用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 07-08小一家長(二)
樓主: sfcssfcc
go

07-08小一家長(二) [複製鏈接]

原文章由 ELISYEE 於 08-2-20 21:11 發表

你做評估都好過我囡囡仲未溫英默, 你話死未啦!

我真係好過你少少,英默溫過兩次,剛好溫晒兩頁默書範圍一次咁多啦!
每逢放完假,囡囡特別心散,做功課又慢,連放學返到屋企換衫都特耐.今日終於回復正常,囡囡終於可以9點半上床了.
明天的英默就看她的做化了!?

原文章由 vanyau 於 08-2-20 22:55 發表

我真係好過你少少,英默溫過兩次,剛好溫晒兩頁默書範圍一次咁多啦!
每逢放完假,囡囡特別心散,做功課又慢,連放學返到屋企換衫都特耐.今日終於回復正常,囡囡終於可以9點半上床了.
明天的英默就看她的做化了!? ...

呢段日子囡囡玩多過做, 今晚仲做埋睡仙, 我都不知如何是好,
叫佢起身, 又怕佢瞓唔番, 唔叫佢又實攞零雞蛋, 唉!星期六真不知如何見老師好囉! 不過我都會硬心腸, 等佢知道唔溫書的結果要自已受吓啦!

一切已成定局 ... 我女英文都還可達標既
係中文頭痛d 啫 ... 不過   好消息呢 ...
04/03 先默中文, 今次老師仲好好人咁講明 <春天..>
默詞語 , <水> 黙課文呢 ... hurray ... hurray ...

唔知點解講明左 , 個心好似安落d , 我諗if 聽日開始
慢慢溫,maybe 仲可以夠時間完完全全溫晒兩課添 ...
好開心喔 ! 我估老師梗係體諒佢地放假後要重拾
狀態吧 ! 真係thx 各位老師呢 ...

btw , 嚟緊呢個星期我地都幾busy 喎!
23/02  (Sat)   parent's day
24/02  (Sun)  hiking
26/02  (Tue)  sports day
27/02  (Wed) holiday (即homework day 呢 ... hehe)

24/02 通告寫 10:00 ~ 12:00 唔知係咪 10:00 先番到定早d集合呢 ? 唔知仲會唔會出通告呢 ?

26/02 我地 P.1 嗰d 要自行接送呢 ! 仲要 8:45 am 去到
香港仔運動場喔 ! 唔知會唔會有家長陪唔到小朋友去呢 ? if yes ,
咁點算呢 ? 好在我叫相公請左假啫 !到時又見唔到我了, 大家記
得跑快d 呢 ! 我係office 精神上幫你地打氣喲!
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 08-2-21 12:46 發表
04/03 先默中文, 今次老師仲好好人咁講明
默詞語 ,  黙課文呢 ... hurray ... hurray ...

唔知 ...

今早6:45叫醒亞囡囉, 仲炳咗佢一輪, 反問佢自己有什麼問題, 問佢今早應該要做咩嘢, 佢仲好似唔知有咩問題咁, 真激人!
真係要吓吓提到出口先知要做咩嘢咁, 你哋話係唔係簡直嘔血呀!好彩今早要返學幫手分派有訂英文圖書的書給學生, 所以可以叫  DADDY車我返學校同埋有多少少時間默書咋, 如果唔係都唔知點算. (亞囡想乘校車同埋啲同學仔一齊返學, 但給我罰她跟我返學, 無得同啲同學仔一齊返, 費時連剩餘的啲啲時間都掛住玩唔溫書.)
下午做午飯義工見到佢, 問佢識唔識, 佢緊話無問題啦, 真係信佢一半都死!

二十四日步行籌款所指的10時,係啟步禮開始,因此參加者應提早15分鐘到達.當然,去年都因人數多而有少許混亂,結果差不多遲了15分才出發.但我們不能因此而遲到.其實,早些回校可與其他家長或同學仔一齊傾計,亦是一樂也.

原文章由 emiluihk 於 08-2-21 12:46 發表
04/03 先默中文, 今次老師仲好好人咁講明
默詞語 ,  黙課文呢 ... hurray ... hurray ...

唔知 ...

原文章由 ELISYEE 於 08-2-21 16:07 發表

今早6:45叫醒亞囡囉, 仲炳咗佢一輪, 反問佢自己有什麼問題, 問佢今早應該要做咩嘢, 佢仲好似唔知有咩問題咁, 真激人!
真係要吓吓提到出口先知要做咩嘢咁, 你哋話係唔係簡直嘔血呀!好彩今早要返學幫手 ...

