用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 你是否選培中???
樓主: ylf1428
go

你是否選培中??? [複製鏈接]

所以參加培中英語營有好處,有同學仔一齊上堂。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-21 12:02 發表

漫長假期, 想安排多些活動給他, 現階段又沒有什麼頭緒, 本叫他去青協看看有什麼可參加, 但他一個人又不想去...........

我會給他在這個summer 盡情玩, 可惜又不能外出, 因派位....
無奈! ...

原文章由 saiyeest 於 08-5-21 12:10 發表
所以參加培中英語營有好處,有同學仔一齊上堂。

你填回表格給學校嗎?

昨天填好左, 今天叫個仔交翻去學校。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-21 12:38 發表

你填回表格給學校嗎?

原文章由 saiyeest 於 08-5-21 12:40 發表
昨天填好左, 今天叫個仔交翻去學校。

我估個仔唔想參加, 因他沒有向的提及, 只是個朋友問我"會不會參加"

但係如果升培中, 都要參加, 因為這個英語營係為升中作準備。如果不升培中,可以退錢。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-21 12:49 發表

我估個仔唔想參加, 因他沒有向的提及, 只是個朋友問我"會不會參加"

原文章由 saiyeest 於 08-5-21 14:15 發表
但係如果升培中, 都要參加, 因為這個英語營係為升中作準備。如果不升培中,可以退錢。

明白了. 你是否取了minicat 上年的叩門問題?
可以先作預備.

有啊, 但好似都唔係好多間有資格叩門,不過我都係只會揀二、三間叩門比較多位去叩門。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-21 14:27 發表

明白了. 你是否取了minicat 上年的叩門問題?
可以先作預備.

原文章由 saiyeest 於 08-5-21 14:36 發表
有啊, 但好似都唔係好多間有資格叩門,不過我都係只會揀二、三間叩門比較多位去叩門。

其實可以在那裡知道有多餘的學位. 到那天都不知怎樣好.

無錯!不過都會信Minicat個份叩門資料, 不過我相信直資會比較多位。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-21 15:44 發表

醒目開學勳章

原文章由 saiyeest 於 08-5-20 16:27 發表
.....不過其實聖經唔補習都經常攞A。

你講得啱ga, 聖經唔駛補都容易攞到A.
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 KathyKwong 於 08-5-20 12:57 發表
......餘下給band 2生的學位還有50多個學位給他們抽籤, 要向好的一面看. 快要考試了, 開始溫習嗎?  下週考普通話, 說是筆試, Ah仔說是以聆聽形式考, 都不知怎樣幫他溫習. ...

其實band 2生o既位未必只係得50多個, 因為話就話band 1名次係去到一百五十幾, 但其實band 1同band 2 o既分界線係邊唔係每年一樣, 學校亦唔會知exactly去到邊個名次就係band 2生, 即係話有機會band 1生(一定入培中)可能只係去到140, 咁就變相多咗十幾個位出嚟俾大家一齊抽, 當然包括埋名次喺140至150嗰十個band 1生都要靠抽簽, 對哩部份band 1生係唔公平, 但相對就變成對band 2生有利, 因為多咗位出嚟抽, 大家機會均等, 以往都有試過名次喺一百四十幾o既派唔到培中.

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 08-5-21 18:57 編輯 ]
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 KathyKwong 於 08-5-21 15:44 發表

有啲學校會喺網上公佈每階段收生人數, 我記得顏寶玲舊年都有.
[img][/img]

考完試再上學校網找資料。多謝提點!

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-21 18:56 發表

有啲學校會喺網上公佈每階段收生人數, 我記得顏寶玲舊年都有.

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-21 18:50 發表

其實band 2生o既位未必只係得50多個, 因為話就話band 1名次係去到一百五十幾, 但其實band 1同band 2 o既分界線係邊唔係每年一樣, 學校亦唔會知exactly去到邊個名次就係band 2生, 即係話有機會band 1生(一定入培中) ...

4月的家長會曾經問了培小校長,今年的學生BANDING以名次來計算的比例是多少.
50% BAND 1, 45% BAND 2 & 5% BAND 3
電腦會先派位給所有BAND 1生才到BAND 2生, 依照你的說法,
BAND 1生跟BAND 2生一併經隨機編號抽籤 ? 那麼學校之前說
BAND 1生可順利入培中都是"假"的?

