用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 馬鞍山 June 02 BB 幼稚園 計劃
樓主: gp811
go

馬鞍山 June 02 BB 幼稚園 計劃 [複製鏈接]

Re: 馬鞍山 June 02 BB 幼稚園 計劃

Dear MOS mama,
My son is 1 year old, I would like to ask when I should apply for the nusery, 1/2 year before he turns 2? Will it be any problem if I choose English class for my son but he is taking care by Indo maid who speaks cantonese only?
Would any mom pls share your experience.
Thanks.

各位馬鞍山媽咪:

你哋好,我個仔仔現在19個大,打算今年比佢讀N1,請問大家有無好提意,現在我好心煩,唔知揀邊間,我家住錦泰苑。

各位馬鞍山媽咪:

唔好意思,我仲想問附近/沙田有無好嘅playgroup介紹,我想我個小朋友早啲適應學校及羣體生活,我check過沙田廣塲嘅地利亞好時光幼稚園有逢星期六嘅班,唔知有無媽咪參加過呢?$360/4堂,每堂90分鐘。(盡量可以係星期六上堂,因為平時一至五要返工,想自己親身和個仔仔一齊玩,唔想靠印印)

Dear Iyannwong,

你也可留意我攪開的 MOS BB FUN CLUB playgroup! 在馬鞍山會所內進行. 詳情請見"教育小組"

Dear SIUPOPO

由於你bb在今年9月份都未滿2歲, nursery暫不會接受你的入學申請,  只要等bb差不多2歲時才申請insert class 都可以.  

Dear Machoma,

Yah ! onting & yr BB will be in the same school.  Will u go to school on 12 June ?

onting ma

OnTing,

Yes sure, and also 19/6, will you accompany your baby.

Machoma

Hello lyannwong,

我地住係同一屋苑!我報左崇真會美善Nursery.幼稚園就未諗定邊間、有機會帯BB相認啦、我BB23月大.

KW,

你好!好高興認識你,其實我阿B原本都約咗崇真會下星期INTERVIEW,但係而家個心十五十六,因為我老公唔係好贊成咁快比個仔返學,因為返學由星期一至星期六,雖然返去都係玩,最慘崇真會只得上午班,佢話唔想個仔咁快就開始辛苦讀書生涯,佢寧願選擇一星期返一至二日嘅playgroup,等佢輕輕鬆鬆玩幾個月,係完全沒有壓力環境下慢慢適應返學環境,習慣和其他小朋友玩,過群體生活,一切適應後咪做插班生囉!咁佢又講得幾啱,一開始踏入學校嘅第一日,就等如要開始打仗,仲要一打就起碼最小十五年,仲乜仲要佢幸苦多一年呢?而我哋兩公婆亦唔係一啲望子成嘅人,最緊要佢健健康康、快快樂樂唔好做壞人就得喇。所以我哋都決定暫時打消讀幼

我慨想法都係差不多、覺得成龍成鳳都係言之過早、做人最緊要開心、健康.我BB返左幾個月Playgroup啦、其實係我enjoy和他一起返、―起玩.我見他happy、ok所以報Nursery、讓他日日有得玩.我無expert他學好多野、但求安排節目俾他好過在家裏無セ世藝.對住エ人嘛.而且他又早睡早起、非常適宜返上午班.下午又可以午睡.星期六是不用上課、到時又可以和父母去街街。

現在反而要留意報出年K1的資料.我又怕出九龍塘讀車舟勞頓、小小年紀、不想他甘勞碌.真係唔知点揀好!

我阿B今個星期六下午返playgroup、之後我帶他去公園睇見唔見你、我諗四点半左右啦.

Hi KW,

因為剛過去嘅Saturday係康傑幼稚園open day,我帶咗我個仔仔去參觀,睇吓環境,順便比佢試吓接觸幼稚園,睇吓佢反應,令查詢一下playgroup資料,但係六月份暫巳full 咗,所以無帶佢去公園玩,真係緣慳一面。
      我想請問你仔仔响邊度返playgroup,可否給我資料,因我睇過MOS自組playgroup嘅資料,有D時間唔啱,有D唔係太適合,因我仔仔第一次join,我想揾D講廣東話嘅course,等佢慢慢適應。另我又check過 lemon tree,如Saturday返要去Tai Po,又係開英文班。另又致電check過沙田新城市商厦五樓一間playgroup,(因網上有人讚幾好),
但頗commerical,但未實地考察,現好頭痛,希望你可提供寳貴資料給我,幫我早日解除煩腦。THANKS!
        你個仔仔好靚仔喎,將來一定係介女王!

lyannwong、
我都係參加MOS自組playgroup架、以前join過大埔保護兒童會(呢過係用中文、every 星期六下午、$190一個月、好多人waiting、好似有年齢限制、2歳以下?)