今日啲功課好少, 未夠5:40分便做完, 班小朋友又去咗PLAYGROUND嗰到玩, 我就上嚟傾吓, 收到步行通告, 今晚你哋返屋企便知道參加時間.  今日返學見到主席, 將emiluhk的問題, 反映給主席聽, 就是如果當日真的落大雨的話, 若真要取消, 學校會上網通知及msn給各家長知道, (希望天主保佑)不要成真啦! (這是最差的打算, 若可以也希望能完成這個活動.

另外, 要特別鳴謝今日有份幫手的家長, 包括cathy-tse, 1D班的孫卓筠家長及其他幫手的家長(忘記問姓名)及家教會其他委員(他們做了2天了), 因有佢哋的幫手, 所有年級的英文書都能在這2天內完成分派, 要不是也要做多好多天了.

家教會其他委員明天也會回來幫手分派舊書義買的活動, 實在有勞她們, 另外, 今天也胆粗粗找了多位的家長, 明天也回來幫手, 希望可以在中午前完成, 待星期六能給各家長用$10的價錢買到心頭好之餘, 也為學校籌款, 若真的有多餘的書賣不晒, 學校會捐出去有需要的機構, 做福人群.

原文章由 ELISYEE 於 08-2-21 18:21 發表

今日啲功課好少, 未夠5:40分便做完, 班小朋友又去咗PLAYGROUND嗰到玩, 我就上嚟傾吓, 收到步行通告, 今晚你哋返屋企便知道參加時間.  今日返學見到主席, 將emiluhk的問題, 反映給主席聽, 就是如果當日真的落大雨 ...

你真唔夠朋友,要人幫手做嘢都唔通知我一聲,你知我最鍾意人多,和做嘢啦!
下次一定要搵我,如果唔係我會嬲!

原文章由 vanyau 於 08-2-21 21:05 發表

你真唔夠朋友,要人幫手做嘢都唔通知我一聲,你知我最鍾意人多,和做嘢啦!
下次一定要搵我,如果唔係我會嬲!

VANYAU不要嬲先咋, 我點會唔記得你呀, 只是我體諒你要照顧嗰細B, 所以不打攪你啫, 因我怕要做好耐, 怕你要趕住接仔, 所以不好意思打擾你咁啫, 好!好!好! 咁你快啲報告你每日可以抽到什麼的時間給學校, 咁我吓一次第一時間叫你幫手, 不過如果你托我手肘咁你就, 哈哈哈,唔好怪我對你不客氣吓! 嗱!好啦, 明天早上8:30至到完成為止的分書工作, 咁你有無時間到啞? 嗱, 唔好話我咁遲先通知你吓, 嗱, 嚟我就預埋你, 人多好辦事嗎! 唔得咁就唔好話我吓!

ELISYEE

喂喂 ! 唔好忘記我呢 , 預埋我玩個半鐘丫 ,我都有 每朝8:30 ~ 10:00 am可以出現喔 !
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 ELISYEE 於 08-2-22 00:44 發表

VANYAU不要嬲先咋, 我點會唔記得你呀, 只是我體諒你要照顧嗰細B, 所以不打攪你啫, 因我怕要做好耐, 怕你要趕住接仔, 所以不好意思打擾你咁啫, 好!好!好! 咁你快啲報告你每日可以抽到什麼的時間給學校, 咁我吓一次 ...

你呢隻夜貓,你咁夜才留口訊,我都瞓咗睇唔到了!(我嬲
我每日的空閒時間是,早上8時至11時45分.
如果你有誠意找我幫手,最好前一日晚上8時前留口訊,或者打電話俾我,知道未!?

明天我打算9時回校,先參觀新校和看看書展,我囡囡是10時30分見老師.

VANYAU

唔好怪我啦!我真係一隻夜貓, 真係要在夜深時份才可做自己嘢, 一到阿囡返嚟, 就費時掛住上嚟講嘢, 其實阿囡已經成日話我掛住打電腦唔陪佢啦!費時比佢寸到我無晒形象啦!

下次預你吓, 明天我10:25分見家長. 今日好多好書, 記得帶嗰環保袋裝書及其他精品賣啊!