每年的BAND 1生人數都不一樣, 我的甥女都是由培小升上培中, 當年她的排名是13X, 都是BAND 2生.

無論怎樣,都好像要看命運安排,等待結果。每一天都好不安都等待。無奈!

原文章由 KathyKwong 於 08-5-21 22:59 發表

4月的家長會曾經問了培小校長,今年的學生BANDING以名次來計算的比例是多少.
50% BAND 1, 45% BAND 2 & 5% BAND 3
電腦會先派位給所有BAND 1生才到BAND 2生, 依照你的說法,
BAND 1生跟BAND 2生一併經隨機編號抽籤 ? ...

原文章由 saiyeest 於 08-5-22 09:33 發表
無論怎樣,都好像要看命運安排,等待結果。每一天都好不安都等待。無奈!

很明白你的心情, 我跟你都是一樣, 如真的不能派回本學, 你會向培中叩門嗎 ?

不會了, 在小六升中簡介會你應該都聽到副校長表態, 我想他有位的話都應該會留給有關係的校友, 因為如果限定每班四十人, 不能超收,他們手頭上的叩門位只寥寥可數,根本不夠,怎會給小六Band 2 生叩門。 要收都收Band 1, 或他們友好的子女啦!

如派到校風好的Band 2, 都會讀。再叩其他直資。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-22 09:58 發表

很明白你的心情, 我跟你都是一樣, 如真的不能派回本學, 你會向培中叩門嗎 ?

醒目開學勳章

原文章由 KathyKwong 於 08-5-21 22:59 發表

BAND 1生跟BAND 2生一併經隨機編號抽籤 ? 那麼學校之前說
BAND 1生可順利入培中都是"假"的?

每年的BAND 1生人數都不一樣, 我的甥女都是由培小升上培中, 當年她的排名是13X, 都是BAND 2生.

不明白你為何會理解到BAND 1生可順利入培中是假的?

BAND 1生可順利入培中不是"假"的, 問題是如何可確定自己的名次是BAND 1生呢? BAND 1生跟BAND 2生分界線的名次是到那一位? 百分比只是約數, 在放榜前沒有人能知道確實BAND 1生名次去到那一位, 可能去到154名次, 也可能只去到130名次, 當中的分別是甚麼? 也就是說名次在130-155(此只為約數)的是在BAND 1和BAND 2生名次之間游走, 130名次以前的是在安全網內(BAND 1), 但之後的20多個名次就不能肯定了, 可能是BAND 1也可能是BAND 2, 這個名次的學生是踏在BAND 1邊縁.

如果教統局評定今年培小band 1生名次只去到130, 即係話band 2生就有多咗20個位出嚟俾大家抽簽, 而131-15x名次o既學生就要加入band 2生名單一齊由抽簽決定命運, 咁樣對band 2生嚟講係大咗機會, 當然, 對131-15x名次o既學生就較為不公, 但冇辦法, 遊戲規則係咁!

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 08-5-22 11:48 編輯 ]
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 saiyeest 於 08-5-22 10:24 發表
不會了, 在小六升中簡介會你應該都聽到副校長表態, 我想他有位的話都應該會留給有關係的校友, 因為如果限定每班四十人, 不能超收,他們手頭上的叩門位只寥寥可數,根本不夠,怎會給小六Band 2 生叩門。 要收都收Band 1, 或 ...

不要灰心, 講個真實個案你聽, 舊年有個同學仔名次一百四十幾, 但派唔返入培中, 後尾叩門成功入咗培中.  校長舊年都係話要留返啲位俾有關係校友啦!
[img][/img]

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-22 11:41 發表

不要灰心, 講個真實個案你聽, 舊年有個同學仔名次一百四十幾, 但派唔返入培中, 後尾叩門成功入咗培中.  校長舊年都係話要留返啲位俾有關係校友啦!

謝謝你的分享.
如真的不能派回培中, 我都會去培中叩門, 我都覺得是有機會的.
Saiyeest 不妨一試.
‹ 上一主題|下一主題