MOS自組playgroup我join幾班、可能我地6月BB本身認識、都幾好玩、近來呢班個miss幾識攪氣氛我亜B都幾仲意。康傑個playgroup有媽咪介紹過、price幾底、但好似係上午我又不能相倍又不放心由エ人帯甘遠所以無報。

我個B現在好曳、仲意攪攪震、昨夜我看電視時他叫我幫他砌火車軌玩火車、其實他2個鍾前オ玩完収好、我説不如明天オ玩、媽媽想坐下休息下看電視、点知他走去関左電視、甘我話媽媽吾看電視都無所謂、真係累啦、明天再砌.BB聽完又襟番開電視、跟住又開又関、我怕他継續一則弄壞電視、ニ則養成玩開関習慣、我打他手板手然後巖勵地説、不准玩開関、有電電BB痛痛!知唔知!BB説知.然後用他亮晶晶的眼晴看住我、細細説我想玩火車、唉!我一見他咁咪幫他砌火車軌玩火車Law!BB真係‘阿媽‘殺手!

KW,

你仔仔都識講好多野喎,我個女都仲未識表達一句句子,最多講到3個字,其他都係2個字、1個字的單字來表達。我個女又會同你仔仔做同學了,因為我想清楚都係幫佢報讀崇真會,1來學費平威寶一半,因為即將要養多1個,要慳d。二來我個女連中文都未攪掂,所以我想她學好中文先。

你地知唔知聽濤新開左間叫 Boxhill 既International 幼稚園, 我地昨日行過去睇過, 幾靚幾大。 個校長係中國人, 佢話佢地係由Australia o黎, 用英國套National Curriculum, 佢地今個同下個星期六日, 會有open day, from 12:00 - 5:00, 有興趣不防去玩下。

KW,
你諗著3歲同Brian試邊間呀?

行行媽 寫道:
你地知唔知聽濤新開左間叫 Boxhill 既International 幼稚園

行行媽:
請問"聽濤"哪個位置呀 ? 比onting 去玩下都好

Machoma, karen
如無意外, 2堂準備班都會上, 屆時見啦!

Mrs Fung, KW
After listening from Tabima, 祟真會好吸引, 下半年都想轉onting 過去"痴"實男朋友仔Brian.
Brian 真是個"電眼"俊男, 只是onting 現階段較喜歡同女仔玩多些, 與Brian 沒有很多的溝通, 期望他們大些少繼續朋友仔.....

Iyannwong,
I read yr PM & will call u to talk more.

最近onting 都好煩我呀, 看書, 看vcd 都要我一齊, 亦開始說句子, "媽咪一齊玩ah!" "onting 要抱抱呀!" 等, 還會自己看書講故事, 可以有耐性地講很多頁, 但我地就聽不懂的?....

onting ma

行行媽,

我都唔知呀,請問在第幾座呀?

行行媽, 多謝你報料... 我今個星期六一於去睇下.  如個ok 就唔洗成日為左個囡讀書咁煩.  

Mrs Fung,

好開心可以見到嵐嵐和Brian同一班。嵐嵐好女仔、可能怕醜所以少講野啦.

行行媽、
我都諗緊呀!現小一派位制度和之前不同、幼稚園讀那一間都不會影响派位(除非你打算讀私立小學)、所以我傾向温間讀得開心的幼稚園.我諗聖心之類的傳統學校我不會揀.我以前諗過聖心架、但看個有媽咪話好嚴和修女仲意乖的女仔、Brian去讀都無セ幸福(我想如果我亜媽叫我讀我都想死、己所不欲、勿施於人、我都决定不報)

0ntingma、
Tabima有セComment呀?她BB讀緊?我星期六都想去Bo×hill看看、你playgroup前定後去呀?

你地BB看電視有セ反應?我本身覺得多看無益.所以廰的電視我放エ回家晩飯オ開.早排做XXX彩虹、有一集講陳敏之和她大肚的阿嫂頂嘴、阿嫂動了胎氣肚痛很辛苦、Brian suddenly 好肉緊地罵゛衰呀!゛我很震驚、我問乜野呀BB?Brian指住陳敏之講多次゛衰呀!゛、我問゛吓?点解呀? Brian按個肚話゛痛痛!‘ 你話啦、D baby睇電視真係明架!仲識得罵D奸人、同D阿婆、阿麻看電視岩哂feel

Hi,

間Boxhill在第十座地下, 在正門入口唔好上樓梯, 近著觀"蘭"個邊, 佢地都有張poster掛左在門口, 問security guard實答到你。 嘩, 住聽濤既都唔係幾知, 間學校既promotion都真係少左d, 佢地話有免費巴士去市中心, 不過唔知係開放日定係第日開學後???  星期六你地幾點去呀, join埋啦???   

Hi All,

I've just phoned Box Hill & obtained prelimin info:

1/ The School is "URE" international.  They dun have Anglo-Chinese Class, only International classes.

2/ All teachers are Westerners. Their program is from Aust.  

3/ School Fee: HK$3,500 per month.

I planned to visit the school tomorrow, about 3 to 4 pm (depends when will Lydia weak up from her afternoon nap).  See if we can meet each other than.

KW & Mrs Fung
Do you have any comments for 錦泰祟真會 ??  I did register for Lydia & she will have an interview very soon.  Thanks in advance for your info.

‹ 上一主題|下一主題