原文章由 emiluihk 於 08-2-22 11:56 發表
ELISYEE

喂喂 ! 唔好忘記我呢 , 預埋我玩個半鐘丫 ,我都有 每朝8:30 ~ 10:00 am可以出現喔 !

OK, 多謝各位支持, 下次有好嘢預你哋吓.

原文章由 ELISYEE 於 08-2-22 16:09 發表
VANYAU

唔好怪我啦!我真係一隻夜貓, 真係要在夜深時份才可做自己嘢, 一到阿囡返嚟, 就費時掛住上嚟講嘢, 其實阿囡已經成日話我掛住打電腦唔陪佢啦!費時比佢寸到我無晒形象啦!

下次預你吓, 明天我10:25分見家長.:w ...

我想問吓,除了舊書外,有沒有新書呢?
還有多謝你提點,我明天會帶嗰大大的環保袋.

原文章由 vanyau 於 08-2-22 17:59 發表

我想問吓,除了舊書外,有沒有新書呢?
還有多謝你提點,我明天會帶嗰大大的環保袋.

是有其他的攤檔買新書的, 也有很多代表學校的物品賣.不過所有收入都是撥捐建校籌款之用的, 請各位多多購買 , 為小朋友的新校舍購置更多有用的設施, 因政府撥出的款項只是基本的設施, 要為小朋友作出更多好的設備, 就要依靠我們的一分一毫啦!

原文章由 ELISYEE 於 08-2-22 21:30 發表

是有其他的攤檔買新書的, 也有很多代表學校的物品賣.不過所有收入都是撥捐建校籌款之用的, 請各位多多購買 , 為小朋友的新校舍購置更多有用的設施, 因政府撥出的款項只是基本的設施, 要為小朋友作出更多好 ...

我一定支持,明天上午9時,啲書攤檔開始辦公未呢?

原文章由 vanyau 於 08-2-22 22:06 發表

我一定支持,明天上午9時,啲書攤檔開始辦公未呢?

新書商我想應該會開始咗, 這部份由學校負責聯絡書商的, 所以我不知道時間的.

舊書義買在上午先由家教會其他的委員負責收錢, 我會在下午幫手的.

原文章由 ELISYEE 於 08-2-23 00:32 發表

新書商我想應該會開始咗, 這部份由學校負責聯絡書商的, 所以我不知道時間的.

舊書義買在上午先由家教會其他的委員負責收錢, 我會在下午幫手的. ...

各位家長,我準備出發去學校了,
現在的心情好似以前要去考會考咁,
有啲緊張,又想快啲到,快啲完成,不用心掛掛!
Bye bye!

咦 ! 大家最近好靜喎 !  好忙嗎 ?
尋日因為功課真的少得出奇 ,真係老師助我也 ... 我女終於可以自行在我放工前完成。hehe 爲左要佢知道我地有多高興及給她鼓勵 ... 傻瓜daddy 買左好多snack 比佢食   希望呢針强心針發揮到效用喇 !

oh 係喎! 你地囡囡打完針有無叫痛呀 ? 我女到尋晚都仲話有少少痛呢 !唔知會唔會耐左d 呢 定抑或係佢嗲呢 ?

原文章由 emiluihk 於 08-3-4 12:25 發表
咦 ! 大家最近好靜喎 !  好忙嗎 ?
尋日因為功課真的少得出奇 ,真係老師助我也 ... 我女終於可以自行在我放工前完成。hehe 爲左要佢知道我地有多高興及給她鼓勵 ... 傻瓜daddy 買左好多snack 比佢食   希望呢 ...

打針那日沒有返學,所以囡囡沒有打.
有媽媽告訴我這支針很利害,好多小朋友都有發燒,咁你哋的小朋友有沒有發燒呢?
因為我要自己帶囡囡去補打支針,所以我諗住在學校長假期,才帶她去打針.費時要請病假啦!

oh 係呀 咁好番未呀
touch wood 我女ok 喇 ! 只係仲話好痛囉 !
vanyau  easter 佢地好似有成2 weeks holiday 呢
我就慘了 ! 又要面對放長假 既煎熬了  

原文章由 vanyau 於 08-3-4 14:04 發表

打針那日沒有返學,所以囡囡沒有打.
有媽媽告訴我這支針很利害,好多小朋友都有發燒,咁你哋的小朋友有沒有發燒呢?
因為我要自己帶囡囡去補打支針,所以我諗住在學校長假期,才帶她去打針.費時要請病假啦! ...
‹ 上一主題|下一主題