨閱讀, we have to go to school before 7:45?  

I go home la! Bye!

...
JC

我未係滬江家長. 但就好想個小朋友入此校. 因為從多方我知(包括上網, 視學報告, 等等)得知該校風及教學理念很女. 下年09/10我想幫小朋友報. 而小朋友只我15分. 我會分別在自行 及 統一的甲迎及乙部都選該校. 請問成數有幾多呢... 同時唔知道有無開放日 或 可自行約見參觀學校呢?

我個小朋友跟住我看網址時. 都講想入此學校. 真的其怪. 因為在同一時間我又入了祟真的網址. 她的校園七彩粉粉, 但我個小朋友唔選.....

JC,
yes, I see. thanks!

我想囝囝自己學睇書,佢在家吾肯自己看書.我問佢在”清晨閱讀”有無睇書?佢話有.

你囝囝會吾會用普通話讀中文課本?囝囝喜歡用普通話讀比我聽(不過我不知是否正確).

Hello, mayyuho,
Last year  I also got 15 marks, but I was success in 2nd round. Hope we will meet  you next year.

我自行派位吾仲(15分),到統一派位第一志願仲左.
但我知好多人在自行派位都得.
下年滬江都應該不行小班制.03年出生人數低,不用太worry.

原帖由 mayyuho 於 08-9-10 21:18 發表
我未係滬江家長. 但就好想個小朋友入此校. 因為從多方我知(包括上網, 視學報告, 等等)得知該校風及教學理念很女. 下年09/10我想幫小朋友報. 而小朋友只我15分. 我會分別在自行 及 統一的甲迎及乙部都選該校. 請問成 ...

Siubo117
呀仔唔會用普通話讀課文,去年的書係無普通話併音。但呀仔普通話科成績就幾好。

Mayyuho,
我係在大抽獎至得,我都係在part A 同 B填滬江第一位。係啦滬江唔攪小班,學位多D。
JC

醒目開學勳章

JC

你們A,B,C 班都開始左默書la,但 D班未, 好唔慣呀

bb86
下星期二至開始第一次中默,但英默仲未有講話幾時默書喎。反而呀仔有講話前日默左幾個生字。

原帖由 bb86 於 08-9-11 11:42 發表
JC

你們A,B,C 班都開始左默書la,但 D班未, 好唔慣呀
JC

bb86,
你的囝囝是1D班嗎??我囡囡是1D班, 下星期二及星期四默書啦!!!剛剛打電話給老師問了一些問題, 老師說這班同學比較小, 有D野都唔會做,叫家長回家要教下佢地!!!!

今天阿女本手冊寫了下星期四黙英文5句, 昨天默中文課文真唔底, 話阿女個"說"字寫錯扣了2分, 話個"說"字兩點要向上, 好似課本一樣, 我用倉頡打個"說"字都不是書咁寫! 真嚴格, 所以大家要留意吓!

話咁快四年級喇

原帖由 JC 於 08-9-9 14:17 發表
stephanielaw,
真係咁就好law,咁都無咁驚。
其實呀仔昨晚都有講話而家好喜歡上英文堂,佢仲話話老師鬧少左同學,同埋識得笑架喎。
希望呀仔有進步啦。

你小朋友讀幾年班呀。

...

Happy Friday! Everybody

明天可以睡多些.  

醒目開學勳章

chelymama

我囡今年是2D班.

原帖由 cherlymama 於 08-9-11 17:54 發表
bb86,
你的囝囝是1D班嗎??我囡囡是1D班, 下星期二及星期四默書啦!!!剛剛打電話給老師問了一些問題, 老師說這班同學比較小, 有D野都唔會做,叫家長回家要教下佢地!!!! ...
‹ 上一主題|下一主題